Frederick Research Center: “Save Our Food” project


Το έργο “Save Our Food” αποτελεί ένα νέο έργο το οποίο ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 2019 και θα έχει διάρκεια δύο έτη. Το συγκεκριμένο έργο συντονίζεται από το Frederick Research Center (FRC) και πιο συγκεκριμένα από τον Δρα Πάρλαλη Κ. Σταύρο του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο Frederick). Συνεργάτες του FRC στο συγκεκριμένο έργο είναι ο Δήμος Αγλαντζιάς, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Λευκωσίας καθώς και η οργάνωση «Μπορούμε» από την Ελλάδα. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας στα πλαίσια του προγράμματος “Social Innovation” (Restart 2016-2020).

Η σπατάλη φαγητού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα που εγύρονται στην Ευρωπαική Ένωση στις μέρες μας. Ως σπατάλη φαγητού θεωρείται μια κατάσταση κατά την οποία το βρώσιμο φαγητό αφήνεται να χαλάσει ή να πεταχτεί ακόμα και εάν είναι σε καλή κατάσταση για να καταναλωθεί. Το έργο έχει δύο βασικές επιδιώξεις: 1) Να περιορίσει τη σπατάλη του βρώσιμου φαγητού στη Κύπρο, και 2) Να περιορίσει την ομάδα του πληθυσμού που αντιμετωπίζει έλλειψη φαγητού. Οι επιμέρους στόχοι του έργου είναι α) να περιοριστεί ο όγκος του πεταμένου φαγητού σε διάφορα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, π.χ. από υπεραγορές, μαγαζιά, εστιατόρια, εταιρίες catering, ξενοδοχεία και άλλες μονάδες εστίασης, β) να προσφέρει φαγητό σε άτομα που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες προσφέροντας τους φαγητό το οποίο διαφορετικά θα πεταγόταν, καθώς και γ) να οργανώσει σεμινάρια ευαισθητοποίησης σε όλη τη Κύπρο προς τους νέους (ηλικίας μεταξύ 16-35 ετών) σχετικά με τη σπατάλη του φαγητού και τη κυκλική οικονομία.

Ο αντίκτυπος του έργου είναι πολλαπλός, καθώς εντοπίζονται οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους: α) κατ’αρχήν στους άμεσα οφελούμενους του έργου (λήπτες φαγητού), β) στη τοπική κοινότητα της Αγλαντζιάς, γ) στους συνεργαζόμενους εταίρους του έργου, δ) στη τοπική αυτοδιοίκηση, ε) στις επιχειρήσεις εστίασης και τέλος στ) στους νέους σε όλη τη Κύπρο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










402