Για όλα φταίει η ΟΕΛΜΕΚ


ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑ*

Μάθαμε σ’ αυτό το τόπο, για ότι παθαίνουμε να μας φταίνε κάποιοι άλλοι και αρεσκόμαστε να πυροβολούμε εκ του ασφαλούς κι από τον καναπέ μας. Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ είναι συνεχώς στοχοποιημένη από κάποιους συνάδελφους εκπαιδευτικούς και κάθε τους «πρόβλημα» που δεν επιλύεται όπως επιθυμούν, οφείλεται στην ανικανότητα της ηγεσίας της Οργάνωσης. Ας συνέλθουμε επιτέλους κι ας αναλογιστεί ο καθ’ ένας από μας, το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για την κατάντια του τόπου και πιο συγκεκριμένα της εκπαίδευσης, που είναι και ο τομέας που μας αφορά. Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ είναι δημοκρατικά εκλεγμένη από τους εκπαιδευτικούς που μπαίνουν στον κόπο μια φορά κάθε τρία χρόνια να ψηφίσουν. Όποιος κάνει κριτική, οφείλει πρώτα να είναι μέλος της Οργάνωσης, να συμμετέχει στα διάφορα της όργανα, να συμβάλει ενεργά ή συμμετοχικά στις δράσεις και εκδηλώσεις της και φυσικά να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα.

Οι Οικονομολόγοι δια του Προέδρου του Συνδέσμου τους αλλά και με «προσωπικές» πρωτοβουλίες, κάλεσαν πρόσφατα την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ να πάει σπίτι της. Συγκεκριμένα, ο κύριος Ανδρέας Στυλιανού μετά τη συνάντηση της ΟΕΛΜΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, έγραψε τα ακόλουθα στο διαδίκτυο: «Είναι καιρός η ΟΕΛΜΕΚ να αρθεί στο επίπεδο που της αρμόζει και να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως το φερέφωνο πολιτικών και συμφεροντολογικών σκοπιμοτήτων διαφορετικά όλο το ΔΣ να παραιτηθεί αμέσως. Δεν τους έχουμε ανάγκη πλέον. Τελικά τι πέτυχε χθες εγώ δεν αντιλήφθηκα; Κανένα πρόβλημα δεν έλυσε και απορώ προς τι έγινε η συνάντηση;» Κανένα πρόβλημα να παραιτηθούμε! Αν και τα πυρά είναι αυτονόητο ότι αφορούσαν την υποφαινόμενη, που ως Οικονομολόγος και μέλος της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, δε φρόντισε να δημιουργήσει θέσεις διορισμού για τους αδιόριστους συνάδελφους της. Ας έρθει ο κύριος Στυλιανού να διεκδικήσει θέση στην Οργάνωση και ως επιτυχημένος Πρόεδρος του Συνδέσμου Οικονομολόγων να εφαρμόσει την πολιτική του που σε μόνιμη συνεργασία με τους εκάστοτε Επιθεωρητές του κλάδου οδήγησαν ένα κλάδο σε απαξίωση. Ένας κλάδος που έχει τα περισσότερα αντικείμενα στα Λύκεια μετά τα Φιλολογικά μαθήματα, κατάντησε ένας κλάδος δακτυλογράφων που χαρακτηρίζονται από αδυναμία να διδάξουν οποιοδήποτε άλλο μάθημα στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους.

Παρ’ όλ’ αυτά, σε όλα τα αιτήματα της ΟΕΛΜΕΚ είναι καταγεγραμμένη η απαίτηση να δημιουργηθούν τμήματα Δακτυλογραφίας σε όλα τα σχολεία παγκύπρια, ανάλογα με τον αριθμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών που διαθέτει το κάθε σχολείο. Με την εισήγηση αυτή, θα γινόταν πιο αποτελεσματικό το μάθημα της Δακτυλογραφίας για τους μαθητές, θα αυξάνονταν τα τμήματα και ενδεχομένως να εξασφαλίζονταν ακόμα 2-3 διορισμοί. Δεν εισακουστήκαμε όμως, γιατί δεν είναι όλα άσπρο μαύρο και δυστυχώς οι ανάγκες των σχολείων δεν μπορούν πλέον να δημιουργούνται από το πουθενά και κατά πως βολεύει, υπάρχει και μια Τρόικα που ελέγχει το καθετί.

Ωστόσο, είναι απορίας άξιο γιατί ο κ. Στυλιανού δεν τολμά ή δεν θέλει να ασκήσει έστω και την ελάχιστη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, οι οποίοι δεν ικανοποίησαν το αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ, για λύσεις που θα οδηγούσαν σε διορισμούς μερικών Οικονομολόγων; Φυσικά τα κίνητρα είναι προφανή. Επιτέλους κάποιοι αποσπασμένοι παρά τη εξουσία και παράλληλα που ασκούν και συνδικαλισμό ως στελέχη Συνδέσμων της ΟΕΛΜΕΚ πρέπει να αντιληφθούν ότι «υπηρετούν» θέσεις ασυμβίβαστες.

