Φυλακτού: Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι Ιούνιο για την Επιμόρφωση. Τα 13 σημεία αρχής


Το μήνυμα ότι υπάρχει προοπτική επίτευξης συμφωνίας με το Υπουργείο Παιδείας πριν από τη λήξη της παρούσας σχολικής περιόδου στο θέμα της πρότασης για την Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στέλνει με συνέντευξή του στο Paideia-News ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.

Στη συνέντευξή του  ο κ. Φυλακτού αποκαλύπτει τα 13 σημεία αρχής για την ΠΟΕΔ που περιλαμβάνονται στην επιστολή που στάλθηκε στον Υπουργό Παιδείας για την Επιμόρφωση, καθώς και τις 13 επιφυλάξεις και προβληματισμούς της για το σχέδιο. Επίσης καθιστά σαφές ότι η ΠΟΕΔ απορρίπτει την εισήγηση για απογευματινή επιμόρφωση και οποιαδήποτε σκέψη για γραπτές εξετάσεις που να οδηγούν σε πιστοποίηση της επιτυχούς παρακολούθησης του προγράμματος:

ΕΡ: Ποια η σημασία της Επιμόρφωσης για την ΠΟΕΔ;

ΑΠ: Η ΠΟΕΔ, διαχρονικά καταθέτει απόψεις και θέσεις για την Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη αξία που αυτή έχει, ως ένας από τους πολλούς παράγοντες, που συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

Οι προσπάθειες για αλλαγές  πρέπει να τελεσφορήσουν

ΕΡ: Ποιο ρόλο στοχεύει να έχει η ΠΟΕΔ στο διάλογο και γενικά πώς αντιμετωπίζει την προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις

ΑΠ: Η ΠΟΕΔ ήταν, είναι και θα είναι ενεργητικά παρούσα. Απαιτούμε σοβαρές συζητήσεις, γόνιμο διάλογο, εποικοδομητική ανταλλαγή σκέψεων και προβληματισμών που θα οδηγήσουν σε ώριμη γεφύρωση των όποιων διαφορών και διάνοιξη των αδιεξόδων. Οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν παρά να είναι αποτέλεσμα συλλογικής έκφρασης και όχι επιβολής. Εργαστήκαμε συστηματικά, σοβαρά και υπεύθυνα, παραθέτοντας τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, θέσεις, προτάσεις, απόψεις, προβληματισμούς και επιφυλάξεις. Ο ρόλος μας είναι ουσιαστικός και καθοριστικός.

Εκσυγχρονισμός. Εμείς θέλουμε και ζητούμε αλλαγές

ΕΡ: Πώς εσείς αντιλαμβάνεστε τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος

ΑΠ: Ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι αδιαμφισβήτητος και πρέπει, να συμπορεύεταιμε τις εξελίξεις στην Παιδαγωγική Επιστήμη, τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, και τις ανάγκες των παιδιών. Πρώτοι, εμείς οι εκπαιδευτικοί θέλουμε αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό. Αλλαγές που αποδεδειγμένα θα οδηγούν στον επιδιωκόμενο σκοπό.

Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην εκπαίδευση δεν σημαίνει πάντα ότι αποσκοπούν στο να αλλάξουν τα εκπαιδευτικά συστήματα. Είναι καταγραμμένο, ότι μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί σαν μια συμβολική πράξη, για το δήθεν ενδιαφέρον μιας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων, χωρίς στην πραγματικότητα να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για αλλαγές. Κάτι που εκτρέπει, προφανώς,  από οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα. Ελπίζουμε ότι δεν ισχύει στη δική μας περίπτωση.

