«Τρέφω τεράστιο θαυμασμό για το πλούσιο επιστημονικό του έργο»
«Το 2012 ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης ανέλαβε Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδος. Η περίοδος της δικής του θητείας συνέπεσε με την περίοδο της δικής μου θητείας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Έκτοτε, με αισθήματα αμοιβαίου σεβασμού, αναπτύξαμε μια στενή συνεργασία και μια ιδιαίτερα δυνατή φιλία».
Με αυτά τα λόγια άρχισε την ομιλία του απόψε στην εκδήλωση Βράβευσης του Καθηγητή Μπαμπινιώτη στο Θέατρο Στροβόλου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Γιώργος Δημοσθένους. Και συνέχισε:
«Προσωπικά τρέφω τεράστιο θαυμασμό για το πλούσιο επιστημονικό έργο του κ. Μπαμπινιώτη αλλά προπάντων για την απλότητα, την οικειότητα και τη ζεστασιά με την οποία προσεγγίζει το κάθε συνομιλητή του. Αποτελεί πράγματι μαγεία το πώς με απλά και σύντομα λόγια σε κάνει όχι απλά να πιστεύεις αλλά και να νοιώθεις την ελληνική γλώσσα απόλυτα δική σου, σε κάνει να νοιώθεις περήφανος που μετέχεις αυτής της γλώσσας και να τη μεταχειρίζεσαι κατά τρόπο που να μαρτυρεί υψηλής ποιότητας πολιτισμικό αγαθό αλλά και εργαλείο για την παραγωγή και προαγωγή του ίδιου του πολιτισμού.
Συνεχής και αδιάλειπτη είναι η έγνοια του αποψινού μας τιμώμενου. Μια έγνοια που μετουσιώθηκε σε διαρκή έρευνα και προσφορά προς τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Μια δια βίου προσπάθεια τα αποτελέσματα και τα επιτεύγματα της οποίας ξεδιπλώθηκαν και διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Επιτεύγματα τα οποία καθιέρωσαν εδώ και δεκαετίες τον Καθηγητή Μπαμπινιώτη ως τον κορυφαίο σύγχρονο Έλληνα γλωσσολόγο, με σαφή και διακριτή τη συμβολή του στον Ελληνικό πολιτισμό, αλλά και ως ένα επιστήμονα διεθνούς αναγνώρισης και ακτινοβολίας».
Αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο Frederick και την ελληνική γλώσσα επισήμανε τα εξής:
«Στο Πανεπιστήμιο Frederick από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του θέσαμε στόχους, που αφορούν στην αποστολή μας ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού Ιδρύματος, για μάθηση, μελέτη και σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας από τα νέα παιδιά. Αναπτύξαμε συγκεκριμένες δράσεις για υλοποίηση των στόχων αυτών. Ιδρύσαμε το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας το οποίο προσφέρει εντατικά μαθήματα ελληνικών σε ξένους φοιτητές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus και μαθήματα ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου μας. Το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας εγκρίθηκε ως το μόνο εξεταστικό κέντρο στην Κύπρο για Πιστοποίηση της Ελληνομάθειας και κάθε χρόνο πραγματοποιεί τις σχετικές εξετάσεις για εκατοντάδες παιδιά που φοιτούν σε μη ελληνόφωνα σχολεία και για ενήλικες. Επιπρόσθετα, έχουμε αναπτύξει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στον τομέα των Επιστημών της Αγωγής που αφορούν στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία με στόχο την ανάπτυξη της μελέτης και έρευνας της γλώσσας μας».
Εξηγώντας πως πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση είπε:
«Τον Μάιο του 2015 ευτυχήσαμε να έχουμε τον κ. Μπαμπινιώτη στο Πανεπιστήμιο Frederick σε μια ζωντανή συζήτηση μαζί με τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών τον κ. Νανόπουλο, ενώπιον ενός ακροατηρίου το οποίο είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Σε εκείνη την εκδήλωση ήταν παρόν και ο φίλτατος Φώτος Φωτιάδης. Νομίζω ότι εκείνο το βράδυ άναψε η σπίθα. Ξεκίνησε μια αέανη και ακατάπαυστη διεργασία και επεξεργασία στο μυαλό του Φώτου για μια εκδήλωση αφιερωμένη στη γλώσσα και στο σύγχρονο θεμελιωτή της. Αισθάνομαι το ηθικό χρέος να καταθέσω ότι το τι γίνεται απόψε οφείλεται πρωτίστως στην τεράστια ευαισθησία που διαθέτει ο Φώτος Φωτιάδης για τον πολιτισμό και την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα. Όλη αυτή η δύναμη της ψυχής και το πάθος γίνεται δράση, γίνεται έργο, γίνεται προσφορά στις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα, μέσα από το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης. Εμείς ως Πανεπιστήμιο Frederick νοιώθουμε περήφανοι γιατί συνεργαστήκαμε με το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης για την αποψινή εκδήλωση».