Γ Τάσου: Το ΥΠΠ με πρωτεργάτη τον Κ. Καδή προχώρησε σε καινοτόμες αλλαγές προς όφελος της Παιδείας


 «Το Υπουργείο διαμορφώνοντας το προϋπολογισμό του 2016 έλαβε υπόψιν του τις ανώτατες οροφές δαπανών που έχουν καθοριστεί για το επόμενο οικονομικό έτος και την πιο αποδοτική και αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων έτσι ώστε να προωθήσει περαιτέρω τους στρατηγικούς του στόχους που δεν είναι άλλοι από την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης»

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γεώργιος Τάσου μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης των κρατικών προϋπολογισμών για το 2016.

Ο κ. Τάσου είπε ότι οι φετινοί προϋπολογισμοί του Υπουργείου Παιδείας είναι συνολικού ύψους 995,7 εκατομμύριων ευρώ παρουσιάζοντας μια αύξηση του ύψους 10 εκατομμύριων σε σχέση με το 2015.Οι τακτικές δαπάνες για το 2016 παραμένουν στα ίδια επίπεδα ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις αναπτυξιακές.

«Η αύξηση στις δαπάνες» διευκρίνισε  «οφείλεται κυρίως στην αύξηση της πρόνοιας για το κτηριολογικό έργο του υπουργείου κατά 10 εκατομμύρια, στην αύξησης της πρόνοιας για το πολιτισμό σε 1,2 εκατομμύρια και της πρόνοιας που αφορά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επίσης σε 1,2 εκατομμύρια».

Ακολούθως, ο κ. Τάσου επισήμανε τα εξής:  

    «Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με πρωτεργάτη τον Υπουργό Παιδείας, κύριο Κώστα Καδή, μέσα από τις στρατηγικές και τις ευρύτερες πολιτικές του κατάφερε να προχωρήσει σε καινοτόμες αλλαγές προς όφελος της Παιδείας σε βασικούς τομείς.

     Οι στρατηγικές αυτές άπτονται ζωτικών θεμάτων, όπως είναι  η ανάπτυξη, η επιμόρφωση και η ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης, ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολικών μονάδων, η αναβάθμιση του περιεχομένου της παρεχόμενης  εκπαίδευσης, η στήριξη και ενίσχυση κάθε μαθητή.

     Μέσα από αυτές τις πολιτικές ενισχύεται, αναβαθμίζεται και αναπτύσσεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η προβολή της πολιτιστικής δημιουργίας και κληρονομιάς καθώς και η αποτελεσματική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

    Θεωρώ υποχρέωση μου να κάνω ειδική αναφορά στα θέματα για τα οποία ήδη έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις ή βρίσκονται σε εξέλιξη όπως:

Τα Αναλυτικά Προγράμματα τα οποία έχουν τύχει αναδόμησης, στη βάση των δεικτών επάρκειας και δεικτών επιτυχίας, με τη συμβολή πανεπιστημιακών, επιθεωρητών και πολλών μάχιμων εκπαιδευτικών.

Διαφοροποιήθηκαν τα υφιστάμενα Ωρολόγια Προγράμματα, για να είναι συμβατά με τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου και των διεθνών δεικτών και ενισχύθηκαν τα γνωστικά αντικείμενα, που διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν   αναβάθμιση.

Συγκροτήθηκαν τα  Λύκεια Κατευθύνσεων Επιλογών Μαθημάτων, στη βάση των σύγχρονων επιστημονικών τάσεων και τομέων αιχμής.

Λειτούργησαν Μουσικά και Αθλητικά Λύκεια, σε όλες τις επαρχίες ενώ, για πρώτη, φορά λειτουργούν Μουσικά και Αθλητικά Γυμνάσια.

Εξορθολογίζεται ο τρόπος πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Εισάγεται ένα νέο αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση. Η επιλογή των εκπαιδευτικών θα βασίζεται πλέον σε ποιοτικά κριτήρια όπως οι γνώσεις, οι συναφείς εμπειρίες και τα προσόντα. 

Δημιουργήθηκε ένα νέο καθολικό, συνεχές και στοχευμένο Σύστημα Επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, που έχει άμεση συνάρτηση µε τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών λειτουργών.

Προωθείται ένα νέο Σύστημα Αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, που θα στηρίζεται στις σύγχρονες τάσεις και θα προάγει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

    Το ΥΠΠ έχει προβεί και σε ειδικές δράσεις για την αναβάθμιση της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Πέραν της αναδιαμόρφωσης των νέων ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων για τις Τεχνικές Σχολές, έχει τροχιοδρομήσει την αναβάθμιση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΙΕΕΚ) σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία του συστήματος της Νέας Σύγχρονης Μαθητείας.

     Σημαντικές επίσης είναι οι μεταρρυθμίσεις που επήλθαν και στον τομέα της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης με την σύσταση του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ προσφέρονται  προγράμματα εξ αποστάσεως για τους εθνοφρουρούς, με πολλαπλά οφέλη.

     Στο ίδιο πνεύμα, διαμορφώνεται  δέσμη προγραμμάτων εξ αποστάσεως σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και με όλα τα Πανεπιστήμια της Κύπρου.  Επιπρόσθετα, προβάλλεται η Ανώτατη Εκπαίδευση στο εξωτερικό με υπογραφή συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών, με άλλες χώρες.

    Λειτούργησαν, για πρώτη φορά, θερινά σχολεία.

    Με την θέσπισης της νέας  νομοθεσίας για την Κρατική Φοιτητική Μέριμνα διανοίγετε μια νέα εποχή, για εξορθολογισμό και απλοποίηση των διαδικασιών της παραχώρησης φοιτητικών επιδομάτων.

    Συνεχίζονται, στοχευμένα, η δωρεάν σίτιση, η χορηγία για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η απαλλαγή από το τέλος των Παγκύπριων Εξετάσεων, το τέλος έκδοσης Απολυτηρίου και από τα δίδακτρα στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης.

    Από φέτος το Υπουργείο προχώρησε  σε δράσεις, που σχετίζονται με την καθημερινότητα των σχολείων και τις ανάγκες των κοινωνικών εταίρων στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα των μαθητών και των γονέων.

     Μέσα στα πλαίσια ανάπτυξης της εθνικής πολιτικής για τον πολιτισμό προχωρεί η ανασυγκρότηση των διοικητικών δομών του.

     Επίσης, βελτιώνονταιοι διαδικασίες χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










150