ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*
Θεσμικά, ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ασκούμε το ρόλο μας διά μέσω του ελέγχου και της κριτικής. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να ασκούμε ένα δημιουργικό ρόλο με την παράθεση προτάσεων και θέσεων. Αυτό πράξαμε και πρόσφατα καταθέτοντας ενώπιον του Υπουργού Παιδείας και της κοινωνίας συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο θεσμός των εσπερινών Λυκείων και των εσπερινών Τεχνικών Σχολών είναι ένας θεσμός εξαιρετικά χρήσιμος και κοινωνικά επωφελής. Αποτελεί για συνανθρώπους μας που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν κοινωνικά ή/ και οικονομικά προβλήματα, τη δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, ίσως και στη ζωή.
Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια, αυτός ο θεσμός λειτουργεί απρογραμμάτιστα χωρίς τις αναγκαίες αλλαγές και χωρίς οποιαδήποτε επιστημονική, σύγχρονη προσέγγιση για την εκπαίδευση ενηλίκων ατόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εσπερινά Λύκεια λειτουργούν ακόμα με βάση τους κλάδους που πριν πολλά χρόνια υπήρχαν (Κλασσικό, Εμπορικό, Οικονομικό). Παρά την ορθή, κατά την άποψη μας, διαπίστωση της τότε Επιτροπής Αναλυτικών Προγραμμάτων, υπό την Προεδρία του κ. Γιώργου Τσιάκαλου, ότι θα έπρεπε να διαμορφωθούν ειδικά αναλυτικά προγράμματα για το εσπερινό λύκειο και τις εσπερινές Τεχνικές Σχολές, δυστυχώς τίποτα δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.
Ο θεσμός των εσπερινών λυκείων πρέπει να αναμορφωθεί πλήρως και άμεσα. Ο θεσμός αυτός λειτουργεί στη βάση περασμένων δεκαετιών, με τη δύναμη της συνήθειας και χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες εκπαιδευτικών και μαθητών.
Ως Γραφείο Παιδείας του ΑΚΕΛ διαμορφώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ούτως ώστε αυτός ο κοινωνικά χρήσιμος θεσμός να εκσυγχρονιστεί πλήρως. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον Υπουργό Παιδείας με την ελπίδα και την παραίνεση όπως τις αξιοποιήσει.
4 βασικές θέσεις για αναμόρφωση του θεσμού
Εισηγούμαστε ως ΑΚΕΛ πιο συγκεκριμένα:
5 επιπρόσθετες επισημάνσεις για βελτίωση
1. ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Ταυτόχρονα έχουμε επισημάνει ότι ο θεσμός αυτός είναι παραγνωρισμένος αφού παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης (π.χ. έλλειψη γυμναστή, μουσικού, ψυχολόγου και ανεπαρκής παρουσία εκπαιδευτικού συμβούλου) Η σωστή στελέχωση των Εσπερινών Λυκείων είναι βασική προϋπόθεση για τη θετική απόδοση του θεσμού.
2. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην τεχνολογική υποστήριξη του θεσμού σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Λύκεια. Η χρήση πολυμέσων και σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων είναι απαραίτητη. Εισηγούμαστε όπως για σκοπούς οικονομίας αξιοποιείται η υφιστάμενη τεχνολογική υποδομή των σχολείων (που σήμερα πολλές φορές δεν αξιοποιείται) και εκεί που χρειάζεται να αγοραστούν υλικό και μέσα.
3. ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ
Εισηγούμαστε όπως εξεταστεί άμεσα το δικαίωμα πρόσβασης των μαθητών των εσπερινών λυκείων σε όλα τα ωφελήματα των υπολοίπων μαθητών μας, όπως για παράδειγμα η πρόσβαση με τους ίδιους όρους στα λεωφορεία. Ενημερωθήκαμε για περιπτώσεις κατά τις οποίες μαθητές αδυνατούν να προσέλθουν στο σχολείο λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αντίστοιχες πρόνοιες πρέπει να ισχύσουν και στην αντιμετώπιση των απόρων μαθητών. Τα άτομα που φοιτούν στα εσπερινά σχολεία αντιμετωπίζουν συνήθως σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
4. ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
Σημειώνουμε επιπρόσθετα ότι στα εσπερινά Λύκεια δεν υπάρχει καν Ταμείο Διευθυντή, όπως λειτουργεί σε όλα τα υπόλοιπα λύκεια. Η ύπαρξη Ταμείου Διευθυντή διευκολύνει την στήριξη απόρων αλλά και την κάλυψη άμεσων, τρεχουσών αναγκών του σχολείου.
5. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΘΕΣΜΟΥ
Εισηγούμαστε τέλος όπως ο θεσμός αυτός διαφημιστεί και γνωστοποιηθεί προς την κοινωνία, ιδιαίτερα στους συνανθρώπους μας που έχουν εγκαταλείψει πρόωρα το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τα στοιχεία των οποίων αντιλαμβανόμαστε ότι το Υπουργείο Παιδείας κατέχει. Αρκετοί από αυτούς, σε στάδιο μεγαλύτερης ωριμότητας, ενδεχόμενα να πειστούν να αδράξουν μια δεύτερη ευκαιρία.
*Επικεφαλής Γραφείου για θέματα Παιδείας του ΑΚΕΛ