Για τον τερματισμό απασχόλησης εκπαιδευτικών στο Ριζοκάρπασο ενημερώθηκε η Επ. Παιδείας


Πρόεδρος ΕΕΥ: Οι δύο εκπαιδευτικοί, έπαυσαν ουσιαστικά να υπηρετούν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου από 6/10/2018, λόγω της άρνησης του κατοχικού καθεστώς να επιτρέψει τη συνέχιση της απασχόλησης τους.

ΚΥΠΕ -  Για τον τερματισμό απασχόλησης εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου ως απόρροια των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ενημερώθηκε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, οι δύο εκπαιδευτικοί, «έπαυσαν ουσιαστικά να υπηρετούν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου από 6/10/2018, λόγω της άρνησης του κατοχικού καθεστώς να επιτρέψει τη συνέχιση της απασχόλησης τους».
Σε σημείωμα που κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Παναγιώτης Αντωνίου αναφέρει ότι η Επιτροπή απέστειλε στις 16/11/2018 επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα με την οποία ζητούσε τη νομική συμβουλή του όσον αφορά στη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, με βάση τον περί τερματισμού απασχολήσεως Νόμο, για τον τρόπο τερματισμού του αορίστου διαρκείας διορισμού των δύο εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν μέχρι 5/10/2018 στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και των οποίων το κατοχικό καθεστώς δεν επιθυμεί τη συνέχιση της υπηρεσίας τους καθώς επίσης, κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί περίοδος προειδοποίησης ή/και αποζημιώσεις στις εν λόγω εκπαιδευτικούς ή όχι, στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι ο τερματισμός είναι για λόγους ανωτέρας βίας (άρθρο 5 (γ)).
Σημειώνει ότι περαιτέρω, η Επιτροπή ζήτησε από το Γενικό Εισαγγελέα να γνωματεύσει κατά πόσο σε περίπτωση που κατά την επόμενη σχολική χρονιά οι εν λόγω εκπαιδευτικοί είναι και πάλι αιτήτριες για υπηρεσία στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και εγκριθούν από το κατοχικό καθεστώς, το καθεστώς αορίστου διαρκείας θα αναβιώσει ή θα πρέπει να συμπληρώσουν νέα τριαντάμηνη συνεχή υπηρεσία για να καταστούν και πάλι εργοδοτούμενες αορίστου διαρκείας.
Προσθέτει ότι στην απαντητική επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα ημερομηνίας 26/11/2018 αναφέρεται ότι «η απόλυση των δύο καθηγητριών είναι παράνομη αφού ο λόγος απόλυσης τους δεν περιλαμβάνεται στους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 5 του περί τερματισμού απασχολήσεως Νόμου Ν.24/67. Γι’ αυτό αν δεν μπορούν να αξιοποιηθούν με απόσπαση σε οποιαδήποτε υπηρεσία, θα πρέπει να ενημερωθούν γραπτώς για τον τερματισμό της απασχόλησης τους, όπου θα καθορίζεται και η ημερομηνία και ο λόγος απόλυσης. Περαιτέρω, θα πρέπει να τους καταβληθεί η προβλεπόμενη από το νόμο προειδοποίηση και αποζημίωση για την παράνομη απόλυση τους».
 
