Γ. Ελεγκτής: Απαράδεκτη η μείωση των ωρών των εκπαιδευτικών ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους


Η Ελεγκτική Υπηρεσία επανέρχεται στην Ετήσια Έκθεση της που παραδόθηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στο θέμα της μείωση των ωρών των εκπαιδευτικών αναλόγως της  υπηρεσίας τους. Η Ελεγκτική υπηρεσία χαρακτηρίζει απαράδεκτό το φαινόμενο.

Στη σύστασή της η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει:

«Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση της Υπηρεσίας μας όπως το ΥΠΠ εξετάσει πλέον το θέμα των διδακτικών περιόδων των εκπαιδευτικών της Δημοτικής, Μέσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των απαλλαγών από το διδακτικό τους χρόνο, οι οποίες, ας σημειωθεί, διαφέρουν μεταξύ τους, ώστε να επέλθει ο επιθυμητός εξορθολογισμός στην εκπαίδευση, καθώς και τεράστιες εξοικονομήσεις στον κρατικό Προϋπολογισμό με επαρκή τεκμηρίωση βάσει ολοκληρωμένης μελέτης που να περιλαμβάνει υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών σε χώρες με επιδόσεις καλύτερες της Κύπρου».

  Για το θέμα, στην έκθεση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Σε σχέση με τις διδακτικές ώρες, όπως αναφέρθηκε επανειλημμένα στις ετήσιες εκθέσεις της Υπηρεσίας μας, θωρούμε απαράδεκτή τη μείωση των ωρών των εκπαιδευτικών ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, ενώ αυτό δεν ισχύει σε άλλους

Στους πιο κάτω πίνακες παρουσιάζεται η εν λόγω μείωση η οποία επίσης επιφορτίζει με τεράστιο οικονομικό κόστος το δημόσιο.

Δημοτική Εκπαίδευση

 Υπηρεσίες                                       Διδακτικές περίοδοι

1 - 14 χρόνια………………………………………………. 29

15 - 20 χρόνια………………………………………………27

21 χρόνια και άνω ή με τη συμπλήρωση

του 50ου έτους της ηλικίας τους……………......…….... 25

Μέση και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

 Υπηρεσίες                                     Διδακτικές περίοδοι

0 - 7 9/12 χρόνια………………………………………..24

7 10/12 - 15 9/12 χρόνια………………………...……22

15 10/12 - 19 9/12 χρόνια ........................................20

19 10/12 χρόνια και άνω .........................................18

Στην Ετησία Έκθεση μας για το έτος 2014, όπως και σε προηγούμενες εκθέσεις μας από το 2004 και μετέπειτα, παρατηρούμε ότι ο καθορισμός των διδακτικών περιόδων έγινε στη βάση αξιολόγησης που διενεργήθηκε παλαιότερα για το χρόνο που αναλώνουν οι δάσκαλοι/καθηγητές για άλλα καθήκοντα, όπως ετοιμασία και διόρθωση γραπτών, προετοιμασία για παράδοση στην τάξη, κ.ά., η οποία ζητήθηκε όπως υποβληθεί στην Υπηρεσία μας, επανειλημμένα, αλλά ουδέποτε μας έχει παρουσιαστεί.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του Δικτύου Ευρυδίκη, ο διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών στην Κύπρο κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ωστόσο, όπως μας διευκρίνισε το ΥΠΠ, στα στοιχεία της πιο πάνω έκθεσης δεν συμπεριλαμβάνονται όλες οι απαλλαγές των εκπαιδευτικών από τον διδακτικό τους χρόνο.

Συναφώς αναφέρεται ότι, σε έκθεσή του για την παιδεία στην Κύπρο, τον Απρίλιο 2013, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρει, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στις επιστολές του Υπουργείου σας, ότι οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο έχουν λίγο διδακτικό χρόνο συγκρινόμενοι με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά το γεγονός ότι οι διδακτικές περίοδοι μειώνονται αντιστρόφως ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, το ΥΠΠ μάς ανέφερε ότι η μείωση στις διδακτικές περιόδους οφείλεται, μεταξύ άλλων, στον βιολογικό παράγοντα, την κόπωση και τη συνακόλουθη μείωση των αντοχών που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου. Προς τούτο, η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι ο βιολογικός παράγοντας επηρεάζει όλο τον εργαζόμενο πληθυσμό σε κάποιο βαθμό, χωρίς ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές να μειώνονται οι ώρες εργασίας του και ως εκ τούτου η πρακτική αυτή για μια μόνο ομάδα εργαζομένων, ουδόλως δικαιολογείται. Αν δε ο λόγος είναι η βιολογική κόπωση, είναι άξιο απορίας γιατί θα πρέπει να μειώνεται ο διδακτικός χρόνος ενός 40-χρονου εκπαιδευτικού που διορίζεται στα 25 του χρόνια και όχι ενός 55χρονου που έχει διοριστεί στα 45 του χρόνια.

Συναφώς υπογραμμίζεται ότι, η Υπηρεσία μας σε καμία περίπτωση δεν εισηγήθηκε τον τερματισμό της εργοδότησης οποιουδήποτε εκπαιδευτικού ως συνέπεια των συστάσεων μας, αλλά ότι οι συστάσεις μας αυτές θα ακολουθηθούν ώστε να μειωθούν ή εξαλειφθούν οι ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικών έναντι αφυπηρετήσεων ή/και προβαλλόμενων πρόσθετων αναγκών και ότι θα υπάρξει άμεσα σοβαρή πλέον προσπάθεια για τον εξορθολογισμό και σημαντική μείωση των εν λόγω δαπανών από το ΥΠΠ.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μάς πληροφόρησε ως η παράγραφος (α) πιο πάνω.

Επίσης, μας πληροφόρησε ότι δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο να διαφοροποιούνται τα καθήκοντα των εργαζομένων και να προσαρμόζονται ανάλογα με τη συσσωρευμένη εμπειρία τους, στη βάση της πολιτικής που έχει καθοριστεί από την υπηρεσία που τους εργοδοτεί.

Επιπρόσθετα, μας πληροφόρησε ότι, η μείωση των περιόδων διδασκαλίας των εκπαιδευτικών δεν συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση των συνολικών ωρών εργασίας τους. Συγκεκριμένα, μας πληροφόρησε ότι ο χρόνος των 2-4 περιόδων, που αφορά στη μείωση των περιόδων διδασκαλίας στην ολομέλεια της τάξης, αξιοποιείται για τη διεκπεραίωση άλλων καθηκόντων, ανάλογης ή και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, εντός της σχολικής μονάδας και ότι οι πιο έμπειροι εκπαιδευτικοί αξιοποιούνται κυρίως ως μέντορες προς λιγότερο έμπειρους εκπαιδευτικούς, ως συντονιστές αδελφών τμημάτων και ως συντονιστές μαθημάτων.

Ωστόσο, η Υπηρεσία μας επαναλαμβάνει τη σύσταση της για επαρκή τεκμηρίωση βάσει ολοκληρωμένης μελέτης που να περιλαμβάνει υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών σε χώρες με επιδόσεις καλύτερες της Κύπρου.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










245