ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΙΠΛΑΡΟΥ*
Αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες που στόχευαν σε καθοριστικές αλλαγές και τομές στο χώρο της Εκπαίδευσης γενικότερα. Είμαστε πιστεύω στην ευχάριστη θέση να υιοθετήσουμε ένα καινούργιο εκπαιδευτικό σύστημα μέσω της στρατηγικής της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι πασιφανές ότι το Ενιαίο Λύκειο δε δικαίωσε τις προσδοκίες και τους σκοπούς για τους οποίους σχεδιάστηκε και αποτελεί ένα αποτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα. Τώρα όμως, από φέτος έχουν εφαρμοστεί ήδη στην Α΄ Λυκείου οι Ομάδες Προσανατολισμού και από τη νέα σχολική χρονιά ( 2016-2017 ), θα εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις μαθημάτων και στη Β΄ Λυκείου και είναι γενικά αποδεκτό ότι μέσα από αυτές τις έξι συγκροτημένες δέσμες με υποχρεωτικά μαθήματα, θα προχωρήσουμε μπροστά με μεγαλύτερη αισιοδοξία και πιστεύω ότι οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Θα ήθελα να τονίσω ότι ο χώρος της Παιδείας είναι ίσως ο πιο νευραλγικός χώρος και όλοι μας θα πρέπει να εγκύψουμε με μεγάλη προσοχή και να βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, γιατί με το μέλλον των παιδιών μας δε χωρεί άλλους πειραματισμούς, εσωστρέφειες, παλινωδίες και παλινδρομήσεις. Οφείλουμε στις νέες γενιές να δώσουμε όλα εκείνα τα εφόδια τα οποία χρειάζονται, από τις χαμηλότερες μέχρι και τις υψηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης, γιατί ακριβώς πάνω σ΄ αυτές τις γενιές θα στηρίξουμε το μέλλον της πατρίδας μας.
Περαιτέρω, όπως πληροφορούμαι σε σχέση με την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για υιοθέτηση καινούργιων αλλαγών, όπως το διαχωρισμό των Παγκύπριων εξετάσεων σε Παγκύπριες εξετάσεις Απόλυσης (ΠΕΑ) και Παγκύπριες εξετάσεις Πρόσβασης (ΠΕΠ), την εφαρμογή εξετάσεων στα Τετράμηνα ( Α΄,Β΄,Γ΄ Λυκείου και στο Γυμνάσιο, στην ύλη του κάθε Τετραμήνου ξεχωριστά), καθώς επίσης στην καθιέρωση του θεσμού της περιόδου ανατροφοδότησης, ενισχυτικής και υποστηρικτικής διδασκαλίας που θα ακολουθεί των εξετάσεων των Τετραμήνων, με σκοπό τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και τέλος το καινούργιο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μας, είμαι πεπεισμένος ότι όλα αυτά θα εξεταστούν ενδελεχώς και με τη δέουσα προσοχή.
Είμαι σίγουρος πως, ο φίλος, Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, για όλα αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα, για τα οποία έχω αναφερθεί πιο πάνω, θα λάβει σοβαρά υπόψη του πριν παρθούν οριστικές αποφάσεις, τόσο τα όργανα της ΟΕΛΜΕΚ, τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς, το Σύνδεσμο Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΔΜΕΚ), τις εμπλεκόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τη Συνομοσπονδία γονέων και μέσα από ένα εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά τα καυτά αυτά ζητήματα, που θα επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στη ζωή τόσο των μαθητών μας όσο και των εκπαιδευτικών μας, έτσι ώστε να πετύχουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Συμπληρωματικά, συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών μας, με βάση και τις επικείμενες αλλαγές ότι θα επιφορτιστούν με επιπρόσθετο έργο και είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν να συζητούμε σήμερα περαιτέρω περικοπές στο χώρο της Παιδείας, από τη στιγμή μάλιστα, που οι οποιεσδήποτε επιπρόσθετες ώρες έχουν δοθεί σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δόθηκαν μετά από σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας, των αρμοδίων Υπουργείων, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες νομοθεσίες όπως έχουν ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Συνεπώς, θεωρώ φρόνιμο και σωστό να βοηθήσουμε όλοι ανεξαιρέτως την Παιδεία αυτού του τόπου με απώτερο σκοπό να προχωρήσει μπροστά με πράξεις και όχι με λόγια.
Καταληκτικά, δηλώνω απερίφραστα ότι στέκομαι δίπλα στους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι επιτελούν ένα πολυσχιδές και πολυδιάστατο έργο, τόσο σε διδακτικό και εξωδιδακτικό χρόνο αλλά και με δράσεις και δραστηριότητες πολύ πέραν των καθηκόντων τους εντός των σχολικών τους μονάδων και θεωρώ ότι είναι χρέος και της κοινωνίας ευρύτερα να στηρίξει το έργο των εκπαιδευτικών στο σύνολο τους, γιατί τότε και μόνο οι επερχόμενες γενιές μπορούν να έχουν και παρόν και μέλλον.
*Βουλευτής ΔΗΣΥ, Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.