Fame lab: Ποιος θα είναι το παγκόσμιο πρόσωπο της επιστήμης για το 2013;


Νεαροί επιστήμονες από 21 χώρες έφτασαν στο ‘Times Cheltenham Science Festival’ για τον έκτο Διεθνή Διαγωνισμό FameLab. Ο διαγωνισμός - που διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο και το Cheltenham Festival - έχει ως στόχο να ανακαλύψει χαρισματικούς επιστήμονες που αποτελούν έμπνευση για να δεις τον κόσμο μέσα από μια νέα οπτική γωνία ... σε μόλις τρία λεπτά. Επιστήμονες από όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική θα διαγωνιστούν για να ανακηρυχθεί ο πιο συναρπαστικός, προσιτός και χαρισματικός στον κόσμο, στην επικοινωνία της επιστήμης.

Από την πρώτη εμφάνιση του το 2005, το FameLab έχει εξελιχθεί ως ο πιο κορυφαίος διαγωνισμός στον κόσμο για την επικοινωνία της επιστήμης. Μέσω της συνεργασίας με το Βρετανικό Συμβούλιο απο το 2007 ο διαγωνισμός έγινε παγκόσμιος με τη συμμετοχή πάνω από 5000 επιστημόνων και μηχανικών από περισσότερες από 20 χώρες. Φέτος στον Διεθνή Τελικό θα διαγωνιστούν εθνικοί νικητές από την Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Αίγυπτο, Γερμανία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε διαγωνιζόμενος θα κάνει μια τρίλεπτη παρουσίαση στο επιλεγμένο θέμα τους - από την επιστήμη μέσα στον εγκέφαλο μας, μέχρι την εξερεύνηση των άστρων. Κάθε παρουσίαση θα κριθεί σύμφωνα με τον χρυσό κανόνα του FameLab - τα 3Cς: περιεχόμενο, σαφήνεια και χάρισμα (content, clarity and charisma).

Μια συνεχώς αυξανόμενη προτεραιότητα για τους περισσότερους ερευνητές σε όλο τον κόσμο είναι να επικοινωνήσουν το θέμα τους στο ευρύτερο κοινό με ένα τρόπο απλό αλλά συνάμα προσιτό και ελκυστικό. Το FameLab βοηθά τους νέους επιστήμονες να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες για να επικοινωνήσουν το έργο τους σε ένα μη επιστημονικό κοινό. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές όχι μόνο καταρρίπτουν το κοινό στερεότυπο του περίεργου επιστήμονα με την άσπρη εργαστηριακή ρόμπα αλλά και δικαιολογούν τη δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνά τους.

Ο John Worne, Διευθυντής Στρατηγικής, British Council και ένας από τους κριτές πρόσθεσε: “Το British Council υπάρχει για να φέρει τους ανθρώπους κοντά και η επιστήμη είναι η ενσάρκωση της διεθνούς συνεργασίας στα καλύτερα της. Αν ψάξουμε σε ιδρύματα όπως το CERN και μεγάλα ερευνητικά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου θα βρούμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο που δεσμεύονται να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη της μεγαλύτερης κατανόησης της ζωής και του σύμπαντος. Αλλά η επιστήμη χρειάζεται τους ηγέτες, τους πολιτικούς - και το κοινό – να κατανοήσουν τις μεθόδους, τις ανακαλύψεις και τα επιτεύγματα της. Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους, όπως ο Brian Cox; επιστήμονες που μπορούν να πάρουν πολύπλοκες ιδέες και να τις μετατρέψουν σε απλές και συναρπαστικές για όλους μας. Το FameLab είναι το κλειδί για τους νέους επιστήμονες που μπορούν να κάνουν αυτό. Οι καλύτεροι από τους καλύτερους έρχονται στο Cheltenham για να μοιραστούν το πάθος τους.”

Το FameLab έχει γίνει τόσο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο που ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν έχει περισσότερο από διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Γι’αυτό το λόγο, φέτος θα έχουμε δύο ημιτελικούς στις 6 Ιουνίου για να επιλεγούν οι δέκα νικητές που θα διαγωνιστούν στον μεγάλο τελικό την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Στον πρώτο ημιτελικό έλαβαν μέρος οι εθνικοί νικητές από τη Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Νότια Αφρική και Ισπανία. Στον δεύτερο ημιτελικό διαγωνίστηκαν οι εθνικοί νικητές από την Αυστρία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Σερβία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κύπριος Νίκος Κωνσταντίνου, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, προκρίθηκε στον τελικό και μαζί με διαγωνιζόμενους από τη Νότια Αφρική,  Λιθουανία, Πολωνία,  Ισπανία, Χονγκ Κόνγκ, Κροατία, Αγγλία, Μάλτα και Ιρλανδία. 

