Φιλολογικό Μνημόσυνο


ΤΗΣ ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΣΙΕΚΚΕΡΗ*
Αυτό τον καιρό, δεν ξέρω αν το παρατηρήσετε, είναι πολύ «in» τα φιλολογικά μνημόσυνα. Δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι έπονται πολύ κρίσιμες βουλευτικές εκλογές ή ότι σαν λαός ανάπτυξης πολιτιστικής και παντός καιρού και ποιότητας κουλτούρας θεωρούμε « πρέπον» να εντάξουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες στο πρόγραμμα μας. ‘Όπως και να έχει, στον Τύπο μπορεί να βρεις πολλές τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις ή φιλολογικά μνημόσυνα.

 Κυρίως προς τιμήν ηρώων του τόπου μας. Προς Θεού, τίποτα το μεμπτό επί τούτου. Τουναντίον, καλό είναι σε καιρούς χαλεπούς να τονίζεται ότι μια χούφτα άνθρωποι σ’αυτό τον το έδωσαν τη ζωή τους  για τη πατρίδα τους, με μια αγνότητα και καθαρότητα ψυχής που αποκλείω να ξανασυναντήσουμε. Κακό είναι να καπηλεύονται αυτούς τους « ιερούς βράχους» διάφοροι πολιτικάντηδες για να περνούν στο λαό τα δικά τους διφορούμενα μηνύματα. Όπως κακό είναι στο κυνήγι για την άγρα ψήφων να ξεφυλλίζει το κάθε κόμμα «το παλιοδέφτερο» του και να κράζει  το άλλο κόμμα για το τάδε κακό και το τάδε δεινό που επέφερε στον τόπο. Για εθνική ενότητα ούτε λόγος. Αυτή θα την πούμε σε άλλο ανέκδοτο.

Όπως και να’χει, τώρα που είναι πρόσφορο το έδαφος για φιλολογικά μνημόσυνα σας προσκαλώ στο μνημόσυνο ενός κλάδου. Με την ευκαιρία αυτή απευθύνω ανοικτή πρόσκληση στον έντιμο Υπουργό Παιδείας και τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ. Σας προσκαλούμε στο μνημόσυνο του κλάδου των Αγγλικών που θα γίνει αμέσως μετά το τέλος των Παγκύπριων εξετάσεων. Θα σας ανακοινώσουμε το χώρο και την ώρα αργότερα, με την παράκληση ότι όσοι εντίμως ή ανεντίμως συμμετείχατε στον θάνατο του όπως παραστείτε στο μνημόσυνο του μέχρι πρόσφατα τρίτου σε μεγέθους κλάδου ως απόθεση ενός ελαχίστου φόρου τιμής σ’ αυτόν. Το ένδυμα πρέπει να είναι επίσημο, μαύρο κατά προτίμηση ως ενδείκνυται κατά τη περίσταση. Δεν χρειάζεται να κάνετε κράτηση καθώς, δυστυχώς, παρόλες τις προσπάθειες μας, η συμμετοχή σ’αυτό το μνημόσυνο προβλέπεται να είναι πενιχρή. Δεν είμαστε, δα, και τόσο σπουδαίοι και δεν έχουμε πολλά να πούμε. Μην ξεχνιόμαστε – παραμένουμε στο -2,5 περιόδους διδασκαλίας και σαν άνθρωποι είμαστε κατά 100 τόνους βαρύτεροι.

Το μάθημα των Αγγλικών ήταν, είναι και πιθανόν να είναι ο μοναδικός κλάδος στους κακόμοιρους ώμους του οποίου θεμελιώθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα του Νέου Ωρολογίου Προγράμματος. Όσο και αν μας κράξετε είμαστε ο μόνος κλάδος που παραμένει κατακουρεμένος. Μαλλί δεν προβλέπεται να βγει στο κεφάλι μας. « Πήγα για μαλλί και βγήκα κουρεμένος», λέει μια παροιμία.Τραγικά στη περίπτωση μας ισχύει κατά γράμμα η πιο πάνω έκφραση. Με τη διαφορά ότι εμείς σε αντίθεση με άλλους κλάδους δεν πήγαμε για μαλλί. Μας έπιασαν στον ύπνο και μας κούρεψαν. Το όλο θέμα έχει ένα άρωμα σκανδάλου όπως και να το κάνεις.

