Φρουροί στα νηπιαγωγεία


ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ*

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Δημόσιων Νηπιαγωγείων της Κύπρου ξεκινά στις 7:45π.μ. και λήγει στις 13:05μ.μ. Οι εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνται στα Δημόσια Νηπιαγωγεία πρέπει να βρίσκονται στο σχολικό χώρο από τις 7:30 π.μ. ώστε να παραλάβουν τα παιδιά και να μην αποχωρήσουν πριν από τις 13:15 μ.μ. ώστε να υπάρχει χρόνος για να παραδοθούν όλα τα παιδιά στους γονείς/κηδεμόνες τους.

Οι πρακτικές που ακολουθούνται όσον αφορά την πρωινή παραλαβή και μεσημεριανή αποχώρηση των παιδιών είναι οι εξής: το πρωινό τα παιδιά που προσέρχονται μετά τις 7:30 π.μ. παραδίδονται από τους γονείς/κηδεμόνες τους κατευθείαν στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό (συνήθως την εκπαιδευτικό της τάξης του παιδιού τους) η οποία βρίσκεται και ασκεί καθήκοντα παιδονομίας μέσα στη σχολική τάξη και όχι στην αυλή όπως γίνεται στο δημοτικό. Το μεσημέρι οι γονείς/κηδεμόνες  παραλαμβάνουν κατευθείαν τα παιδιά από την τάξη τους από την υπεύθυνη και πάλι εκπαιδευτικό. Σε περίπτωση που ένας γονιός/κηδεμόνας δεν μπορεί να παραλάβει το παιδί του εξουσιοδοτεί άλλο άτομο το οποίο η εκπαιδευτικός γνωρίζει εκ των προτέρων και έτσι παραδίδει σε αυτόν/αυτή το παιδί.  Στις περιπτώσεις εκείνες  που ένας γονιός χρειάζεται να φέρει νωρίτερα το παιδί του (πριν τις 7:30 π.μ.) ή να το παραλάβει λίγο αργότερα από το καθορισμένο ωράριο οι σχολικοί βοηθοί οι οποίες εργοδοτούνται από την οικεία Σχολική Εφορεία και βρίσκονται στο νηπιαγωγείο από τις 7:15 π.μ και σε κάποιες περιπτώσεις από τις 7:00 π.μ. μπορούν, σύμφωνα με τα σχέδια υπηρεσίας τους (σε αντίθεση με τις καθαρίστριες των δημοτικών) να ασκήσουν αν χρειαστεί και χρέη παιδονομίας. Αυτό το σύστημα επιτρέπει τόσο την ασφαλή είσοδο όσο και ασφαλή έξοδο των παιδιών από το σχολείο αφού ένας υπεύθυνος ενήλικας παραδίδει το παιδί σε ένα άλλο υπεύθυνο ενήλικα.

Εφαρμόζοντας λοιπόν αυτές τις πρακτικές εδώ και χρόνια, αδυνατώ πραγματικά να κατανοήσω τι ακριβώς θα κάνουν οι φρουροί στα Δημόσια Νηπιαγωγεία από τις 7 π.μ. μέχρι τις 8π.μ. Ποια ακριβώς θα είναι τα καθήκοντα τους αφού στην ουσία είναι αχρείαστοι; Μήπως για να εργοδοτηθούν οι φρουροί δε θα επιτρέπεται πλέον στους γονείς να παραδίδουν τα παιδιά τους στη δασκάλα τους; Και αν όχι, ποιος θα συνοδεύει όλα αυτά τα παιδιά από την είσοδο του σχολείου μέχρι την τάξη τους; Μήπως από την άλλη, αυτοί οι φρουροί θα ελέγχουν απλά ότι οι ενήλικες που μπαίνουν εκείνη την ώρα στο σχολείο έχουν κάρτα εισόδου; Και ποιος ο σκοπός κάτι τέτοιου αφού το ποιος θα έχει ή όχι κάρτα εισόδου θα είναι ευδιάκριτο ούτως ή άλλως; Εξάλλου λόγω των πρακτικών που εφαρμόζονται στα δημόσια νηπιαγωγεία, τόσο οι νηπιαγωγοί όσο και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου γνωρίζει ποιοι ενήλικες είναι του σχολείου και ποιοι όχι.

Αυτές τις απορίες τις μοιραζόμαστε αρκετοί μάχιμοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργαζόμαστε για χρόνια στα νηπιαγωγεία και από τη μέρα που ακούσαμε για αυτή την εξαγγελία προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σκέφτηκαν κάποιοι εν τη σοφία τους . Ζήτησαν τουλάχιστον τη γνώμη νηπιαγωγών ή των οικείων επιθεωρητών μας που γνωρίζουν καλύτερα από όλους πως λειτουργούν τα Δημόσια Νηπιαγωγεία; Αυτή η εξαγγελία είναι σαφές παράδειγμα της περίπτωσης onesizedoesntfitall.

Πεποίθηση μου είναι ότι τα νηπιαγωγεία έχουν άλλες, πολύ πιο σοβαρές ανάγκες και ελλείψεις, για να σπαταλούμε οικονομικούς πόρους σε αχρείαστες «κενοτομίες».

*Εκπαιδευτικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











195