 13 θέσεις και προβληματισμοί της ΠΟΕΔ στην επιστολή στον Υπ. Παιδείας

ΕΡ: Τι περιλαμβάνει η επιστολή σας που παραδώσατε στο Υπουργείο Παιδείας;

ΑΠ: Στην τετρασέλιδη επιστολή μας που στείλαμε στις 19 Ιανουαρίου 2015 στον Υπουργό Παιδείας καταγράψαμε τα ακόλουθα:

  1.       Τη θετική μας στάση για την πρόθεση του Υπουργού να συζητήσει τόσο τη συγκεκριμένη πρόταση για την Επιμόρφωση όσο και τις άλλες προτάσεις, πρωτίστως και κυρίως, με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις.
  2.       Τονίσαμε εμφαντικά και απαιτήσαμε ο διάλογος να είναι ουσιαστικός και χωρίς οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα! Δεν θέλουμε ατέρμονες συζητήσεις, όπως άλλωστε μας συνήθισαν τα τελευταία χρόνια, αλλά δίνουμε έμφαση στο περιεχόμενό, στην ουσία και στην ποιότητα του διαλόγου και όχι στη διάρκεια του.
  3.       Διάλογος μέσα από τα θεσμοθετημένα και νομοθετικά ρυθμισμένα για το σκοπό αυτό σώματα. Επιδίωξή μας, είναι να υπάρξει συμφωνία ως προς την τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Επιμόρφωσης τόσο για τα εκπαιδευτικά όσο και για τα συνδικαλιστικά θέματα. Η διασφάλιση, συνεπώς, των θεσμοθετημένων διαδικασιών επιβάλλεται.
  4.       Απορρίπτουμε κατηγορηματικά λογικές και προσεγγίσεις εξοικονόμησης κονδυλίων και περιορισμού των δαπανών για την εκπαίδευση μέσα από τα σχέδια. Θα πρέπει να διαμορφωθεί η καλύτερη πρόταση που θα καλύπτει τις ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος και θα βελτιώνει το σύστημα χωρίς να επηρεάζεται από τη σημερινή, δεινή, δημοσιονομική κατάσταση. Η κοστολόγηση είναι απαραίτητη και η ευθύνη υλοποίησή της βαραίνει την πολιτεία, την κυβέρνηση.
  5.      Το κόστος της επιμόρφωσης είναι αδιανόητο και δεν πρέπει να επιβαρύνει τους εκπαιδευτικούς.
  6.       Η υποχρεωτική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρέπει να διέπεται από καθολικότητα και να διεξάγεται ενδοϋπηρεσιακά, δηλαδή σε εργάσιμο χρόνο. Αυτό είναι το νόημα της ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης όπως εφαρμόζεται και σε πολλούς άλλους οργανισμούς, σε διάφορες χώρες ευρωπαϊκά και διεθνώς.
  7.       Ο σχεδιασμός της Επιμόρφωσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών, των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού συστήματος, σε μακροπρόθεσμη βάση, και να υλοποιείται στη βάση προγραμματισμού που θα γίνεται πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τρόπο που να μην επιβαρύνεται το σχολικό έργο. Κάτι που σήμερα, δυστυχώς, δεν συμβαίνει με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα
  8.      Τα προγράμματα επιμόρφωσης πρέπει να τυγχάνουν έγκαιρης και έγκυρης αξιολόγησης ως προς το περιεχόμενό τους.
  9.       Η Επιμόρφωση πρέπει να έχει προσθετική αξία για τους εκπαιδευτικούς. Άρα η επιλογή των κατάλληλων θεματικών και του κατάλληλου περιεχομένου, είναι μείζονος σημασίας.
  10.   Τα σχολεία και η καθημερινή εκπαιδευτική πράξη δεν πρέπει να επιβαρύνονται και να αναστατώνονται εξ αιτίας της Επιμόρφωσης. Υπάρχουν τρόποι για να μην επηρεάζεται η εύρυθμη, ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων. Έχουμε προτάσεις και ιδέες για όλα! Οφείλουν να μας ακούσουν! Έχουμε τεκμηριωμένο, σοβαρό, λόγο και ρόλο.
  11.   Η ενδοσχολική επιμόρφωση αποτελεί την πεμπτουσία της όλης προσπάθειας. Έχει και επιστημονικά αποδειχθεί ότι είναιη πιο αποτελεσματική μορφή επιμόρφωσης. Καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας ξεχωριστά. Χρειάζεται, βέβαια, ανάλογη υποδομή. Αν θέλουμε όμως να προχωρήσουμε μπροστά οι σχεδιασμοί και οι διακηρύξεις πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις!
  12.   Το «Διήμερο Εκπαιδευτικού», το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα που θεσμοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια, πρέπει να ενισχυθεί και να βελτιωθεί! Είμαστε πανέτοιμοι να συζητήσουμε με το ΥΠΠ τρόπους που θα βελτιώσουν ποιοτικά, ακόμη και ποσοτικά τη μεγάλη αυτή καινοτομία που εφαρμόστηκε από τον Σεπτέμβριο του 2012. Κάτι που στήριξαν με θέρμη και οι Οργανωμένοι Γονείς.
  13.   Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί η περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις εξελίξεις της Παιδαγωγικής Επιστήμης, στις νέες εκπαιδευτικές μεθόδους και προσεγγίσεις. Ένα θέμα για το οποίο έγιναν ουσιαστικές συζητήσεις και στο παρελθόν και υπάρχει πολύ καλή βάση διαλόγου.

Επιφυλάξεις και προβληματισμοί

Η πρόταση που έχουμε ενώπιον μας δεν είναι ολοκληρωμένη και εκκρεμούν αρκετά ζητήματα. Εμείς, καταγράψαμε θέματα για τα οποίαχρειάζεται να γίνει περαιτέρω συζήτηση, να δοθούν διευκρινίσεις και να ξεκαθαρίσουν και που ως Οργάνωση διατηρούμε και εκφράζουμε επιφυλάξεις, προβληματισμούς και ανησυχίες γι’ αυτά:

  1.       Σύνδεση της επιμόρφωσης (υποχρεωτικής ή προαιρετικής) ως κίνητρο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.
  2.       Πίστωση μονάδων υποχρεωτικής επιμόρφωσης.
  3.       Πίστωση μονάδων προαιρετικής επιμόρφωσης.
  4.       Φορέας Πιστοποίησης Επιμόρφωσης.
  5.       Ρόλος ΠΙΚ.
  6.       Αποσπάσεις.
  7.       Παιδαγωγικός Σύμβουλος.
  8.       Συστηματική περιοδική επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Τρόπος που θα γίνεται και συχνότητα.
  9.       Σύνδεση επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με τη γενική/συνολική ανάπτυξη της σχολικής μονάδας (σχέδιο βελτίωσης της σχολικής μονάδας).
  10.   Στήριξη των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών.
  11.   Ευθύνη των εκπαιδευτικών για την επιμόρφωση.
  12.   Επιμορφώσεις σε μη εργάσιμο χρόνο.
  13.   Κόστος Επιμόρφωσης.

Όχι σε απογευματινό χρόνο

ΕΡ: Είστε αρνητικοί σε περίπτωση που θα σας ζητηθεί κάποια μαθήματα να γίνουν τα απογεύματα;

ΑΠ: Ο σωστός προγραμματισμός και ο πραγματικός σκοπός της υποχρεωτικής ενδοϋπηρεσιακής υποχρεωτικής επιμόρφωσης δεν μπορεί να περιλαμβάνει επιμόρφωση τα απογεύματα, στο μη εργάσιμο χρόνο. Αυτό πουθενά δεν συναντάται και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτό από εμάς, παρόλο που το θεωρώ και άτοπο, το ΥΠΠ να το περιλάβει στις προτάσεις του για την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση! Για να είμαστε, όμως, σωστοί, πρέπει να σημειώσουμε ότι επιμόρφωση σε απογευματινό χρόνο διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς, ασφαλώς, να έχουμε ενστάσεις γιατί εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της προαιρετικής επιμόρφωσης. Μάλιστα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι πολύ αποτελεσματική και πετυχημένη. Αυτό το καταδεικνύουν και οι αριθμοί προσέλευσης των εκπαιδευτικών που επιλέγουν, δεν υποχρεώνονται, να τα παρακολουθήσουν στον ελεύθερο χρόνο τους.

 Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, ότι η επιμόρφωση που διαπραγματευόμαστε και συζητούμε στα πλαίσια του σχεδίου που μας παραδόθηκε είναι η υποχρεωτική ενδοϋπηρεσιακή στα πλαίσια του εργάσιμου χρόνου και όχι η προαιρετική. 

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για γραπτή εξέταση

ΕΡ: Πως αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο που παραμένει ανοικτό, οι εκπαιδευτικοί που παρακολουθούν την επιμόρφωση, στο τέλος,  να δίνουν εξετάσεις  για απόκτηση πιστοποίησης της επιτυχούς παρακολούθησης του προγράμματος;

ΑΠ: Τέτοιο ενδεχόμενο ούτε υπάρχει ούτε παραμένει ανοιχτό. Ο σκοπός της ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης δεν είναι οι εξετάσεις για επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος! Ο σκοπός είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για να μεταφέρουν όσα παρουσιάζονται ως καλές πρακτικές ή νέες μέθοδοι κ.λπ. στη διδασκαλία τους προς αποτελεσματικότερη επίτευξη των μαθησιακών, και άλλων στόχων που θέτουν στα διάφορα μαθήματα. Είναι επικίνδυνος εκτροχιασμός και εκτός συζήτησης η γραπτή εξέταση για την επιμόρφωση! Πιστοποιητικό παρακολούθησης δίνεται και σήμερα και είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια. Μηχανισμοί παρακολούθησης και αξιολόγησης ως προς την αποτελεσματικότητα της διεξαχθείσας επιμόρφωσης επιβάλλεται να υπάρχουν, ασφαλώς, από τους διοργανωτές ως μια μορφή αυτοαξιολόγησης και ελέγχου της ποιότητας της προσφερόμενης επιμόρφωσης.

Το Παιδαγωγικό να αναλάβει την επιμόρφωση, όχι στο ΑΠΚ

ΕΡ: Έχουν λεχθεί αρκετά για το αν θα πρέπει να αναλάβει την επιμόρφωση το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τι πιστεύετε ότι είναι σωστό  και γιατί;

ΑΠ: Απαραίτητα πρέπει να υπάρξει κεντρική εποπτεία, διαχείριση και συντονισμός της επιμόρφωσης. Κεντρικός φορέας επιμόρφωσης είναι για μας το ΠΙΚ, το οποίο θα πρέπει, ασφαλώς, να αναβαθμιστεί και να αναδομηθεί. Δεν είμαστε θετικοί και έχουμε βάσιμες ενστάσεις, ανησυχίες, προβληματισμούς για την παρείσφρηση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στο Προτεινόμενο Σχέδιο Επιμόρφωσης και γενικά στον τομέα της Επιμόρφωσης των μάχιμων εκπαιδευτικών, γενικότερα.

Μπορούμε να έχουμε κατάληξη και μέχρι τον Ιούνιο

ΕΡ: Πιστεύετε ότι υπάρχει προοπτική για συμφωνία πριν από τη λήξη της σχολικής περιόδου 2014-2015;

ΑΠ: Εμείς ως ΠΟΕΔ έχουμε ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις για το θέμα της Επιμόρφωσης. Συνεπώς, θεωρώ πως ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο ζήτημα, ναι, μπορούμε να έχουμε κατάληξη και πριν από τη λήξη της σχολικής περιόδου 2014-2015. Επαναλαμβάνω, ότι έχουμε και συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες να καταθέσουμε σε έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο που είναι αποτελεσματικές, καινοτόμες και υπηρετούν τα μέγιστα τις υπάρχουσες ανάγκες για επιμορφωτικές δράσεις και δραστηριότητες. Είναι καιρός να προσπεράσουμε οριστικά τους στείρους σχεδιασμούς και να περάσουμε δυναμικά και αποφασιστικά στις συγκεκριμένες αποφάσεις τις οποίες η πολιτεία οφείλει να υλοποιήσει αμέσως γιατί το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν θα βελτιωθεί ούτε με ευχολόγια, ούτε με αφορισμούς! 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











129