Δεν θα πρέπει όμως να παραγνωρίσουμε και το γεγονός ότι ενώ ένας μεγάλος αριθμός νέων σπουδάζει Οικονομικά, Λογιστική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μάρκετιγκ και πολλούς παρεμφερείς με τα Οικονομικά κλάδους, εντούτοις τα μαθήματα αυτά είναι σχεδόν ανύπαρκτα στις επιλογές των μαθητών στο Λύκειο. Φταίει και γι’ αυτό η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ; Ή μήπως μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας; Πόσοι συνάδελφοι παγκύπρια είναι σε θέση να διδάξουν Λογιστική, Πολιτική Οικονομία, Οικονομικά Μαθηματικά, Πρακτική Γραφείου και Τεχνική Πωλήσεων; Πόσοι συνάδελφοι κάνουν καβγά για να διδάσκουν ΜΟΝΟ Δακτυλογραφία; Δεν τα σπούδασαν τα υπόλοιπα μαθήματα; Επιθεωρητές και Συμβούλους των Επιθεωρητών δεν είχε αυτός ο κλάδος; Το Σχέδιο Υπηρεσίας του καθηγητή προνοεί τα ακόλουθα:

«(1) Οι κάτοχοι πτυχίου Οικονομικών Επιστημών που δε διδάχθηκαν Λογιστική/και Οικονομικά Μαθηματικά στη διάρκεια των ανώτατων σπουδών τους, πρέπει σε διάστημα δυο χρόνων από το διορισμό τους να παρακολουθήσουν με επιτυχία σειρά μαθημάτων στα πιο πάνω θέματα που οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και να επιτύχουν στις εξετάσεις που διεξάγονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τα θέματα αυτά.

(2) Όσοι διορίζονται πρέπει μέσα σε διάστημα δυο χρόνων από το διορισμό τους να παρακολουθήσουν σειρά μαθημάτων που οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη διδασκαλία της Δακτυλογραφίας και της Ελληνικής Στενογραφίας».

Πόσο τηρήθηκε αυτή η πρόνοια του Σχεδίου Υπηρεσίας; Πόσοι προήχθησαν στη θέση του  ΒΔ, ΒΔΑ΄ και του Διευθυντή χωρίς να διδάξουν ποτέ Λογιστική και Πολιτική Οικονομία; Γιατί δεν απαιτήθηκε η υποχρεωτική διοργάνωση  μαθημάτων στα συγκεκριμένα μαθήματα για να επιμορφωθούν οι συνάδελφοι σύμφωνα με τις απαιτήσεις και του Σχεδίου Υπηρεσίας αλλά και προς όφελος των ιδίων και κατ’ επέκταση των μαθητών που μόνιμα αποφεύγουν πλέον τα Οικονομικά μαθήματα; Πού ήταν οι Επιθεωρητές τόσα χρόνια που μοίραζαν βαθμολογίες σε ανεπαρκείς εκπαιδευτικούς, αλλά έχαναν τους μαθητές; Ο πολυετής Σύμβουλος τους, και ενίοτε Σύμβουλος και της τέως Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης και των εκάστοτε πρώην Υπουργών (πλην του νυν Υπουργού), πόσο βοήθησε τον κλάδο του να μην μετατραπεί στο κλωτσοσκούφι των υπόλοιπων κλάδων; Με ποιους τρόπους συνέβαλε στην ανάπτυξη του πιο διαδεδομένου κατά τ’ άλλα κλάδου ανάμεσα στους κλάδους σπουδών;

 Έλυσε τα προβλήματα του κλάδου του και τώρα θυμήθηκε ότι η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ είναι ανίκανη και για να συζητήσει το μέλλον των συναδέλφων με το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συγκεκριμένα, μας λέει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στο διαδίκτυο και τα εξής: «Τέλος, η εμπλοκή μιας ομάδας συμβούλων και ειδικών θα ήταν καλή ιδέα να εφαρμοστεί, αυτό άλλωστε κάνουν τα σύγχρονα διοικητικά συμβούλια πλείστων οργανισμών που στηρίζονται στις αποφάσεις τους από ανάλογα επιστημονικά συμβουλευτικά σώματα. Με όλη την εκτίμηση στο πρόσωπο των συναδέλφων που εξελέγησαν στα ΔΣ των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, το αξίωμά τους αυτό δε σημαίνει ότι τους καθιστά αυτόματα και τους πλέον ειδικούς να χειρίζονται από μόνοι τους όλα τα θέματα που αφορούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς και ουσιαστικά το μέλλον τους».

Βαρεθήκαμε φαίνεται την απόσπαση παρά τω Επιθεωρητή αφού δεν ήταν και της επιλογής μας και ψαχνόμαστε αλλού…

Όσοι βρίσκονται στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ ουδέποτε χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους ως «ειδικούς» σε κανένα θέμα. Οι θέσεις που συζητούν με τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι οι διαμορφωμένες θέσεις της Οργάνωσης, οι οποίες έχουν εξαχθεί μέσα από συζητήσεις, επικοινωνία, προβληματισμούς και διαφανείς διαδικασίες με συναδέλφους αλλά και με ειδικούς σε όλα τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, όπως είναι τα Αναλυτικά Προγράμματα, τα Ωρολόγια Προγράμματα, η Αξιολόγηση, η Επιμόρφωση τα κοινωνικά προβλήματα που αναφύονται μέσα στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον και άλλα πολλά. Οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας δια του επικεφαλής τους διαβεβαίωσαν ότι ο ρόλος τους είναι να δώσουν συμβουλές για διαρθρωτικές αλλαγές που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της αποδοτικότητας της εκπαίδευσης αλλά και της λειτουργίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε κάποιους τομείς δε θα απαιτηθεί οικονομική εξυγίανση. Είναι όμως ξεκάθαρος ο ρόλος τους και χωρίς συγκεκριμένη αντζέντα, αφού κάλεσαν τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, όπως είναι οι Σύνδεσμοι Γονέων, οι Σύνδεσμος Επιθεωρητών και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, να εισηγηθούν οτιδήποτε θεωρούν ότι χρήζει εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα αποτελεσματικότερο εκπαιδευτικό σύστημα.

Κάποιοι συναισθάνονται το βάρος της ευθύνης για τους έξι χιλιάδες εκπαιδευτικούς  που εκπροσωπούν και θα κριθούν για τη δράση τους από το σύνολο των εκπαιδευτικών.

*Αντιπρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










228