Ευρωπαϊκό Πανεπιστ.:Το νέο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή BSc


Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των προγραμμάτων σπουδών του, το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πραγματοποίησε σήμερα διάσκεψη Τύπου στην έδρα του πανεπιστημίου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε το νέο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Αθλητική Επιστήμη και τη Φυσική Αγωγή (BSc).

Τη διάσκεψη άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Καθ. Κώστας Γουλιάμος ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη έμφαση και υποστήριξη την οποία δίδει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στην εδραίωση και περεταίρω ανάπτυξη των Επιστημών Υγείας και της Αθλητικής Επιστήμης ειδικότερα. Ακολούθως, όρισε το στόχο του ομώνυμου Τμήματος ο οποίος δεν είναι άλλος από την εδραίωση του ως το αρτιότερο, πληρέστερο και ποιοτικότερο Τμήμα Επιστημών Υγείας στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια , το λόγο έλαβε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Καθ. Ανδρέας Μακρής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία της σημερινής μέρας για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς ξεκινά η εδραίωση ενός μακρόπνοου στόχου ειδικότερα όσο αφορά στους ευρύτερους σχεδιασμούς του Ιδρύματος και του ιδίου προσωπικά υπό την ακαδημαϊκή του σχέση με τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Ανακοίνωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω εξέλιξη του προγράμματος της Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής μέσω της ποιοτικής πιστοποίησης του μεταπτυχιακού προγράμματος στο ίδιο αντικείμενο το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς τις εργασίες του.

Ακολούθησε παρουσίαση του Προγράμματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών Υγείας Δρ. Γιώργο Παναγιώτου, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο του αθλητισμού και τις πιο καινοτόμες εφαρμογές οι οποίες ισχύουν σήμερα σε Ευρώπη και Αμερική. Πρόκειται, τόνισε, για άρτια και καινοτόμα παρέμβαση στην αθλητική ακαδημαϊκή εκπαίδευση στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο, η οποία συνδυάζει τις θεμελιώδεις αρχές της Αθλητικής Επιστήμης μαζί με τασύγχρονα επιστημονικάευρήματα για την εδραίωση της ψυχοσωματικής υγείας και ανθρώπινης απόδοσης μέσω της άσκησης. Μετά από σύντομη παρουσίαση της δομής και των υποδομών του προγράμματος ο Δρ. Παναγιώτου ανάλυσε τα πλεονεκτήματα του προγράμματος Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, τα οποία μεταξύ άλλων αντικατοπτρίζονται:

  • στηστοχευμένη δόμηση, οργάνωση και ανάπτυξη του προγράμματος το οποίο έχει καθαράφοιτητοκεντρική προσήλωση και προσέγγιση,
  • στις άρτιες διδακτικές, εργαστηριακές και αθλητικές υποδομές,
  • στην έντονη ερευνητική παρουσία και διεθνή δικτύωση μέσω του πρώτου Εργομετρικού Κέντρου το οποίο αναπτύχθηκε σε ακαδημαϊκό ίδρυμα και το οποίο αποτελεί πλέον πρότυπο λειτουργίας.Διαμέσου της δραστηριοποίησης του, το Κέντρο πέτυχεμέχρι σήμερα να εξασφαλίσει ερευνητικές επιχορηγήσεις πέραν των €2.000.000 τα οποία μεταξύ άλλων θα υποστηρίξουν τη φοιτητική ερευνητική συμμετοχή και ανάπτυξη,
  • στην εξωστρέφεια του προγράμματος και τη διασύνδεση του με την τοπική και διεθνή αθλητική βιομηχανία και την ευρύτερη κοινωνία,
  • στη στελέχωση του με έμπειρο και διεθνούς εμβέλειας ακαδημαϊκό προσωπικό με τρανό παράδειγμα το θεμελιωτή της Αθλητικής Επιστήμης στην Ελλάδα και εμπνευστή του διεθνούς όρου «Εργοφυσιολογία» Καθ. Βασίλη Κλεισούρα, ο οποίος ενέπνευσε με την δράση του, τη μεγαλύτερη μάζα των σημερινών ακαδημαϊκών δασκάλων της Αθλητικής Επιστήμης σε Κύπρο και Ελλάδα.

