Φοιτητικό Κίνημα: Προκλήσεις και προτάσεις


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΦΡΩΝΙΟΥ*

Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να σταθεί στο ύψος του αναστήματος που κέρδισε περήφανα με δεκαετίες δράσης του. Σταθερά συνυφασμένο με την κοινωνική αλλαγή, πρωτοστάτης στα αιτήματα των πλατιών μαζών της κυπριακής κοινωνίας, το φοιτητικό κίνημα υπήρξε πάντοτε πρωτοπόροστην διεκδίκηση αυτών. Με τον ίδιο τρόπο οφείλει και να συνεχίσει να πορεύεται με υπευθυνότητα και πρακτικές λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα των φοιτητών, αλλά και με ιδέες για καλυτέρευση της εργασιακής προοπτικής της νεολαίας.

Στις δύσκολες μέρες που διάγει ο τόπος, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να διάγει τον Ρουβικώνα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης με προτάσεις που θα θωρακίζουν τη νέα γενιά από τη μέγγενη της λογικής του ημέτερου βολέματος των συντεχνιακών πρακτικών που ταλάνιζαν για χρόνια την εργασιακή καθημερινότητα. Οφείλουμε να κάνουμε το άλμα πέρα από τη φθορά, εκείνο που θα μας ανοίξει τις πόρτες για ένα καλύτερο αύριο.

Μακριά από τις σειρήνες του παλαιοκομματισμού και του αναχρονιστικού φοιτητοπατερισμού, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να τοποθετηθεί σήμερα για το πού και πώς θέλει τον Κύπριο του αύριο. Κι η απάντηση είναι στην καρδιά της Ευρωπαικής ολοκλήρωσης, καλό γνώστη ξένων γλωσσών, με εργαλεία που θα αναβαθμίζουν την επαγγελματική του εμπειρία και θα ευρύνουν τους ορίζοντές καινοτομίας της γενιάς του, εξίσου ανταγωνιστικό με κάθε άλλο απόφοιτο ανώτατου πανεπιστημίου του υπόλοιπου κόσμου.
Είναι λοιπόν ανάγκη να απαιτήσουμε την μεγαλύτερη εμπλοκή των νέων σε προγράμματα κινητικότητας, ανταλλαγής φοιτητών και νέων εργαζομένων, ευκαιρείες θερινής εργασιακής εμπειρίας (internships) αλλά και την παροχή μαθημάτων ξένων γλωσσών για όποιον το επιθυμεί σε επιχορηγημένες τιμές. Οι υπηρετώντες στην Εθνική Φρουρά πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εκπληρώσουν ακαδημαικές πιστωτικές μονάδες ενόσω πληρούν την θητεία τους στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος ακαδημαικής αδράνειας των αρρένων. Επίσης, οι φοιτητές πρέπει να αποκήσουν την δυνατότητα ολοκλήρωσης των πτυχίων των και σε τρία έτη στα κυπριακά ανώτατα ιδρύματα, με ίδιο αριθμό πιστωτικών μονάδων όπως και σήμερα, το οποίο θα αποφορτίσει οικονομικά τους φοιτητές και τους γονείς τους και θα κάνει τους νέους επιστήμονες της Κύπρου πιο ελκυστικούς στην αγορά εργασίας.Ακόμα, είναι αναγκαία η δημιουργία πλαισίου νεανικής επιχειρηματικότητας η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους να απεμπλακούν από τη δημοσιουπαλλιλίστικη λογική του διορισμού και να δοκιμάσουν τις τύχες τους στην ελεύθερη αγορά, με το κίνητρο της μη φορολόγησης των πρώτων χρόνων προσπαθειών τους στην αγορά εργασίας. Τέλος, είναι επιτακτική η αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με αυτό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ώστε να γίνει καλύτερη ανακατανομή των κρατικών «αμορτισέρ» κοινωνικής προστασίας, ώστε να απορροφώνται ηπιότερα οι οικονομικοί κραδασμοί και να προστατεύονται οι νέοι που δεν έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας αλλά και αυτοί που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα από την εργασία τους.

Το φοιτητικό κίνημα, λοιπόν, πρέπει να πετύχει την το μέγιστο όφελος για όλους τους πολίτες μέσα από τα αιτήματά του, όχι μόνο το κίνημα καθεαυτό. Το κίνημα πρέπει να τηρήσει υπεύθυνη στάση με προτάσεις κοστολογημένες, πρακτικές, και σε κατεύθυνση αναπτυξιακή, για τον ευημερώντα Κύπριο εργαζόμενο του σήμερα και του αύριο. Το οφείλουμε σε ολόκληρη την κοινωνία!

*Πρόεδρος Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Αθήνας Φοιτητής Ιατρικής, ΕΚΠΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











181