Όλοι οι κλάδοι πήραν κάτι σ΄αυτό το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα της τράπουλας των διδακτικών περιόδων. Ένα πλαίσιο εδώ, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκεί, μια δέσμη, μισή ώρα … κάτι τελοσπάντων… Εμείς μείναμε με με το κουρεμένο κεφάλι χωρίς την πολυτέλεια ενός καπέλου, έστω και τρύπιου. Μισή ώρα μας έδωσαν και εκείνη δανεική. Η πρώτη ομιλούμενη γλώσσα παγκοσμίως αφαιρείται κατά μεγάλο βαθμό από το δημόσιο σχολείο με τις ευλογίες του Yπουργείου Παιδείας… για το καλό πάντοτε των μαθητών μας.

Ας μην τολμήσουν οι συνήθεις ύποπτοι να πουν τις γνωστές ατάκες ότι οι μαθητές επιλέγουν την ομάδα προσανατολισμού 4 . Μην νομίζουν ότι μας ξεγελούν με το γνωστό πλέον ότι τα Αγγλικά έγιναν υποχρεωτικά στην Β’ και Γ’ Λυκείου . Τα Αγγλικά ούτως ή άλλως τα επέλεγε το 85% των μαθητών διαχρονικά στον κοινό κορμό. Προς Θεού, επίσης μην αναφέρετε την αύξηση των ωρών των Αγγλικών στο δημοτικό. Στο δημοτικό η ύλη δεν είναι η ίδια με την ύλη του γυμνασίου. Το κενό που δημιουργείται στο επίπεδο Β1 δεν μπορεί να καλυφθεί με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας του επιπέδου Α1 στο δημοτικό. Φτάνει με όλα αυτά. Αρκετά.

Φέτος πάνω από 1800 υποψήφιοι επέλεξαν το μάθημα των Αγγλικών ως μάθημα πρόσβασης στις παγκύπριες εξετάσεις, Με την εφαρμογή του ΝΩΠ και τον αποκλεισμό του μαθήματος κυρίως από το πλαίσιο 11 (Παιδαγωγικά ) αλλά και  από άλλα πλαίσια , αυτός ο αριθμός θα πέσει κατακόρυφα τις επόμενες χρονιές. Σας ρωτώ, εσείς που τόσα κατέχετε, πέστε μου ένα σοβαρό λόγο γιατί ένας μαθητής θα επιλέγει τα Αγγλικά τη στιγμή που δεν θα έχει πρόσβαση σε πλαίσια και κλάδους σπουδών;

Οι γονείς τι έχουν να πουν για αυτό; Πολλές φορές το ρωτήσαμε .. απάντηση συγκεκριμένη δεν πήραμε και πράξεις δεν είδαμε. Την ίδια στιγμή « ξανά προς τη δόξα τραβάμε» με κτυπήματα κάτω από τη μέση με την μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αγγλικών στο προτεινόμενο ΝΩΠ για την Τεχνική Εκπαίδευση.

Εμείς , σε αντίθεση με άλλους κλάδους, κληθήκαμε πολλές φορές να αποδείξουμε τα αυτονόητα με το πρόβλημα στην διδασκαλία που προκύπτει από την μείωση των ωρών. Όταν φτάνουμε στο θέμα της μείωσης του διδακτικού χρόνου στη Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου, είτε θα ακουστεί ένα αμήχανο βηχάκι ή θα χαμηλώσουν το βλέμμα ή θα ακούσουμε το γνωστό πλέον « Ο καιρός σήμερα προβλέπεται να είναι….»

Ο καιρός σήμερα για το μάθημα των Αγγλικών, συνάδελφοι των Αγγλικών , σε εσάς κυρίως απευθύνομαι, δεν προβλέπεται ηλιόλουστος. Ο καιρός όσο αφορά τα Αγγλικά παραμένει συννεφιασμένος. Στο χέρι μας είναι να τον κάνουμε τροπική καταιγίδα με ανέμους πολλών μποφόρ που θα φτάσουν μέχρι τα υψηλά δώματα. Προς το παρόν ας αρκεστούμε στο μνημόσυνο που θα τελεστεί μετά τις Παγκύπριες εξετάσεις όπου για τελευταία φορά το μάθημα μας θα έχει τόσους υποψηφίους να το επιλέγουν. Η ανοιχτή πρόσκληση προς τον έντιμο Υπουργό Παιδείας ισχύει. Να θυμάστε… Επίσημο ένδυμα. Μαύρο κατά προτίμηση. Εμείς πάντως  θα είμαστε εκεί. Θα σας κοιτάμε κατευθείαν στα μάτια.

Καθηγήτρια Αγγλικών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










451