Γ. Ελεγκτής προς ΥΠΠ: Μελετήστε άλλους τρόπους θεσμοθέτησης του «Ανοικτού Σχολείου»


Σύσταση στο Υπουργείο Παιδείας να μελετήσει άλλους τρόπους θεσμοθέτησης του «Ανοικτού Σχολείου», εκτός της εγγραφής του ως σωματείου, εφόσον αυτή φαίνεται να μην είναι προς το παρόν εφικτή κάνει ο ο Γενικός Ελεγκτής στην ετήσια έκθεσή του για το 213.

Όπως σημειώνει:

«Ο θεσμός του Ανοικτού Σχολείου εισήχθη πάνω σε πιλοτική φάση με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 62.664 και ημερ. 28.9.2005, με σκοπό το άνοιγμα των σχολείων προς την κοινότητα, με οργανωμένο τρόπο, ώστε τις απογευματινές ώρες να αξιοποιούνται οι χώροι των σχολείων για πολιτιστικές, αθλητικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

Ο θεσμός, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το 2007, εφαρμόζεται σε δέκα Δήμους. Ο θεσμός προϋποθέτει τη σύσταση Σωματείου σύμφωνα με τον περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο του 1972 και με βάση το πρότυπο καταστατικό που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Για τη λειτουργία του θεσμού στους δέκα Δήμους, το Υπουργείο κατέβαλε τον Δεκέμβριο 2013 το συνολικό ποσό των €515.000 (για τη σχολική χρονιά 2013-2014), σε σύγκριση με €550.000 (για τη σχολική χρονιά 2012-2013). Σημειώνεται επίσης ότι, κατά το 2012, μέσα από το θεσμό του Ανοικτού Σχολείου, λειτούργησε πιλοτικά καλοκαιρινό πρόγραμμα στα Ειδικά Σχολεία, για 6 εβδομάδες,  σε καθημερινή βάση, για παιδιά με ειδικές ανάγκες, στους έξι Δήμους που λαμβάνουν μέρος στο εν λόγω πρόγραμμα, για το οποίο, κατά το 2013 καταβλήθηκε το συνολικό ποσό των €88.000. Σχετικά,  παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:

(i)     Εγγραφή «Ανοικτών Σχολείων» ως σωματεία. Το θέμα της εγγραφής των δέκα Ανοικτών Σχολείων ως σωματεία παραμένει σε εκκρεμότητα για αρκετά χρόνια, αφού η δυνατότητα των Δήμων και Κοινοτήτων να ιδρύουν, να συμμετέχουν ή να εκπροσωπούνται σε εταιρείες ή σωματεία σχετίζονται άμεσα με την προώθηση και ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο Νομοσχεδίων με τίτλους «Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2013» και «Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2013», η οποία εκκρεμεί.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ημερ. 13.5.2014, ζήτησε και πάλι την άμεση προώθηση της εγγραφής των «Ανοικτών Σχολείων» ως σωματεία και ανέφερε ότι αν κρίνεται σκόπιμο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα μπορούσε να μελετήσει τυχόν τροποποιήσεις στο προτεινόμενο καταστατικό των «Ανοικτών Σχολείων» για διευκόλυνση της εγγραφής τους ή/και άλλες εισηγήσεις για επίλυση του προβλήματος.

(ii)    Αξιολόγηση του θεσμού.  Εξακολουθεί να μην έχει γίνει αξιολόγηση του θεσμού από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ), με βάση τα πορίσματα της οποίας θα λαμβάνονταν αποφάσεις για τη μελλοντική πορεία του θεσμού.

(iii)   Ένας από τους δύο στόχους της δημιουργίας του θεσμού του Ανοικτού Σχολείου, είναι η καλύτερη αξιοποίηση των σχολικών χώρων. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενες Εκθέσεις μας, με τη λειτουργία του θεσμού προκλήθηκαν σε μερικές περιπτώσεις προβλήματα στη λειτουργία των προγραμμάτων των άλλων θεσμών οι οποίοι χρησιμοποιούν τους ίδιους χώρους με το Ανοικτό Σχολείο. Επίσης, η αδράνεια των χώρων των σχολείων που παρατηρείται κατά τις περιόδους των διακοπών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού και κατά τα Σαββατοκύριακα, συνεχίζει να υφίσταται, αφού η λειτουργία του θεσμού του Ανοικτού Σχολείου γίνεται εκτός των πιο πάνω περιόδων.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μάς πληροφόρησε στις 3.11.2014 ότι έχουν δοθεί οδηγίες για προώθηση της αξιολόγησης κατά τη φετινή σχολική χρονιά». Η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι το Υπουργείο θα πρέπει να επισπεύσει την συνολική αξιολόγηση του θεσμού, λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου ποσού ετήσιας επιχορήγησης που παραχωρείται.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι το Υπουργείο θα πρέπει να επισπεύσει την συνολική αξιολόγηση του θεσμού, λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου ποσού ετήσιας επιχορήγησης που παραχωρείται.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










120