ΦΕΠΑΝ: Ν’ αποσυρθεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για αναστολή της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής


Η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου με ανακοίνωσή της ζητά την απόσυρση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για αναστολή της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής, καθώς επίσης και την επίσημη θέση της Κυβέρνησης επί του θέματος:

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΦΕΠΑΝ:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεχτήκαμε τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης, από μέρους των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού και Υγείας, και του Πρύτανη σχετικά με τη λειτουργία της Ιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ιδρύοντας και ενισχύοντας κλάδους υψηλής αξίας θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας διεθνώς και να στρέψουμε την παιδεία μας προς το μέλλον. Οι πρώτοι φοιτητές που θα γίνουν δεκτοί, τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα πρέπει να γεμίζουν με περηφάνια μια χώρα μικρή μεν, που δίνει το δικό της αγώνα για να καταστεί κέντρο εκπαιδευτικής παροχής δε.

 

Δε θα μπορούσαμε, ωστόσο, να μην σχολιάσουμε την πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, να εισηγηθεί αναστολή της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής, μέχρις ότου ξεπεραστεί η κρίση. Ως Φ.Ε.ΠΑΝ. ζητούμε όπως αποσυρθεί η συγκεκριμένη  πρόταση νόμου και να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την Κυβέρνηση. Παρά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υπέρογκα ποσά και που ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλουν το κράτος να γονατά από την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής, θεωρούμε καθήκον μας όπως τοποθετηθούμε και επίσημα ξεκαθαρίζοντας την άποψη μας.

 

Εκεί που η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί ανάπτυξη και νέους τομείς επένδυσης και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, δε μπορεί να επιλέγουμε, για ελάχιστα ποσά σε σχέση με τις δαπάνες του κράτους, να σπαταλώνται σε δρόμους, γήπεδα, ενοίκια από το κράτος και υπέρογκους μισθούς για τους αξιωματούχους, να «αναστήλουμε» την ίδρυση ενός πολύ σημαντικού έργου.

 

Για να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρα τα πράγματα διευκρινίζουμε σχετικά:

  • Το Π.Κ. προχώρησε στην προκήρυξη τριών (3) θέσεων για καθηγητές Ιατρικής εκ των οποίων πληρώθηκαν οι δύο (2). Ο ένας εκ των δύο καθηγητών θα έρθει στη Κύπρο σε δύο χρόνια (και συνεπώς τότε θα αρχίσει να πληρώνεται) και ο δεύτερος που είναι ο Κοσμήτορας στη Σχολή για τα επόμενα δύο χρόνια θα λαμβάνει το ποσό των 30,000 ευρώ ετησίως αφού θα έχει απλά διοικητικά καθήκοντα.

 

  • Ουσιαστικά το κόστος της πρόσληψης ακαδημαϊκών ιατρών θα είναι για τα επόμενα δύο χρόνια 30,000 ευρώ ετησίως και εάν πληρωθεί η τρίτη θέση θα υπάρχει επιπρόσθετο κόστος γύρω στις εκατό χιλιάδες ευρώ.  Ο λόγος που παρατηρείται αυτό το διάστημα των δύο χρόνων είναι ότι τα πρώτα δύο έτη σπουδών προνοούν μαθήματα βασικού κορμού που προσφέρονται από ήδη υφιστάμενα τμήματα (Βιολογία, Μαθηματικά, Φυσική κτλ). Το 2016 εκτιμάται ότι το ύψος του ακαδημαϊκού προσωπικού θα είναι 4-6 άτομα, το οποίο θα προκύψει από εσωτερική ανακατανομή προσωπικού.

 

  • Το πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής, έχει προϋπολογισμό 2,5 εκ. για το 2013 και πιο κάτω από 3 εκ. το 2014. Αναμένεται όταν θα φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη το 2019 να έχει προϋπολογισμό σταθερά στα 7 εκ για κάθε νέο έτος. Από το 2014 μάλιστα θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για 100 ξένους φοιτητές κάθε έτος, με ετήσια δίδακτρα στα 25000 ευρώ, πιο κάτω από τις τιμές αντίστοιχων άλλων Πανεπιστημίων, σε Κύπρο και εξωτερικό. Από τα έσοδα αυτά αναμένεται να χρηματοδοτείται και ο προϋπολογισμός των 7 εκ μειώνοντας τον.

 

  • Η Ιατρική θα στεγάζεται χωρίς ενοίκιο στο Σιακόλειο Κέντρο πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που αποτελεί δωρεάν παραχώρηση του Νίκου Σιακόλα, ενδεχομένως να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις με κόστος όχι μεγαλύτερο τον 100,000 ευρώ. Εργαστηριακά θα υποστηρίζεται από το Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας χωρίς ιδιαίτερο κόστος, δεδομένου και του μικρού αριθμού φοιτητών. Την ίδια υποστήριξη έχει ήδη η πολιτεία εγκρίνει σε δύο προγράμματα ιδιωτικών πανεπιστημίων, που αναμένεται να αρχίσουν τον Σεπτέμβρη του 2013. Οι ιδιώτες δηλαδή θα χρησιμοποιούν τις υποδομές του κράτους ενώ το ίδιο το κράτος θα αδυνατεί να στηρίξει μια σχολή με μειωμένα έξοδα.

 

Είναι λοιπόν αδικαιολόγητο να πληρώσει η παιδεία και δη το ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα του τόπου το κόστος της κρίσης. Ο όποιος σχεδιασμός που στόχο έχει να φέρει ελπίδα για πρόοδο στον τόπο δεν πρέπει να παραμεριστεί. Την ώρα αυτή το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι πως η νέα γενιά δεν πρέπει να χαθεί, να ξενιτευτεί, αφήνοντας πίσω μια κοινωνία αδιάφορη για το αύριο, με μόνο μέλημα την συντήρηση των δήθεν κεκτημένων του χθες. Η Φ.Ε.ΠΑΝ. θεωρεί, εξάλλου, πως απαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας για επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού και όχι αλλαγή του σχεδιασμού για διατήρηση της παλιάς φιλοσοφίας».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










110