ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*
Η ανακοίνωση των δύο ηγετών για σύσταση δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία μας βρήκε σύμφωνους και αναμφίβολα ως πολιτική απόφαση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Για να ληφθεί αυτή η απόφαση προφανώς υπήρχε η ανάγκη. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα αρνούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντί αυτού την κυπριακή κοινωνία απασχόλησαν έντονα οι απαράδεχτες ενέργειες του ΥΠΠΟ να επιχειρήσει να επανεισάξει το Γριβισμό και τη Γριβολογία στην εκπαίδευση με τις περιβόητες επισκέψεις στο μνημείο του ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β. Να θυμίσουμε επίσης, ότι η σύσταση αυτής της επιτροπής (ή τουλάχιστον η πρώτη έκφραση πρόθεσης για δημιουργία της) έγινε αμέσως μετά από ένα ακόμη ανησυχητικό επεισόδιο στο οποίο τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας δέχτηκαν επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον από την πλευρά του κυρίου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, έρχονται επιτέλους- προς το παρόν θεωρητικά- να αποδεχτούν μια διαχρονική στάση και πολιτική , της επαναπροσέγγισης και του κοινού αγώνα ΕΚ και ΤΚ, μέσα από την οποία διατηρήθηκαν οι στενοί δεσμοί με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αν και δεν είναι η ώρα της δικαίωσης των ορθών μας διαχρονικών πολιτικών, είναι καλό να θυμόμαστε την πολεμική που δέχτηκε η τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όταν εξήγγειλε πρωτοβουλίες για συμφιλίωση και ειρηνική συνύπαρξη, θέτοντας ως υπό έμφαση στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης. Αυτά για την ιστορία.
Ως ΑΚΕΛ, πιστοί στη διαχρονική μας στάση για την καλλιέργεια εδάφους επικοινωνίας και κοινού αγώνα στις δύο κοινότητες, εκφράσαμε από την αρχή τη στήριξη μας στην σύσταση αυτής της Τεχνικής Επιτροπής. Μάλιστα, μετά που μας ζητήθηκε από τον κ. Αναστασιάδη, προτείναμε ακαδημαϊκούς από τον χώρο της αριστεράς που θα μπορούσαν να συμβάλουν εποικοδομητικά σε αυτή την διαδικασία. Φρονούμε συνεπώς, ότι αυτή ειδικά η επιτροπή πρέπει να συγκροτηθεί λαμβάνοντας υπόψη και την τεράστια εμπειρία της Αριστεράς λόγω και της διαχρονικής της δράσης. Χαιρόμαστε γιατί στα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί περιλαμβάνονται κάποιες πολύ θετικές παρουσίες, που λόγω εμπειρίας, επιστημονικής γνώσης και βούλησης μπορούν να συμβάλουν σημαντικά. Ευχόμαστε ακόμη, ότι η επιτροπή αυτή θα αφεθεί μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Να μην εκφυλιστεί. Προειδοποιούμε για αυτή μας την ανησυχία καθώς θεωρούμε ότι η τεχνική επιτροπή για την παιδεία οφείλει να αγγίξει σημαντικά και καυτά ζητήματα. Μέσα από προτάσεις και ιδέες για την παιδεία στις δύο κοινότητες, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους τα φαινόμενα ρατσισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας. Ήδη, όπως πολύ καλά γνωρίζει όλη η κοινωνία, το αυγό του φασισμού και του ακραίου εθνικισμού εκκολάπτεται συστηματικά από διάφορους κύκλους μέσα και έξω από τα σχολεία μας. Και αυτά δεν θα αντιμετωπιστούν με διακηρύξεις αλλά με ουσιαστικές κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες.
Και μια εισήγηση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία αυτής της επιτροπής: Φαίνεται από τις πρώτες ανακοινώσεις ότι πρόκειται για μια πολυμελή ομάδα που πιθανό να φτάσει τους εικοσιέξι ανθρώπους. Όσοι έχουμε εμπειρία από τέτοιου είδους επιτροπές γνωρίζουμε ότι θα πρόκειται για ένα άκαμπτο και δυσκίνητο σώμα. Κατ’ επέκταση, η εισήγησή μας είναι όπως δημιουργηθούν υποομάδες εργασίας για την κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης έτσι ώστε τα μέλη αυτών των υποομάδων να εργάζονται και σε πιο εστιασμένη βάση και μέσα από ένα μικρότερο και ευέλικτο σχήμα.
Ας μην υποτιμούμε τον ρόλο της εκπαίδευσης πριν την λύση του κυπριακού αλλά κυρίως μετά τη λύση, εφόσον βέβαια αυτή προκύψει. Πρόκειται για τον σημαντικότερο μακράς πνοής θεσμό, που είτε θα ωθήσει τις νέες γενιές στην ιδέα της ελευθερίας, της επανένωσης, της συνεργασίας και της συμφιλίωσης, είτε θα αφεθεί έρμαιο στις ορέξεις κύκλων που και στο παρελθόν έχουν βλάψει πάρα πολύ τον τόπο. Ιδού η Ρόδος.
*Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