Για να μπορεί ο κ. Έρογλου


ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΒΒΑ*  

Μία μέρα πριν αποκαλυφθεί ότι το έγγραφο του κ. Ντάουνερ κάπου είχε παραπέσει στο Προεδρικό, ο κ. Λευτέρης Χριστοφόρου με στεντόρεια φωνή διακήρυσσε από το μετερίζι τηλεοπτικής εκπομπής πως το βέβαιο είναι ότι «δεν θα κάνουμε όπως έκαναν ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που δεν ενημέρωναν». Και μετά ήρθαν οι δηλώσεις του κ. Ντάουνερ για το πότε δόθηκε το έγγραφο και πήγε στράφι η διακήρυξη.

Όμως αυτή δεν είναι η ουσία του θέματος.  Γιατί ο κ. Λευτέρης υπέδειξε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε την ιστορικής αξίας και σημασίας επιστολή στο Γενικό Γραμματέα» και «δεν έχει σημασία πως θα αντιδράσουν τα Ηνωμένα Έθνη αλλά η δική μας πλευρά».  Στον επίλογο της απαγγελίας του, δαχτυλόδειξε τον εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ για να πει πως «αυτοί, θεωρούν ότι είναι υπέρ της πλευράς μας η εκ περιτροπής Προεδρία, θέλουν να πλημμυρίσουν οι Τούρκοι την Κύπρο, θέλουν την διασταυρούμενη ψήφο, το περιουσιακό, εμείς δεν θέλουμε αυτή την αμαρτωλή πολιτική».

Μάλλον ο κ. Χριστοφόρου ζει ακόμα στον αστερισμό της προεκλογικής περιόδου, δεν εξηγείται αλλιώς. Εκτός αν όντως εννοεί αυτά που λέει. Εκτός αν έχουμε αποφασίσει ότι για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και αυτοϊκανοποίησης θα βοηθήσουμε τον κ. Έρογλου να μπορεί σχεδόν τα πάντα.  

Είναι βέβαιο πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ελεύθερος να πράξει ό, τι θέλει. Όμως τουλάχιστον θα πρέπει να σκεφτούμε αν αυτό που θέλουμε, είναι να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τη βάση και το κεκτημένο των συνολιών. Θα πρέπει να αναλογιστούμε αν αποσυρθούν προτάσεις, θα διευκολυνθεί ή θα δυσκολευτεί η τουρκική πλευρά;

Θέση που κατατέθηκε από το Δ. Χριστόφια είναι πως αφού ο κ. Έρογλου δεν αποδέχεται τη διασταυρούμενη ψήφο (αλήθεια αν ήταν «δώρο» γιατί να μην την αποδεχτεί;) τότε η εκ περιτροπής Προεδρία απορρίπτεται και αντιπροτείνονται μόνιμος Ελληνοκύπριος Πρόεδρος και Τουρκοκύπριος Αντιπρόεδρος. Αν τώρα αυτή η θέση αποσυρθεί και αφού η θέση μας για διασταυρούμενη ψήφο δεν γίνεται αποδεχτή, θα μπορεί ή όχι ελεύθερα ο κ. Έρογλου να απαιτήσει εκ περιτροπής προεδρία, που σημειωτέον ήταν στο τραπέζι από το 1990, χωρίς διασταυρούμενη ψήφο; Θα μπορεί.

Η «προσφορά» για την παραμονή 50,000 εποίκων θα είναι λίγο δύσκολο να αποσυρθεί, αφού δεν υπάρχει πουθενά μέσα στο έγγραφο Ντάουνερ. Όμως εύκολα αποσύρεται  ο περιορισμός στην άσκηση των τεσσάρων ελευθεριών των τούρκων πολιτών με σεβασμό στην πληθυσμιακή αναλογία 4:1, όταν συμφωνηθεί ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν. Ποιο θα είναι όμως το αποτέλεσμα; Με τη λύση του Κυπριακού και με δεδομένη την τελωνειακή ένωση οι τούρκοι πολίτες θα έχουν αυτές τις ελευθερίες χωρίς περιορισμό. Σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα τις αποκτήσουν μάλιστα πλήρως και απεριόριστα. Με αυτά τα δεδομένα και αφού ο περιορισμός στις τέσσερις ελευθερίες συμφωνήθηκε μαζί με το δικαίωμα εγκατάστασης οπουδήποτε στην Κύπρο όλων των Κυπριών, η απόσυρση θα μπορεί να βοηθήσει τον κ. Έρογλου να ξαναβάλει θέμα περιορισμών; Θα μπορεί. 

 

Ας αποσυρθούν και οι προτάσεις για το περιουσιακό. Τι θα μας μείνει; Θα μας μείνουν οι πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΑΔ που δίνουν τον πρώτο λόγο στο χρήστη και όχι στον ιδιοκτήτη και στην «επιτροπή περιουσιών» δικαίωμα να αποφασίζει και να δίνει μόνο αποζημίωση στο ελάχιστο της πραγματικής αξίας στον ιδιοκτήτη. Θα μπορεί να θέσει ελεύθερα αυτές τις απαιτήσεις ο κ. Έρογλου στο τραπέζι; Θα μπορεί.

 

Ας αποσυρθούν λοιπόν τα πάντα, μαζί με την επιστροφή των 100,000 προσφύγων υπο ελληνοκυπριακή διοίκηση, μαζί με την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποστρατιωτικοποίηση, για να μπορεί ο κ. Έρογλου.

*Διευθύντρια Γραφείου Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










139