«Διευκρινίζεται, επιπλέον ότι σε «περίπτωση που θα είναι δυνατή η επαναπρόσληψή τους η απασχόληση τους θα θεωρείται ότι άρχισε ξανά από την ημερομηνία του νέου διορισμού τους». Οι εν λόγω καθηγήτριες προσλήφθηκαν με βάση την ειδική διάταξη του άρθρου 28Ε των περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμων του 1969 έως 2018 και όχι με βάση του άρθρου 32 που γίνονται οι διορισμοί με σύμβαση στα σχολεία των ελεύθερων περιοχών», αναφέρει.
Σημειώνει, επίσης, ότι οι διορισμοί με σύμβαση σε σχολεία των ελεύθερων περιοχών γίνονται σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες και με βάση τη σειρά προτεραιότητας των υποψήφιων στους πίνακες διοριστέων/διορισίμων.
Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου στο σημείωμα του, για τη σχολική χρονιά 2018-2019 δικαίωμα υποβολής αίτησης είχαν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί μέχρι τον αριθμό 60 στον πίνακα διοριστέων Φυσικής και μέχρι τον αριθμό 150 στον πίνακα διοριστέων Φιλολογικών.
«Η Π. Χ., Καθηγήτρια Φυσικής, έχει σειρά προτεραιότητας με αριθμό το 867 στον πίνακα διοριστέων Φυσικής του Ιουνίου 2018 κα η Μ.Α. Καθηγήτρια Φιλολογικών, έχει σειρά προτεραιότητας με αριθμό το 4550 στον πίνακα διοριστέων Φιλολογικών του Ιουνίου 2018», προσθέτει.
Διευκρινίζεται στο σημείωμα όσον αφορά στο ενδεχόμενο αξιοποίησης των δυο εκπαιδευτικών με απόσπαση ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό αφού οι αποσπάσεις αφορούν μόνο μόνιμους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες, τα καθήκοντα, οι ευθύνες και τα κριτήρια επιλογής συγκεκριμένα.
«Εξάλλου, η διαδικασία των αποσπάσεων στις διάφορες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη σχολική χρονιά 2018-2019 έχει ήδη ολοκληρωθεί. Λαμβανομένων υπόψη των πιο πάνω, η Επιτροπή εφαρμόζοντας το άρθρο 9 του περί τερματισμού απασχολήσεως Νόμου και λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική υπηρεσία των δύο εκπαιδευτικών αποφάσισε τον τερματισμό τηςεργοδότησης Παναγιώτας Χατζηγιάννη από 17/11/2018 (6 εβδομάδες προειδοποίησης) και της Μαρίας Αλεξάνδρου από 10/11/2018 (5 εβδομάδες προειδοποίησης)», σημειώνει.
Οι δύο εκπαιδευτικοί, συνεχίζει ο κ. Αντωνίου, έπαυσαν ουσιαστικά να υπηρετούν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου από 6/10/2018, «λόγω της άρνησης του κατοχικού καθεστώς να επιτρέψει τη συνέχιση της απασχόλησης τους».
«Εντούτοις, επειδή σύμφωνα με το άρθρο 9 του περί τερματισμού απασχολήσεως Νόμου έπρεπε να δοθεί ανάλογη προειδοποίηση στις εν λόγω εκπαιδευτικούς για τον τερματισμό της απασχόλησης τους, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατο, λόγω των ειδικών συνθηκών που ισχύουν για τα κατεχόμενα σχολεία, θα τους καταβληθούν ανάλογες απολαβές για την περίοδο προειδοποίησης», προσθέτει.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής είπε πως θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί του Ριζοκαρπάσου είναι με το ίδιο ακριβώς καθεστώς αορίστου χρόνου όπως και ο κάθε άλλος αορίστου χρόνου.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε ότι το θέμα για τις δύο εκπαιδευτικούς που εργάζονταν επί σύμβαση στο Ριζοκάρπασο είναι καθόλα νόμιμο να απαιτούν να ενταχθούν μέσα στους καθηγητές αορίστου χρόνου, και «γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας οφείλει να συνταχθεί με τους νόμους και τους κανονισμούς και ιδιαίτερα με την ευρωπαϊκή οδηγία που καθορίζει με σαφήνεια και ευκρίνεια τι ακριβώς συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις».
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί το Ριζοκάρπασο ως μια ειδική περιοχή, η οποία δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της προσφοράς υπηρεσιών από μέρους του Υπουργείου Παιδείας . Το Υπουργείο Παιδείας είναι ένα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι ενιαίες. Συνεπώς, οι εκπαιδευτικοί αυτοί, οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί έχουν εργαστεί στο Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να απαιτούν τα δικαιώματα που απορρέει από αυτή την σχέση και από την στιγμή που έχουν ολοκληρώσει το χρόνο πέραν των 30 μηνών, οφείλει το κράτος, οφείλει η πολιτεία να τους δικαιώσει και να τους εντάξει στους υπάλληλους πλέον, τους εργοδοτούμενους επ’ αορίστου χρόνου», πρόσθεσε.
Αυτό, συνέχισε ο κ. Λεωνίδου, έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις
«Ήδη υπάρχει η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που με βάση αυτή τη νομική γνωμάτευση, οι συμβασιούχοι, οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονταν για μια συγκεκριμένη περίοδο συνεχόμενη ή και διακοπτόμενη πέραν των 30 μηνών, έχουν καταστεί εργαζόμενοι , εργοδοτούμενοι με αορίστου χρόνου σύμβαση. Το ΔΗΚΟ έχει πάγια θέση ότι ειδικά στο θέμα της εκπαίδευσης, θα πρέπει όσοι εργάζονται είτε διακεκομμένα είτε συνεχόμενα με σύμβαση ορισμένη, αλλά να έχουν περάσει στο συνολικό χρόνο τους 30 μήνες, θα δικαιούνται να γίνουν αορίστου χρόνου, συνεπώς σε αυτή την περίπτωση εντάσσεται μέσα στη θέση αυτή που έχει ανακοινώσει το ΔΗΚΟ το καλοκαίρι», συμπλήρωσε.
Αυτοί οι εκπαιδευτικοί, είπε ο κ. Λεωνίδου, εργάζονταν για συγκεκριμένη περίοδο πέραν των 30 μηνών.
«Δεν είναι η αιτιολόγηση ο χρόνος εδώ, εδώ είναι ότι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των εκπαιδευτικών συνολικά. Δηλαδή ότι εξυπηρέτησαν κάποιες συγκεκριμένες ειδικές ανάγκες, ενώ η νομοθεσία λέει ότι θα πρέπει να ικανοποιούν συνηθισμένες συνήθεις ανάγκες και εμείς θεωρούμε ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί έχουν δουλέψει με βάση συγκεκριμένο συνηθισμένων αναγκών, όχι ειδικών αναγκών», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










305