Eurostat : Η Κύπρος είχε 7800 απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2014


Η Κύπρος είχε 7800 οι απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2014, 43,3 % των οποίων ειδικεύτηκε στο δίκαιο, τις κοινωνικές επιστήμες και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat .
Ένα άλλο 19,1 % ειδικεύτηκε στον τομέα της εκπαίδευσης, 10,3 % στη μηχανική και τις κατασκευές, 7,7 % στον τομέα της υγείας και πρόνοιας, 7,3 % στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τέλος ένα  6,3 % στις επιστήμες , τα μαθηματικά και τους υπολογιστές.
Συνολικά σχεδόν 5 εκατομμύρια φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποφοίτησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( ΕΕ ) το 2014, το 58 % ήταν γυναίκες και το 42 % άνδρες.
Συνολικά σχεδόν 5 εκατομμύρια φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποφοίτησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( ΕΕ ) το 2014, το 58 % ήταν γυναίκες και το 42 % άνδρες.
Ανδροκρατούμενοι τομείς της εκπαίδευσης είναι η μηχανική και οι κατασκευών (όπου οι άνδρες αποτελούν το 73 % των αποφοίτων) αλλά και οι επιστήμες τα μαθηματικά και η πληροφορική (58 %) .
Από την άλλη πλευρά, τέσσερις στους πέντε αποφοίτους στον τομέα της εκπαίδευσης είναι γυναίκες (80 %). Ένα άλλο πεδίο όπου οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό είναι  η υγείας και η πρόνοιας, με 75 % .
Το μεγαλύτερο μερίδιο των πτυχιούχων σε όλα τα κράτη μέλη, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες, επιχειρήσεις και δίκαιο . Στη Βουλγαρία, αυτόν τον τομέα ήταν ακολούθησε σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των αποφοίτων (49 %) .
Παρομοίως μεγάλο μερίδιο υπάρχει στο Λουξεμβούργο (46 %), η Κύπρος (44 %) και τη Λιθουανία (43 %) .
Ένας στους πέντε αποφοίτους στη Ρουμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία (21 %) και τη Γερμανία (20 %) έλαβαν τα διπλώματά τους στη μηχανική και τις κατασκευές . Το μερίδιο των πτυχιούχων στον τομέα της υγείας και πρόνοιας ήταν ιδιαίτερα υψηλό στο Βέλγιο (25 %), με ένας στους τέσσερις αποφοίτους, μπροστά από τη Σουηδία (23 %), τη Δανία (21 %) και τη Φινλανδία (20 %).
Οι ανθρωπιστικές σπουδές και τέχνες ήταν δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία (με 16 % ) .
Οι ανθρωπιστικές σπουδές και τέχνες ήταν δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία (με 16 % ) .
Στο Ηνωμένο Βασίλειο 17 % αποφοίτησε στις επιστήμες , τα μαθηματικά και την πληροφορική. Μεγάλο ποσοστό είχε αυτός ο τομέας στη Μάλτα (15 %) και τη Γερμανία (14 %) .
Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μερίδιο των αποφοίτων στον τομέα της εκπαίδευσης ήταν στο Λουξεμβούργο (26 %) .
Σε όλα τα κράτη μέλη , υπήρχαν περισσότερες γυναίκες μεταξύ των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τους άνδρες (58 % των πτυχιούχων ήταν γυναίκες σε επίπεδο ΕΕ) . Το ποσοστό των γυναικών αποφοίτων ήταν ιδιαίτερα υψηλή στην Εσθονία και την Πολωνία (και οι δύο 66 %) Η πιο ισορροπημένη κατανομή των φύλων παρατηρήθηκε στη Γερμανία (51 % ) και στην Ιρλανδία (52 %) . Στη μηχανική, τις κατασκευές επικρατούν ωστόσο οι άνδρες σε επίπεδο ΕΕ (73 % των αποφοίτων στον τομέα αυτό είναι άνδρες) και σε όλα τα κράτη μέλη.

Το ποσοστό των ανδρών αποφοίτων στον τομέα αυτό κυμαινόταν από 61 % στην Πολωνία έως 85 % στην Ιρλανδία. Επιστήμες, μαθηματικά και πληροφορική είναι ένας άλλος ανδροκρατούμενος τομέας στα περισσότερα κράτη μέλη - εκτός από τη Ρουμανία (41 % ) , την Πορτογαλία (43 %), η Κύπρος (46 %), την Ιταλία (47 %) και τη Βουλγαρία ( 50%).
Το υψηλότερο ποσοστό των ανδρών αποφοίτων στις επιστήμες , μαθηματικά και πληροφορική ήταν στην Ολλανδία (73 %) , πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (58 %) . Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στην εκπαίδευση σε όλα τα κράτη μέλη - το μερίδιό τους στον τομέα αυτό στην ΕΕ ήταν 80 % και κυμάνθηκε από 62 % στο Λουξεμβούργο έως 97 % στη Ρουμανία. Επίσης, στον τομέα της υγείας και πρόνοιας , οι γυναίκες κυριαρχούν τόσο στο επίπεδο της ΕΕ (75 %) και σε όλα τα κράτη μέλη , με το υψηλότερο μερίδιο στην Εσθονία (90 %) και τα χαμηλότερα στην Κύπρος (65 %)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










157