Γ. Ελεγκτής: Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης των απαλλαγών των καθηγητών


Μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Από την Ελεγκτική Υπηρεσία εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:  
«Επιβεβαίωση της ανάγκης νομοθετικής ρύθμισης του θέματος των απαλλαγών που παραχωρούνται στους εκπαιδευτικούς σε διδακτικό χρόνο προκύπτει με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ημερομηνίας 13 Ιουλίου 2016.
Ειδικότερα, απαντώντας σε επιστολή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος είχε προβάλει την άποψη ότι το θέμα δεν χρήζει οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας γνωμάτευσε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 76 του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να είναι ξεκάθαρη η δυνατότητα θέσπισης δευτερογενούς νομοθεσίας για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως εξηγεί ο Γενικός Εισαγγελέας, ο νομοθέτης μπορεί να καθορίσει ποιος θα έχει την εξουσία θέσπισης αυτής της δευτερογενούς νομοθεσίας που μπορεί να είναι, είτε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού με Διάταγμα, είτε το Υπουργικό Συμβούλιο με Κανονιστική Διοικητική Πράξη.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένει, τώρα που επιβεβαιώθηκε η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης του θέματος όπως η ίδια εξ αρχής υποστήριξε, ότι ο αρμόδιος Υπουργός θα κινηθεί τάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού η συμμόρφωση με τη Νομιμότητα είναι πρώτιστη υποχρέωση των ασκούντων δημόσια εξουσία.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία παραμένει στη θέση ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο τρίπτυχο Τεκμηρίωση - Νομιμότητα - Διαφάνεια.
Η εξαγγελθείσα από τον Υπουργό ανάθεση ανεξάρτητης μελέτης, όπως είχε ζητήσει η Ελεγκτική Υπηρεσία, που θα λάβει υπόψη τις υφιστάμενες μελέτες και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τον διδακτικό χρόνο και τον χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών (δύο έννοιες σαφώς διακριτές μεταξύ τους), είναι η μόνη οδός για τη δέουσα Τεκμηρίωση της όποιας ρύθμισης τελικά αποφασιστεί από την Πολιτεία, με τον τρόπο που θα καθορίσει ο νομοθέτης. Το δε γεγονός ότι σήμερα ο ετήσιος διδακτικός χρόνος των καθηγητών (αριθμητική σύγκριση και μόνον) είναι σαφώς μικρότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο (περίπου στο 70% αυτού) υπαγορεύει την ανάγκη ταχείας ανάθεσης και ολοκλήρωσης της μελέτης αυτής, τα πορίσματα της οποίας θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν μαζί με τις όποιες τελικές αποφάσεις ληφθούν από την πολιτεία, ώστε να υπάρξει η αναγκαία Διαφάνεια.
Παραπέμπουμε σχετικά στην πιο πρόσφατη επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ημερ. 7.7.2016, προς απάντηση επιστολής του ημερ. 30.6.2016 για το εν λόγω θέμα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα και επισυνάπτεται για εύκολη αναφορά.
Τέλος, η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει με την ευκαιρία την εκτίμησή της στο έργο των εκπαιδευτικών και στην ανάγκη στήριξης του δημόσιου σχολείου, ανάγκη από την οποία απορρέει η δική της παρέμβαση, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών που προορίζονται για την δημόσια παιδεία, με στόχο την αναβάθμισή της και την οικονομική, αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των δημοσίων πόρων»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










152