Για δεύτερη φορά η Κύπρος θα συμμετέχει στους Διεθνείς Αγώνες της Γαλλοφωνίας, οι οποίοι διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς, και διαρκούν περίπου δέκα μέρες και οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στη Νίκαια της Γαλλίας από τις 7-15 Σεπτεμβρίου 2013.
Σε χαιρετισμό του στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου για τη συμμετοχή της Κύπρου στους Αθλητικούς και Καλλιτεχνικούς Αγώνες της Γαλλοφωνίας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος είπε ότι η συμμετοχή της Κύπρου απορρέει από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας από το Σεπτέμβριο του 2006.
«Η απόφαση της Κύπρου για την ένταξή της στο Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας υπαγορεύθηκε κυρίως από την εκτίμηση των προοπτικών για τη χώρα μας από τη συμμετοχή της στο σημαντικό αυτό διακρατικό φόρουμ, σε έναν αδιαμφισβήτητου κύρους Διεθνή Οργανισμό με κοινή γλώσσα τα Γαλλικά. Σε έναν Οργανισμό που προάγει μεταξύ των μελών του το διάλογο, την αλληλεγγύη, την ειρήνη μέσα από την πρόληψη της διαμάχης και την εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις κρίσεων, καθώς επίσης και την παιδεία και τον πολιτισμό», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε, επίσης, ότι οι Αγώνες της Γαλλοφωνίας διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς, και διαρκούν περίπου δέκα μέρες.
«Πρόκειται για μια διεθνή αθλητική και καλλιτεχνική διοργάνωση, η οποία απευθύνεται σε αθλητές και καλλιτέχνες που προέρχονται από τα 77 κράτη - μέλη του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας. Οι Αγώνες διαφέρουν από άλλους παρόμοιου είδους, αφού πρόκειται για τους μόνους διεθνείς αγώνες μεγάλης εμβέλειας στους οποίους αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες παρουσιάζονται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο. Οι αθλητές και οι καλλιτέχνες μπορούν να λάβουν μέρος ατομικά ή ομαδικά. Η επιλογή των αθλητών και των καλλιτεχνών που λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες Γαλλοφωνίας βασίζεται στην εξαιρετική επίδοση στον τομέα τους και όχι στη γλωσσική», σημείωσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι στους Αγώνες, η καλλιτεχνική πτυχή θα περιλαμβάνει διαγωνισμούς τραγουδιού, παραμυθιού, νουβέλας, δημιουργικού χορού με παραδοσιακή έμπνευση, ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κουκλοθέατρου και ταχυδακτυλουργίας.
«Η αθλητική πτυχή θα περιλαμβάνει στίβο, καλαθόσφαιρα, ποδόσφαιρο, τζούντο, πάλη, επιτραπέζια αντισφαίριση και ποδηλασία. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού έχουν ήδη αποφασίσει σε ποιους τομείς θα συμμετάσχει η Κύπρος και έχουν γίνει οι τελικές επιλογές των καλλιτεχνών και των αθλητών τόσο από την Κύπρο όσο και από την Επιτροπή των Αγώνων σε ειδικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα η Κύπρος θα διαγωνιστεί στο στίβο αντρών και γυναικών, στα 800μ με τους Ναταλία Ευαγγελίδου, Χρίστο Δημητρίου και προπονητή τον Σπύρο Σπύρου, καθώς και στην επιτραπέζια αντισφαίριση με τους Γιάγκο Γιάγκου, Ελευθερία Παναγιώτου και προπονητή τον Simion Mugurel Adrian», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το καλλιτεχνικό μέρος, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι η Κύπρος θα διαγωνιστεί στην εγκατάσταση με τον Κωνσταντίνο Ταλιώτη, στη φωτογραφία με την Κύνθια Λιβανίου και στη ζωγραφική με τον Ιγνάτιο Μητροφάνους.
«Η Κύπρος είχε εγκριθεί να συμμετάσχει και στο τραγούδι με το Λούη Παναγιώτου και στο χορό με το σχήμα «Εν Δράσει». Οι καλλιτέχνες μας λόγω άλλων καλλιτεχνικών υποχρεώσεων δεν θα τα καταφέρουν να συμμετάσχουν. Οι Αγώνες Γαλλοφωνίας δίνουν την ευκαιρία να αναδειχθούν τα νέα ταλέντα των χωρών που συμμετέχουν, των οποίων η δουλειά δεν είναι ευρέως γνωστή. Γι’ αυτό το λόγο οι ηλικίες των νέων, οι οποίοι μπορούν να λάβουν μέρος, είναι 18-35 και σε κάποια αθλήματα 18-21», σημείωσε.
Ο Υπουργός Παιδείας απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, «ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της ένταξης της Κύπρου, στο Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας», όπως είπε.
«Η συμμετοχή μας δεν είναι μία τυπική συμμετοχή. Έχει ένα πιο ευρύ χαρακτήρα, δήλωσε ο κ. Κενεβέζος, σημειώνοντας ότι πέραν του αθλητικοκαλλιτεχνικού χαρακτήρα προκύπτει το πολιτικό στοιχείο, όπως και οι στενές και δημιουργικές σχέσεις της Κύπρου με τη Γαλλία. «Αυτό εκδηλώνεται και μέσα από αυτή την δραστηριότητα και γι’ αυτό θεωρήσαμε και ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ότι και η συμμετοχή του Υπουργού θα ήταν κάτι σημαντικό σε αυτούς τους αγώνες, ως ένδειξη ότι οι σχέσεις αυτές στο μέτρο που μπορούμε κι εμείς ως ένα μικρό κράτος, διευρύνονται, ενισχύονται και παίρνουν όλες τις πτυχές και όλες τις μορφές που μπορεί να πάρουν», ανέφερε.
Η προϊσταμένη του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Νίκη Παπαδοπούλου-Παπά, σε παρουσίαση της για τους Διεθνείς Αγώνες Γαλλοφωνίας είπε ότι πρόκειται για μια διεθνή αθλητική και καλλιτεχνική διοργάνωση, η οποία απευθύνεται σε αθλητές και καλλιτέχνες που προέρχονται από τα 77 κράτη - μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας και οι ηλικίες των διαγωνιζομένων είναι μεταξύ 18 και 35 ετών.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας, με κοινή γλώσσα τα Γαλλικά, προάγει μεταξύ των μελών του το διάλογο, την αλληλεγγύη, την ειρήνη, την παιδεία και τον πολιτισμό.
«Η Κύπρος συμμετέχει στους Αγώνες για 2η φορά. Η πρώτη ήταν πριν από 4 χρόνια στη Βηρυτό. Το Υπουργείο Παιδείας λαμβάνοντας υπόψη και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας μας περιορίστηκε σε μια πολύ μικρή αντιπροσωπεία. Όλα τα έξοδα διαμονής, διατροφής και διακίνησης καλύπτονται για όλη την αντιπροσωπεία από τη φιλοξενούσα χώρα που είναι η Γαλλία», πρόσθεσε.
Σημείωσε, επίσης, ότι στους πολιτιστικούς αγώνες δεν συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στους αθλητικούς αγώνες. «Άρα, η Κύπρος έχει διακριθεί», συμπλήρωσε.
Τα έπαθλα, συνέχισε, είναι χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο, όπως σε όλους τους αγώνες.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού θα παρευρίσκεται στην εναρκτήρια τελετή των Αγώνων που θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου στη Νίκαια, παρουσία του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και άλλων αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων και του Προέδρου του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας.