Γ. Δημοσθένους: «Τιμούμε τις χιλιάδες των νεκρών της τουρκικής εισβολής»


«Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Η σημερινή μέρα έχει οριστεί ως ημέρα μνήμης σε όσους έδωσαν τη ζωή τους κατά την τούρκικη εισβολή του 1974. Πολιτεία και λαός τιμούμε, δοξάζουμε και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους ηρωικώς πεσόντες που θυσιάστηκαν μαχόμενοι στις επάλξεις του καθήκοντος και της τιμής, όπως όριζε η βαθιά δημοκρατική τους συνείδηση και η αφοσίωσή τους στη νομιμότητα.

Στα 14 χρόνια ύπαρξης της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας οι ξένες αλλά και οι ντόπιες δυνάμεις, που δεν πίστεψαν ποτέ σ’ αυτήν, δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να την υπονομεύουν. Η εγκαθίδρυση της Χούντας των Αθηνών τον Απρίλη του 1967 ήταν η απαρχή μιας καταστροφικής πορείας για τον Ελληνισμό ολόκληρο αλλά και για την Κύπρο μας.

Στις 15 Ιουλίου 1974 οργανώνεται από τη Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β΄ πραξικόπημα για ανατροπή του προέδρου Μακαρίου και της νόμιμης κυβέρνησής του. Το πραξικόπημα αυτό άνοιξε την πόρτα στην Τουρκία που καιροφυλακτούσε και στις 20 Ιουλίου 1974 εισβάλλει στην Κύπρο. Καταλαμβάνει τμήμα του κυπριακού εδάφους και στις 14 Αυγούστου οργανώνει δεύτερη επέλαση επεκτείνοντας την περιοχή κατοχής. Ολοκληρώνει το έγκλημα καταλαμβάνοντας το 37% σχεδόν του κυπριακού εδάφους και οδηγεί στον ξεριζωμό 200.000 χιλιάδες Ε/Κ πρόσφυγες. Παρότι προδομένοι και σχεδόν εγκαταλειμμένοι, οι ελληνοκύπριοι εθνοφρουροί, οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ και όσες άλλες δυνάμεις διέθετε η Κυπριακή Δημοκρατία αντιστάθηκαν με σθένος και παλικαριά, χρησιμοποιώντας τα πενιχρά μέσα που διέθεταν ενάντια στην πάνοπλη Τουρκία.

Η εισβολή των Τούρκων εκείνο το καλοκαίρι άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες αγνοούμενους και ανυπολόγιστες καταστροφές. Τα τετελεσμένα επί του εδάφους, 37 και πλέον χρόνια μετά, παραμένουν αναλλοίωτα και κρατούν την Κύπρο και το λαό της, διαιρεμένους. Το κυπριακό πρόβλημα είναι ακόμη άλυτο και η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου συνεχίζεται.

 

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Τιμούμε πραγματικά τη μνήμη των πεσόντων που υπερασπίστηκαν την ανεξαρτησία της Κύπρου, εάν ενωμένοι και συστρατευμένοι αγωνιστούμε για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα τερματίσει την κατοχή και θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στο νησί μας για να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και προόδου συνεχίζοντας τις προσπάθειές μας, μέσω του ΟΗΕ, μέχρι την άρση των τετελεσμένων της εισβολής για την επανένωση της Κύπρου και την απαλλαγή από την κατοχή.

Τιμούμε πραγματικά τις χιλιάδες των νεκρών της τουρκικής εισβολής συνεχίζοντας τον αγώνα για την επιβίωση της Κύπρου μας παρά την άτεγκτη στάση της Τουρκίας. Ελπίζουμε πως οι προσπάθειες που γίνονται και οι συνομιλίες που διεξάγονται θα φτάσουν σε αίσιο τέλος και θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ώστε ν΄ ανατείλουν καλύτερες μέρες για την Κύπρο και το λαό της Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Τιμώντας σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους κατά την τούρκικη εισβολή του 1974, υποκλινόμαστε μπροστά στις θυσίες των ηρώων μας και, ταυτόχρονα, αντλούμε πρότυπα ανθρώπων που θέλουμε να καλλιεργούμε στα πλαίσια του δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που διαμορφώνουμε. Σ’ αυτό το σχολείο οι μαθητές, πέρα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα αποκτούν, θα αναπτύσσουν στάσεις και συμπεριφορές πολιτών που χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα, πολιτών ικανών να αντιστέκονται σε πολυποίκιλους μηχανισμούς επηρεασμού και χειραγώγησης, δημοκρατικών πολιτών έτοιμων να υπερασπιστούν αν χρειαστεί τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, της Κύπρου. Με πρότυπα ζωής και αγωνιστικότητας τους ήρωες που τιμούμε σήμερα, ας γίνετε εσείς, η νέα γενιά, οι μπροστάρηδες στον τιτάνιο αγώνα για τη δικαίωση της πατρίδας μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










176