Ευεργετηθέντες


ΤΗΣ ΚΛΑΙΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ*

Όταν έρευνες σπουδαίων καθηγητών της ιατρικής, όπως ο Charles Lumsden του Πανεπιστημίου του Τορόντο και ο Διευθυντής του Κέντρου Θεωρίας και Επικοινωνίας «Marshal McLutran» Derrick de Kerckhore, με επιστημονικό τρόπο αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου, ιδιαίτερα η περιοχή Broca στην αριστερή πλευρά, ενεργοποιείται περισσότερο με το ελληνικό αλφάβητο, όταν το ελληνικό αλφάβητο βοηθά αποδεδειγμένα δυσλεξικά παιδιά, αναφέρομαι σε έρευνα από την Αυστραλή πανεπιστημιακή ερευνήτρια Kate Chanok, η οποία έκαμε αγγλομαθή δυσλεξικό σε μη δυσλεξικό, διδάσκοντάς του Αρχαία Ελληνικά, όταν η αρχαία ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία της περιοχής Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία, όταν τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται σε γυμνάσια και λύκεια της Αγγλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, όταν λέγεται ότι το Ελληνικό Αλφάβητο θα ενσωματωθεί στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, εμείς, οι ευεργετημένοι από τον Θεό, με την πιο μεγάλη ευεργεσία να ‘μαστε οι κληρονόμοι αυτής της γλώσσας, που γράφεται και ομιλείται χιλιάδες χρόνια, της γλώσσας που έχει λογική και συγκρίνεται με τα μαθηματικά, που αναπτύσσει τη μαθηματική σκέψη, εμείς λοιπόν απεμπολούμε

τη γλώσσα μας, καταργούμε με τις ευλογίες και τον προγραμματισμό της Εκπαιδευτικής

Μεταρρύθμισης δύο ώρες από τα Ελληνικά της Πρώτης και Δευτέρας τάξης του Δημοτικού

Σχολείου, εκεί που μπαίνουν οι βάσεις και λειτουργεί ο εγκέφαλος του παιδιού με τις σωστές έννοιες και εισάγουμε τα Αγγλικά.

Γιατί δεν παραδειγματιζόμαστε από τους ίδιους τους Άγγλους; Γιατί ενεργούμε έτσι;

Για να μην υστερήσουμε από τη φήμη ότι εμείς στην Κύπρο είμαστε υπέρ της πολυπο- λιτισμικότητας, την οποία ο πρωθυπουργός της Αγγλίας κ. Κάμερον και η καγκελάριος

της Γερμανίας κ. Μέρκελ θεωρούν αποτυχία, γιατί δεν κατάφερε να ενώσει τις διάφορες

ομάδες και δημιούργησε γκέτο στις χώρες τους; Εμείς, με προσπάθειες επιστημόνων σε

Πανεπιστήμια της Κύπρου αγωνιζόμαστε να αποξενώσουμε τα παιδιά μας από την κοινή

Ελληνική, που μας συνδέει με τους Πανέλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, σ’ όποιαν άκρη της γης. Πειραματιζόμαστε ν’ αναδείξουμε την κυπριακή διάλεκτο σε γλώσσα και μάλιστα άσχετη με την ελληνική, όταν εκατοντάδες επιγραφές μαρτυρούν το αντίθετο. Προτρέπουμε τα παιδιά μας να μιλούν και να γράφουν Κυπριακά, ν’ απομονωθούν από τους άλλους Έλληνες. Όλες οι χώρες έχουν διαλέκτους -και η Αγγλία και η Ισπανία και η Γαλλία και το Βέλγιο. Έχουν όμως την κοινή γλώσσα της χώρας τους που τους ενώνει. Την κοινή ελληνική μας γλώσσα πρέπει να διαφυλάξουμε «ως κόρην οφθαλμού» μέσα σ’ αυτήν τη δίνη της πολυγλωσσίας, της τάσης για Greeklish, της ξύλινης γλώσσας των υπολογιστών, αν δεν θέλουμε να είμαστε η τελευταία γενιά των Ελλήνων, σ’ αυτό το ελληνικότατο κράτος.

Είναι καιρός να μην πλανώμεθα από τα μηνύματα της παγκοσμιοποίησης και από τους υπονομευτές της γλώσσας μας, που κρύβονται κάτω από τον κριτικό εγγραματισμό. Να μην κάμνουμε λάθος. Άλλο κριτική σκέψη κι άλλο κριτικός εγγραμματισμός που σημαίνει αποξένωση από την εθνική ταυτότητα, την ελληνική γλώσσα και τη θρησκεία. Το παραδέχονται οι ίδιοι στα κείμενά τους. Με αυτογνωσία και σεβασμό να μελετήσουμε τη γλώσσα μας, να την παραδώσουμε πολύτιμο θησαυρό στα παιδιά μας, έστω κι αν θεωρηθούμε απηρχαιωμένοι και σοβινιστές. Όταν αγαπώ τη γλώσσα και την πατρίδα μου, σέβομαι τη γλώσσα και την πατρίδα οποιουδήποτε ξένου.

*Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










332