Ευθύμιος Δίπλαρος: Κυπριακή διάλεκτος και ελληνική γλώσσα συνυπάρχουν στην Κυπριακή ιστορία


«Τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο ΔΗΣΥ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε οι συμβασιούχοι  εκπαιδευτικοί να εργαστούν άμεσα. Θα ήταν όμως προτιμότερο από πλευράς αντιπολίτευσης, να αποφεύγεται η στείρα και προπαγανδιστική κριτική και να προχωρήσει στην κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων για επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Συστήνουμε, λοιπόν, ψυχραιμία και υπομονή γιατί υπάρχει διάθεση εκ μέρους μας για επίλυση του προβλήματος».     

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Ευθύμιος Δίπλαρος, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο Paideia-News.

Συντονιστικός ρόλος ΥΠΠ για στήριξη των άπορων μαθητών

ΕΡ: Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σήμερα ως μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής με την έναρξη της σχολικής περιόδου;  

ΑΠ: Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που έχουν τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και το οποίο γίνεται ολοένα και πιο έντονο είναι η στήριξη των άπορων μαθητών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να αναφερθεί πως για πρώτη φορά φέτος το Υπουργείο Παιδείας έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο όλων όσων επιθυμούν να συνεισφέρουν για τους άπορους μαθητές. Μετά λύπης μας, ως Επιτροπή Παιδείας, διαπιστώσαμε πως τις προηγούμενες χρονιές δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν για μια συντονισμένη στήριξη αυτών των μαθητών και γι αυτό το λόγο χαιρετίζουμε τις ενέργειες του Υπουργού Παιδείας.

Απότοκο επίσης, της παρούσας οικονομικής κατάστασης είναι και η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών, που έφτασε σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στο 37,9% και η τάση που προδιαγράφεται είναι αυξητική. Πρόκληση για την Επιτροπή αποτελεί επίσης και το δίλημμα παροχής μιας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης υπό το πρίσμα των δημοσιονομικών περικοπών. Έχοντας  πάντα η Επιτροπή, ως βασικό πυλώνα των αποφάσεων της ότι η Παιδεία μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στην οικονομική κρίση, με την παροχή τεχνογνωσίας και την αναβάθμιση της καινοτομίας, επιχειρεί να πράξει το καλύτερο έτσι ώστε η Εκπαίδευση να παραμείνει αλώβητη από την οικονομική λαίλαπα.    

Προσπάθεια, οι άνεργοι συμβασιούχοι να εργαστούν άμεσα

ΕΡ: Πώς αντιμετωπίζετε το φαινόμενο της ανεργίας συμβασιούχων δασκάλων και καθηγητών για τρίτη συνεχή χρονιά; Υπάρχει περίπτωση επαναδιορισμού όλων;

ΑΠ: Είναι ομολογουμένως ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται εντονότερο τα τελευταία τρία χρόνια και το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Είναι άλλωστε για αυτό το λόγο που η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην αποκοπή μέρους του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και να επαναπροσληφθούν όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί. Δυστυχώς όμως η μείωση των μαθητών στα σχολεία, και αναφέρομαι κυρίως στους ξενόγλωσσους, αφού 2500 μαθητές, εξαιτίας των μέτρων που έχει λάβει η παρούσα κυβέρνηση για στόχευση των επιδομάτων, δε θα φοιτήσουν φέτος στα δημόσια σχολεία, περιόρισε τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό οπότε και  υπήρξε μείωση θέσεων.  Παραταύτα, τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο ΔΗΣΥ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε, αυτοί οι εκπαιδευτικοί να εργαστούν άμεσα. Θα ήταν όμως προτιμότερο από πλευράς αντιπολίτευσης να αποφεύγεται η στείρα και προπαγανδιστική κριτική και να προχωρήσει στην κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων για επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Συστήνουμε, λοιπόν, ψυχραιμία και υπομονή γιατί υπάρχει διάθεση εκ μέρους μας για επίλυση του προβλήματος.     

Η δέσμευση των κονδυλίων των πανεπιστημίων

ΕΡ: Το Σεπτέμβριο θα συζητήσετε εκ νέου το θέμα των κονδυλίων των πανεπιστημίων. Υπάρχουν τα δεδομένα για αποδέσμευση νέων κονδυλίων που σταυρώσατε;   

ΑΠ: Η δέσμευση των κονδυλίων, αρχικά, δεν αποσκοπούσε στη μη εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστήμιων αλλά στην αξιολόγηση των πόρων και των αναγκών των δημοσίων ιδρυμάτων. Μέχρι σήμερα και με την έναρξη των εργασιών των κοινοβουλευτικών επιτροπών αναμένουμε ενώπιον μας όλα τα δεδομένα και αφού μελετηθούν είμαστε έτοιμοι για την αποδέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων.  

Ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος των μαθητών

ΕΡ: Συζητείται έντονα το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Πού επικεντρώνετε την προσπάθεια σας ως κυβερνόν κόμμα προς αυτή την κατεύθυνση;

ΑΠ: Ο πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι  να καταστεί η Κύπρος ένα αξιόλογο και ανταγωνιστικό Εκπαιδευτικό Κέντρο παροχής γνώσης και τεχνογνωσίας. Η όλη αυτή προσπάθεια αποκρυσταλλώνεται στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι προκλήσεις της νέας εποχής απαιτούν αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος έτσι ώστε οι απόφοιτοι των Δημοσίων Σχολών να εντάσσονται στην αγορά εργασίας με όσο το δυνατό περισσότερα εφόδια. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους οργανισμούς Junior Achievement Cyprus, Helix Business Incubator και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ανακοίνωσε πρόσφατα την εφαρμογή του Προγράμματος «Entrepreneurship Education» σε Λύκεια, Τεχνικές Σχολές, Εσπερινά Γυμνάσια και Ιδιωτικά Σχολεία, με την έναρξη της  σχολικής χρονιάς 2013-2014. Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους νέους να αλλάξουν τη ζωή τους και να βελτιώσουν το περιβάλλον τους, προάγοντας το επιχειρηματικό πνεύμα, προετοιμάζοντας το εργατικό δυναμικό για τις σύγχρονες προκλήσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Όλες αυτές οι προσπάθειες λοιπόν, με κορωνίδα πάντα την εφαρμογή του προγράμματος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχουν ένα κοινό στόχο, να εντάξουν την Κύπρο στη σύγχρονη εποχή.

Κυπριακή διάλεκτος και ελληνική γλώσσα συνυπάρχουν στην Κυπριακή ιστορία

ΕΡ: Υπάρχει έντονη συζήτηση για το θέμα της ελληνικής γλώσσας. Παρατηρείται στα ΜΜΕ μια άποψη ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση προσπαθούσε να δώσει περισσότερη βαρύτητα στην κυπριακή διάλεκτο σε βάρος της ελληνικής γλώσσας. Ποια η δική σας θέση και ποιος ο στόχος;

ΑΠ: Το κυπριακό ιδίωμα ήταν είναι και παραμένει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό των Κυπρίων το οποίο δηλώνει την ταυτότητα, την ιστορία αλλά και τον πολιτισμό της χώρας μας. Ως τέτοιο, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σεβασμό. Η διατήρηση της παράδοσής μας και η μεταλαμπάδευσή της στη νέα γενιά είναι το κλειδί στη διασφάλιση της ιστορικής μας παρουσίας. Ταυτόχρονα όμως, η γνώση και εμβάθυνση στην ελληνική γλώσσα είναι αυτό που μας καθιστά μέρος του ευρύτερου Ελληνικού Έθνους, η ιστορική παρουσία του οποίου διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας αλλά ιδιαιτέρως στη διαμόρφωση αυτού που ονομάζουμε σήμερα Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Κατά τη δική μου άποψη δεν υφίσταται θέμα σύγκρισης ή βαρύτητας μεταξύ των δυο. Άλλωστε, η κυπριακή διάλεκτος είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ελληνική γλώσσα και τα δυο αυτά γλωσσικά στοιχεία συνυπάρχουν στην Κυπριακή ιστορία.

Η μείωση δαπανών στοχεύει στον περιορισμό αλόγιστων σπαταλών

ΕΡ: Στο νέο προϋπολογισμό θα υπάρχει μείωση δαπανών κατά 11%. Πόσο θα επηρεάσει την παιδεία του τόπου; 

ΑΠ: Ο περιορισμός των δαπανών δε στοχεύει σε υποβάθμιση της Παιδείας, το επίπεδο της  οποίας  δεν καθορίζεται μόνο από τους οικονομικούς προϋπολογισμούς αλλά πρωτίστως από τα Αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου και την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών που επιβαρύνονται με την ευθύνη να  θέσουν σε εφαρμογή τους εκπαιδευτικούς στόχους του Υπουργείου.  Μείωση των δαπανών στοχεύει κυρίως στον περιορισμό των οποιωνδήποτε αλόγιστων σπαταλών που αφορούν στην τεχνοοικοδομική υποστήριξη των σχολείων και στο υλικό όπως πχ βιβλία, γραφική ύλη κοκ. Οι περικοπές αυτές πρέπει να γίνουν ωστόσο αντιληπτές υπό το πρίσμα της ευρύτερης οικονομικής ύφεσης, η οποία έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας κάτω από το όριο της φτώχειας αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των απόρων, των κοινωνικών παντοπωλείων και των συσσιτίων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










339