Η διάσκεψη, συνεχίστηκε με ομιλία του Δρος Αναστάσιου Θεοδώρου, συν-συντονιστή του προγράμματος, ο οποίος μέσω μιας σύντομης αναδρομής εξήρε το έργο του Καθηγητή Κλεισούρα δίδοντας έμφαση στη συνεισφορά την οποία είχε στην παγκόσμια εδραίωση της Αθλητικής Επιστήμης και ειδικότερα στον καθορισμό της γενετικής βάσης της ανθρώπινης απόδοσης μέσω του μοντέλου των διδύμων το οποίο ανέπτυξε.

 Το λόγο, έλαβε στη συνέχεια ο Καθηγητής Κλεισούρας, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος συνεχάρη τους συντελεστές της όλης προσπάθειας δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι τον διακατέχουν όμοια αισθήματα με εκείνα που ένιωθε όταν ξεκινούσε την προσπάθεια ανάπτυξης της Αθλητικής Επιστήμης στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια. Μέσα από ένα μεστό γεμάτο νόημα και σημασία λόγο, παρουσίασε τη δική του μοναδική αντίληψη για το πλαίσιο της επιστημονικής ανάπτυξης η οποία δεν οδηγεί, κατά τον ίδιο μόνο στη γνώση, αλλά στη σοφία, καθιστώντας τον άνθρωπο ικανό να αναζητά με επίμονη και με κριτική προσέγγιση την «αλήθεια» των πραγμάτων. Αυτήν την προοπτική, εγγυάται, ανέφερε, το πρόγραμμα Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς

  • χαρακτηρίζεται από ποιοτικά κριτήρια σύγχρονου περιεχομένου,
  • αντικατοπτρίζει τα επιτεύγματα και τις εξελίξεις της επιστήμης,
  • στηρίζεται σε μια γόνιμη συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια τα οποία έχουν πλούσια ακαδημαϊκή παράδοση και κατατάσσονται στην πρωτοπορία της Αθλητικής Επιστήμης, και
  • διακατέχεται από το πάθος, το όραμα και η άοκνη προσπάθεια των νέων επιστημόνων που το στελεχώνουν.

Κλείνοντας, δήλωσε τη βεβαιότητα για την επιτυχή έκβαση και εδραίωση του προγράμματος ως πρωτοπόρουστον ευρύτερο ελληνικό χώρο.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη, συνεχίστηκε με την απονομή υποτροφιών από τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διεθνών Υποθέσεων Καθ. Ανδρέα Ευσταθίου στους δύο φοιτητές του προγράμματος με την υψηλότερη βαθμολογία απολυτηρίου λυκείου και συγκεκριμένα στην κα Ευαγγελία Ιωάννου με γενικό βαθμό 19.5/20 και τον κοΠαχίπη Ιωάννη με γενικό βαθμό 18.1/20.

Η εκδήλωση, έκλεισε με την υπογραφή δύο σημαντικών για το πρόγραμμα μνημονίων συνεργασίας, το πρώτο με το Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού και, το δεύτερο, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πτυχιούχων Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής. Αμφότεροι οι πρόεδροι των δύο σωμάτων κος Νίκος Χαραλαμπίδης και κος Δημήτρης Πετρίδης αντίστοιχα, εξήραν τη σημασία της συνεργασίας με το πρόγραμμα Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου καθώς αυτή διανοίγει τις προοπτικές για διασύνδεση του προγράμματος με την αθλητική βιομηχανία ενώ θέτει γερές βάσεις για την προώθηση της βασικής και δια βίου μάθησης, κατάρτισης και περαιτέρω ανάπτυξης των στελεχών τους.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










216