Γαστρονομική Διαδρομή στη Μεσόγειο από το ΤΕΠΑΚ


Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού έργου PACMAn, το οποίο συν-χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF), διοργάνωσε ημερίδα  με θέμα «The Authentic Mediterranean Route Cluster – in support of the local agrofood production».

Σκοπός της ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν από κοινού με το ΤΕΠΑΚ  δίκτυο εταίρων από την Ελλάδα, την Ιταλία, και την Πορτογαλία, ήταν να διερευνηθεί η πιθανότητα για την δημιουργία μιας βασικής υποδομής για  μια Μεσογειακή γαστρονομική διαδρομή όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν κοινού τύπου προϊόντα να προωθηθούν.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια των πιλοτικών δράσεων του προγράμματος που σκοπό έχουν να προωθήσουν την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την βιωσιμότητα, και την διεθνοποίηση των αυθεντικών Μεσογειακών προϊόντων διατροφής. Η έκθεση  «Ταξίδι 2013» που διήρκησε από τις 17 μέχρι τις 19 Μαΐου ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πραγματοποίηση της δράσης στην οποία το ΤΕΠΑΚ συμμετείχε με περίπτερο από κοινού με τους εταίρους από Ελλάδα, Ιταλία, και Πορτογαλία, όπου προώθησαν τα παραδοσιακά τους προϊόντα που θα συμπεριλάβουν στην προτεινόμενη γαστρονομική διαδρομή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης. Στην έκθεση παρέστησαν Υπουργοί, Πρέσβεις, Βουλευτές, Πρόεδροι και εκπρόσωποι συναφών οργανισμών, Διευθυντές Αεροπορικών Εταιρειών και πληθώρα άλλων προσκεκλημένων. Το ερευνητικό έργο PACMAn τελεί υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της Προέδρου του Τμήματος Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Μαρίας Κραμβία-Καπαρδή.

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση για την δημιουργία αυτής της γαστρονομικής διαδρομής βρίσκεται στο γεγονός ότι τα εμπόδια εισόδου σε ξένες αγορές δεν μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν, ακόμη και με τον σχηματισμό των λεγόμενων «clusters» ή παρόμοιων άλλων συνεργιών. Έχοντας αυτό υπόψη, το ΤΕΠΑΚ μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους του, επέλεξαν μια εναλλακτική οδό ως προς το να προωθήσουν και να βοηθήσουν στη διεθνοποίηση των παραδοσιακών τους προϊόντων, αυτή του γαστρονομικού τουρισμού. Η ομάδα εργασίας προτείνει όπως δημιουργηθεί μια γαστρονομική διαδρομή από την Πορτογαλία προς Κύπρο(βλ. χάρτη κάτω ) που να καλύπτει το σύνολο της περιοχής της Μεσογείου σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ανάπτυξη και τη στήριξη της βιωσιμότητας της περιοχής.

Η γαστρονομική διαδρομή θα έχει ως στόχο την προώθηση της τοπικής μάρκας με βάση το κοινό θέμα των αυθεντικών προϊόντων. Η συγκεκριμένη προσέγγιση διεθνοποίησης έχει σαφή πλεονεκτήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως τις άμεσες πωλήσεις, την εξάλειψη του κόστους διανομής, την εξάλειψη των αδυναμιών διαπραγμάτευσης, την μείωση του ανταγωνισμού μεταξύ των πολυεθνικών προϊόντων με ομοιότητες, και έμφαση στηντοπική πτυχή της παραγωγής και όχι την πολυπλοκότητα των εξαγωγών, οι οποίες θεωρούνται υψηλά εμπόδια εισόδου σε ξένες αγορές.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










217