Ευελπιστούμε ότι ο Αισχύλος θα βρει τη θέση του στα αναλυτικά προγράμματα των Λυκείων


Καλωσορίζω τους εξ Ελλάδος εκλεκτούς εισηγητές μας κ. Φάνη Κακριδή, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου, τον κ. Αντώνιο Μαστραπά, Καθηγητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον κ. Μανώλη Στεργιούλη, Σχολικό Σύμβουλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον κ. Αναστάσιο Στέφο, Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και την κ. Γεωργία Χαριτίδου, Διευθύντρια σχολείου και Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

Καλωσορίζω και τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Πάφου που θα παρουσιάσουν απόσπασμα της αισχύλειας τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης». Καλωσορίσατε και εσείς, συνάδελφοι, στη σημερινή σύναξη, που στόχο έχει να μυηθούμε, στο μέτρο του δυνατού, στην αισχύλεια τραγική ποίηση και να γνωρίσουμε τον ιστορικό απόηχο της ποίησης του μεγάλου τραγικού μας ποιητή.

Η ευγενική καταγωγή του Αισχύλου, η αριστοκρατική ανατροφή του, η δημοκρατική ελευθερία, το θρησκευτικό – μυστικιστικό περιβάλλον της Ελευσίνας με τη λατρεία της θεάς Δήμητρας και οι μεγάλοι εθνικοί αγώνες των Ελλήνων κατά των Περσών, συνετέλεσαν ώστε να διαπλαστεί ο ευσεβής και γενναίος χαρακτήρας του ποιητή και το υψηλό φρόνημα που τον διέκρινε. Ως άνθρωπος βαθιά θρησκευόμενος, έδωσε στα έργα του ένα τελετουργικό χαρακτήρα και στους ήρωές του ορμητικότητα και περηφάνια.

Ο Αισχύλος είναι ένας καινοτόμος τραγικός ποιητής και ένας οραματιστής, που ξέρει το μυστικό να ζωντανεύει τις αφηρημένες ιδέες, και ένας στοχαστής που σκύβει επάνω από τους αρχαίους μύθους και δημιουργεί για να χαρίσει στους ανθρώπους ένα υψηλό δίδαγμα. Τα θέματα που απασχόλησαν τον Αισχύλο στις τραγωδίες του έδωσαν πνευματική τροφή σε νεότερους και σύγχρονους ανθρώπους του πνεύματος.

Για τον Αισχύλο η τραγωδία έχει καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα. Πιστεύει, μεταξύ άλλων, πως η θέση ότι ο άνθρωπος είναι κύριος των πάντων αποτελεί ύβρη, πως ο ποιητής, ως δάσκαλος των ανθρώπων, έχει χρέος να προβάλλει πάντα το καλό και να κρύβει το πονηρό, πως ο άνθρωπος μαθαίνει από τα παθήματά του - πάθει μαθός.

Στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου δεν διδάσκεται καμία αισχύλεια τραγωδία. Ευελπιστούμε όμως πως στα πλαίσια του επικείμενου εκσυγχρονισμού των αναλυτικών προγραμμάτων των λυκείων, θα βρει τη θέση του στην εκπαίδευση και ο τραγικός ποιητής Αισχύλος.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

*Χαιρετισμός της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στο Συνέδριο των Φιλολόγων με θέμα: "Αισχύλος, ο δημιουργός της τραγωδίας και η διαχρονική επίδρασή του στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Γραμματεία"




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










226