Γ. Τάσου: Στην Επ. Παιδείας της Βουλής το θέμα των προαγωγών των ακαδημαϊκών του Πανεπιστ. Κύπρου


Σε ειδική συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας θα συζητηθεί το θέμα των προαγωγών των ακαδημαϊκών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Τάσου, ο οποίος αναγνώρισε ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά από το θέμα της παγοποίησης των προαγωγών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε σήμερα την πανεπιστημιούπολη όπου συζήτησε με τις πρυτανικές αρχές τα προβλήματα που απασχολούν το Πανεπιστήμιο. Το πρόβλημα που δημιουργείται στο Πανεπιστήμιο λόγω του μορατόριουμ προαγωγών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που κράτησε πέραν των δύο ωρών, ο κ. Τάσου αναγνώρισε ότι το θέμα αυτό δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το αντίστοιχο θέμα που υπάρχει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εξήγησε πως εάν ένας καθηγητής, λέκτορας ή επίκουρος δεν αξιολογηθεί στα χρόνια που προνοούνται με τους κανονισμούς δεν έχει προοπτική για το μέλλον.

"Και ως εκ τούτου, πρέπει να το δούμε σε ένα ξεχωριστό επίπεδο και από τη στιγμή που οι ίδιοι δέχονται να μην υπάρχει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση προς το κράτος, θέλω να πιστεύω ότι η Πολιτεία θα δει αυτό το θέμα σε βάθος", είπε, προσθέτοντας ότι "εμείς ως Επιτροπή Παιδείας θα το συζητήσουμε αυτεπάγγελτα για να δούμε και από πλευράς νομικής υπηρεσίας και από πλευράς του κράτους τι σκέφτονται για το συγκεκριμένο θέμα".

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εξήγησε ότι "αφ’ ης στιγμής δεν θα υπάρξει οικονομική αναπροσαρμογή των προαγόμενων άρα δεν θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα". Έχει δοθεί λύση στο συγκεκριμένο νομικό πρόβλημα, είπε, και το θέμα μπορεί να τελειώσει στις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας, η πρυτανεία τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο κατέβαλε εξαιρετικές προσπάθειες για τη μείωση του προϋπολογισμού, αλλά διαμήνυσε στην Επιτροπή ότι το ποσό των €66,5 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για την κανονική λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Σε σχέση με την ιατρική σχολή, ο κ. Τάσου είπε πως αυτή ξεκίνησε με ενέργειες του Πανεπιστημίου, αφού δεν έχει εγκριθεί προϋπολογισμός από την Πολιτεία και σημείωσε ότι θέμα αυτό "πρέπει απαραίτητα να απασχολήσει την Πολιτεία ολόκληρη γιατί δεν μπορεί το κυπριακό πανεπιστήμιο να μην είναι τουλάχιστον εφάμιλλο των ιδιωτικών".

Άλλο ένα πρόβλημα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, είναι το θέμα της κατακόρυφης αύξησης των φοιτητικών κλινών λόγω της οικονομικής κρίσης, η ζήτηση των οποίων έφτασε τις 1.000 αιτήσεις, σε σχέση με 208 που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Τάσου είπε ακόμη ότι πρέπει να συζητηθεί και το θέμα των προγραμμάτων στην αγγλική και το θέμα των μαθητών ιδιωτικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης, που μέχρι τώρα οι μαθητές αυτοί δεν μπορούσαν να εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για λόγους όπως η διδακτέα ύλη και η γλώσσα. "Ήρθε η ώρα που το θέμα πρέπει να λήξει και να λυθεί διότι δεν μπορούν αυτοί οι μαθητές να μην μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και να αναγκάζονται σε αυτά τα χρόνια τα δύσκολα να μην μπορούν να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο λόγω της διαδικασίας των εξετάσεων", συμπλήρωσε ο κ. Τάσου.

Για το θέμα της ανέγερσης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, ο κ. Τάσου είπε πως η ανέγερσή της άρχισε χάριν σε δωρεά συγκεκριμένης οικογένειας, αλλά υπολείπεται ένα ποσό γύρω στο 20 με €25 εκατ. για την ολοκλήρωσή της.

Όπως είπε, "το θέμα αυτό πρέπει να απασχολήσει και σαν Βουλή, αλλά πολύ περισσότερο σαν Κυβέρνηση. Πιστεύω ότι την παιδεία δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε καθαρά μέσα από οικονομικούς όρους".

Εξέφρασε ευαρέσκεια για το ότι το Πανεπιστήμιο προχωρεί στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, για εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, το κόστος του οποίου ανήλθε πέρσι στα €3 εκατ. ευρώ.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "δεν πρέπει να αφήσουμε την κρίση και τη μιζέρια που έχει απλωθεί στον τόπο μας να καταστρέψει ό,τι κτίσαμε για είκοσι χρόνια".

"Πρέπει λοιπόν η ποιότητα του πανεπιστημίου να κρατηθεί. Βεβαίως πρέπει να γίνουν περικοπές προϋπολογισμών το καταλαβαίνουμε, κάνουμε μεγάλες προσπάθειες όμως θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να συνεχίσει την πορεία του και να μην αφήσουμε την κρίση να το βάλει στο περιθώριο", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις εξοικονομήσεις στα ενοικιαζόμενα κτίρια του πανεπιστημίου, ο κ. Χριστοφίδης από το 2010 μέχρι σήμερα το κόστος για τις ενοικιάσεις μειώθηκε από το €10,3 για κάθε τετραγωνικό μέτρο στο €6,7 ανά τετ. μέτρο, που αντιστοιχεί σε μια εξοικονόμηση €700.000 ετησίως.

Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις αίθουσες στην πανεπιστημιούπολη με τη μεταφορά τμημάτων από ενοικιαζόμενα κτίρια στην πανεπιστημιούπολη, κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










141