Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση ύψους €500.000 για το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημiου Κύπρου


Συμμετέχει ως εταίρος στο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Uni Server

 Σε νέο σημαντικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη του UniServer- “A Universal Micro-Server Ecosystem by Exceeding Energy and Performance Scaling Boundaries”. Πρόκειται για ένα καθολικό οικοσύστημα μικρό-διακομιστών το οποίο θα ξεπεράσει τα όρια της ενέργειας και της απόδοσης.

Το έργο UniServer έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος HORIZON 2020 Research and Innovation με 4,8 εκατομμύρια ευρώ, και ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει λάβει χρηματοδότηση περίπου €500.000.

Ο κύριος στόχος του UniServer είναι να διευκολύνει την εξέλιξη του Διαδικτύου από μια υποδομή όπου τα δεδομένα είναι συγκεντρωμένα σε κεντροποιημένα κέντρα δεδομένων, ευρέως γνωστά ως Υπολογιστικό Νέφος (Cloud Computing), σε μια υποδομή όπου τα δεδομένα διαχειρίζονται με έναν κατανεμημένο τρόπο κοντά στις πηγές δεδομένων (Edge Computing). Απώτερος στόχος του UniServer είναι να βελτιώσει στο μέγιστο την ενεργειακή αποδοτικότητα, την επίδοση, την αξιοπιστία και την ασφάλεια των σύγχρονων καλύτερων μικρό-διακομιστών (micro-server), ενισχύοντας παράλληλα το υπάρχον λογισμικό. 

To UniServer φιλοδοξεί να παραδώσει, μέχρι το 2019, ένα μοναδικό πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο, το οποίο θα κάνει πραγματικότητα τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις  εφαρμογές Μεγάλων Όγκων Δεδομένων  (Big Data) και Διαδικτύου (Internet of Things), σε νέα εξυπνότερα προϊόντα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή και να οδηγήσουν σε μια σημαντική οικονομική και επαγγελματική ανάπτυξη. Η ειδικευμένη ομάδα που συμμετέχει στο έργο UniServer αποτελείται από: προμηθευτές πρωτοποριακών επεξεργαστών χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (ARM, Applied-Micro), προγραμματιστές λογισμικών συστημάτων (IBM), ομάδα παροχής εφαρμογών (Worldsensing, Sparsity και Meritorius) καθώς επίσης και καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα (Queen’s University, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). O σκοπός της ομάδας είναι να εγγυηθεί την επιτυχή υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων του έργου UniServer, ενισχύοντας παράλληλα τη δυνατή θέση της Ευρώπης σε παραδοσιακές και νέες αγορές αξίας δισεκατομμυρίων.

Η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Κύπρου στο έργο UniServer θα καθοδηγείται από τους Αναπληρωτές Καθηγητές Γιαννάκη Σαζεΐδη και Pedro Trancoso. H ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου θα ηγείται της αξιολόγησης της αξιοπιστίας του υλικού του υπολογιστή (Hardware) καθώς επίσης και της ανοχής σφαλμάτων που προκαλούνται από την αλλαγή της τάσης του υπολογιστή, της προσπάθειας για την ανάπτυξη ενός ενδιάμεσου λογισμικού (Firmware) για το UniServer, καθώς επίσης της ανάπτυξης ενός εργαλείου για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους (Total Cost of Ownership) το οποίο θα εξερεύνα τα ωφελήματα του UniServer για την ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου:   http://www.uniserver2020.eu/

Επίσης ακολουθήσετε το έργο στο: https://www.facebook.com/uniserver2020, και https://twitter.com/uniservereu

Επικοινωνία: http://www.uniserver2020.eu/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











113