Τον διεθνή διαγωνισμό στις 7 Ιουνίου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν όλοι ζωντανά στο www.famelab.org and http://www.britishcouncil.org. Το κοινό θα μπορεί να ψηφίσει για τον αγαπημένο τους διαγωνιζόμενο.

  • ενημέρωσης σχετικά με «soft power» και τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στον κόσμο.

Η κριτική επιτροπή θα απονέμει πρώτο και δεύτερο βραβείο. Ο νικητής θα κερδίσει ένα HP ENVY x2 PC Θα υπάρχει επίσης νικητής από την ψηφοφορία του κοινού από αυτούς που θα παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό ζωντανά.  Μετά την περσινή επιτυχία, θα υπάρχει επίσης και ένα ειδικό βραβείο – το διεθνές βραβείο Alumni που θα ψηφιστεί από τους FameLabbers σε όλο τον κόσμο.
Το FameLab ® είναι μια πρωτοβουλία του Cheltenham Science Festival στη Βρετανία και το Βρετανικό Συμβούλιο έχει άδεια να διοργανώσει τον διαγωνισμό σε 20 χώρες στο εξωτερικό. Η NASA έχει άδεια να διοργανώσει τον διαγωνισμό στις ΗΠΑ.

Ημιτελικοί: Πέμπτη 6 Ιουνίου, 6.45-8.15μ.μ και 9.00-10.30μ.μ, Winton Crucible

Τελικός: Παρασκευή 7 Ιουνίου, 6.30-8.00μ.μ, EDF Energy Arena
TheCheltenhamScienceFestival – 4-9 Ιουνίου 2013
Το Cheltenham Science Festival είναι μια εξαήμερη γιορτή της επιστήμης, της μηχανολογίας και των τεχνών, και είναι προϊόν του Cheltenham Festival. Μια σπάνια ευκαιρία για το κοινό να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με 300 από τους κορυφαίους επιστήμονες και στοχαστές του κόσμου, το φεστιβάλ πωλεί κάθε χρόνο πάνω από 31.000 εισιτήρια, ενώ το ελεύθερο πρόγραμμα - συμπεριλαμβανομένης της διαδραστικής έκθεσης ‘Discover Zone’ και των ημερών οικογενειακής διασκέδαση – προσελκύει πάνω από 17.000 επισκέπτες. Το εξαήμερο φεστιβάλ υπόσχεται ένα μείγμα από σοβαρή συζήτηση, ζωντανά πειράματα και εκπληκτικές ανακαλύψεις - όλα θα λάβουν μέρος στο Cheltenham Town Hall.

Το Βρετανικό Συμβούλιο

Το Βρετανικό Συμβούλιο είναι ο διεθνής οργανισμός της Βρετανίας που προωθεί τις πολιτιστικές σχέσεις.

Στόχος του είναι να καλλιεργήσει αμοιβαίες εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και άλλες χώρες και να ενισχύσει την αναγνώριση δημιουργικών ιδεών και επιτευγμάτων από τη Βρετανία μέσα από την τέχνη, την εκπαίδευση, την επιστήμη και την τεχνολογία, τον αθλητισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.britishcouncil.org

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου (ΕΓΚ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κρατικός οργανισμός με έδρα τη Λευκωσία και γραφείο αντιπροσώπευσης στις Βρυξέλλες. Το ΕΓΚ λειτουργεί ως οργανωτής του εθνικού διαγωνισμού FameLab. Ιδρύθηκε το 2007 από οργανισμούς που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων, όπως ακαδημαϊκά ιδρύματα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμούς από τον χώρο της επιστήμης, της τεχνολογίας, του τραπεζικού και νομικού τομέα, καθώς και του πολιτισμού, του τουρισμού και της νεολαίας. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου παρέχει υποστήριξη στα μέλη του ώστε να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να ανταπεξέρχονται στις γοργά μεταβαλλόμενες  εξελίξεις της
Φωτογραφίες από φετινούς καθώς και προηγούμενους διαγωνιζόμενους μπορούν να ζητηθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες

Νάτια Καραγιάννη                             Έλενα Χαραλαμπίδου

Ευρωπαικό Γραφείο Κύπρου                        British Council

Τηλ: 22894315,                                   Τηλ: 22585265

karayianni.nadia@ucy.ac.cy              elena.charalambidou@cy.britishcouncil.org

www.famelabcyprus.com                  www.britishcouncil.org/cyprus

Gradi Gradev, Communications Manager FameLab International, British Council, +359887 424210, gradi.gradev@britishcouncil.bg (to arrange interviews with International FameLab network during the festival)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










112