ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ*
Το πιο πάνω ερώτημα προβληματίζει κάθε χρόνο τους μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου και στοχεύουν να ακολουθήσουν τεχνολογικά επαγγέλματα. Η απόφασή τους να φοιτήσουν σε Λύκειο ή σε Τεχνική Σχολή είναι ίσως η πρώτη σημαντική απόφαση που καλούνται να λάβουν. Η επιλογή τους θα καθορίσει τα μαθήματα που θα διδάσκονται κατά τα τρία επόμενα χρόνια της φοίτησής τους καθώς και τα μελλοντικά τους βήματα σε σχέση με τη συνέχιση των σπουδών τους. Η ορθή επιλογή, η οποία θα ανταποκρίνεται στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών̸τριών είναι καθοριστική για την επιτυχία τους. Αν αυτά τα μαθήματα προκαλούν πλήξη και αδιαφορία, τότε τα παιδιά θα είναι αμέτοχα στη διδακτική διαδικασία και παθητικοί ακροατές στην τάξη. Αν όμως τα μαθήματα προκαλούν το ενδιαφέρον τους και αναπτύσσουν τη δημιουργική τους φαντασία, τότε θα έχουν ψηλές επιδόσεις και θα αισθάνονται ευτυχισμένα και χαρούμενα στο σχολικό περιβάλλον.
Στις Τεχνικές Σχολές προσφέρονται προγράμματα των κλάδων της Μηχανικής Επιστήμης, των κλάδων Εφαρμοσμένων Τεχνών και του κλάδου Ξενοδοχειακών και Επαγγελμάτων Επισίτισης. Η εκπαίδευση και κατάρτιση στα εργαστηριακά και τεχνολογικά μαθήματα έχει στόχο να προετοιμάσει τους μαθητές ̸τριες για τη συνέχιση των σπουδών τους και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, τους δίνει την ευκαιρία να αισθανθούν τη χαρά της δημιουργίας, να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και να καλλιεργήσουν την υπομονή, την επιμονή και την αυτοπειθαρχία.
Το νέο σύστημα πρόσβασης στα Κυπριακά και Ελλαδικά Πανεπιστήμια, βασίστηκε στη φιλοσοφία της εισδοχής των παιδιών με βάση τα μαθήματα υποδομής που απαιτούνται σε κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή. Για παράδειγμα ένα παιδί που στοχεύει να σπουδάσει Φιλόλογος, θα πρέπει να διδαχθεί και να εξεταστεί στα Νέα Ελληνικά, Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά και Ιστορία. Αν στοχεύει να σπουδάσει Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές θα διδαχθεί και θα εξεταστεί στα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική και Πληροφορική Λυκείου (4 περιόδων) ή Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τεχνικής Σχολής (12 περιόδων) ή Ψηφιακή Τεχνολογία και Προγραμματισμό Τεχνικής Σχολής (12 περιόδων). Οι 12 διδακτικές περίοδοι περιλαμβάνουν μαθήματα της ειδικότητάς τους, όπως: Εφαρμογές Προγραμματισμού, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοσελίδων, Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Ρομποτική. Είναι πασιφανές ότι η υποδομή που αποκτούν τα παιδιά μέσω των εργαστηριακών και τεχνολογικών μαθημάτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης είναι πολύ μεγάλησε βάθος και σε εύρος. Αυτή η εκπαίδευση και κατάρτιση, θα προσφέρει στα παιδιά τις προαπαιτούμενες γνώσεις για να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά και να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου και της αγοράς εργασίας.
Η Τεχνική Εκπαίδευση του τόπου μας έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Το κράτος μας στοχεύοντας στην ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών, επενδύει στη λειτουργία των Τεχνικών Σχολών εκατομμύρια ευρώ σεεργαστηριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό και σε σύγχρονα μέσα διδασκαλίας.Για τους πιο πάνω λόγους, συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσα παιδιά στοχεύουν να ακολουθήσουν τεχνολογικά επαγγέλματα, να φοιτήσουν σε Τεχνική Σχολή.
*Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Μακάριος Γ΄