Γιατί Σταύρο Μαλά;


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΩΜΟΔΡΟΜΟΥ*  

Θα ήθελα εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι δεν ανήκω σε οποιοδήποτε κόμμα, παρά το ότι έχω συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις, τις οποίες προσπαθώ να διαμορφώνω με μοναδικό κριτήριο το εθνικό συμφέρον, όπως π.χ. την ένστασή μου στο σχέδιο Αννάν και την υποστήριξή μου στο μακαρίτη Τάσσο Παπαδόπουλο.

Εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο Κύπρο, ένα Ίδρυμα που, ενώ αναμενόταν να είναι υπόδειγμα αξιοκρατίας, δικαίου και νομιμότητας, συχνά υποφέρει από φαινόμενα αναξιοκρατίας, κατάχρησης εξουσίας, παραβιάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, όπως μπορεί να διαπιστωθεί και από σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας και πορίσματα της Επιτρόπου Διοικήσεως. Το πιο απογοητευτικό είναι ότι τα φαινόμενα αναξιοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου διαπράττονται και συγκαλύπτονται από άτομα που στηρίζονται κυρίως από πολιτικά πρόσωπα μέσα από αλληλοεμπλεκόμενες εξαρτήσεις και αλληλοεξυπηρετήσεις.

Και είναι αυτή η απροκάλυπτη αναξιοκρατία, η οποία έχει εισβάλει σχεδόν παντού, που καταστρέφει κάθε όραμα των παιδιών μας και κάθε ελπίδα για πρόοδο, συνιστώντας τη μεγαλύτερη πιστεύω απειλή για τον τόπο μας, μετά τον Τούρκο κατακτητή. Και δεν είναι άσχετη με την παρούσα κρίση, οικονομική αλλά και αξιών.

Εάν δεν θέλουμε να φτάσει η ιδιαίτερη πατρίδα μας στην αδιέξοδη κατάσταση του έθνους μας, οπότε και θα εκβιαστούμε σε δουλική συναίνεση σε ξενόφερτα σχέδια ξεπουλήματός της, οφείλουμε να επιλέξουμε για ηγέτη μας ένα έντιμο, ανεξάρτητο και μορφωμένο τεχνοκράτη που θα υπηρετεί ανιδιοτελώς και ορθολογικά τον τόπο μας και θα μπορεί με κύρος και διεκδικητικότητα να προασπίζει τα συμφέροντά μας στο εξωτερικό.

Το Σταύρο Μαλά έτυχε να τον γνωρίσω πολύ καλά, καθώς ήμασταν συμμαθητές, όταν μετά την εισβολή η οικογένεια του προσφυγοποιήθηκε και εγκαταστάθηκε στην Πάφο. Από πολύ μικρός ξεχώριζε για την ωριμότητα, εντιμότητα, οξυδέρκεια και τις ηγετικές του ικανότητες, καθώς και για το έντονο ενδιαφέρον του για την πολιτική κατάσταση στην πατρίδα μας. Ο θείος του ήταν ο ήρωας της ΕΟΚΑ Χαράλαμπος Μούσκος, ενώ ο ίδιος άνηκε πολιτικά στο χώρο της ΕΔΕΚ. Παρά τις κάποιες πολιτικές διαφωνίες μας, αφού εκείνος υποστήριζε το Λυσσαρίδη και εγώ τότε τον Κληρίδη, πάντα παρέμενε νηφάλιος και πράος, σεβόμενος δημοκρατικά την άλλη άποψη.

Στο σχολείο, ο Σταύρος ήταν άριστος μαθητής, υπόδειγμα εντιμότητας και ήθους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και το σεβασμό όλων.  Για αυτό άλλωστε είχε εκλεγεί και πρόεδρος του Λυκείου μας, ο μόνος πρόεδρος που πέτυχε να υλοποιήσει δικές του ιδέες, με το σεβασμό που ενέπνεε διότι σκεφτόταν ορθολογιστικά και δρούσε αποφασιστικά. Τα απογεύματα, εργαζόταν πολύ σκληρά μαζί με τον πατέρα του για να επιβιώσουν, κάνοντας αγροτικές και άλλες χειρωνακτικές εργασίες.  

Στο στρατό ξεχώρισε, στις σπουδές του διάπρεψε. Χωρίς οικονομική ευχέρεια πέτυχε να πραγματοποιήσει εξαιρετικές σπουδές διδακτορικού επιπέδου, δημιουργώντας παράλληλα μια πολύτεκνη και πολύ αξιαγάπητη οικογένεια. Ήταν πάντοτε υπεύθυνος και ουδέποτε αντιμετώπισε τα πράγματα με ελαφρότητα, ανευθυνότητα ή επιπολαιότητα.

Ο Σταύρος έχει πολλή εμπειρία και στη ζωή και στην πολιτική. Συνδυάζει την εντιμότητα με την αποφασιστικότητα. Έχει ήθος και αρχές. Έχει τη μόρφωση, τα βιώματα και το μυαλό για να μπορεί να σκέφτεται ορθολογιστικά και πρακτικά για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων. Χαρακτηρίζεται από απεριόριστη ενέργεια και απίστευτη εργατικότητα. Έχει όλα τα χαρίσματα που έχουν οι σύγχρονοι ηγέτες, ακόμη και υπερδυνάμεων, και πολλαπλάσιά τους πολιτική εμπειρία και βιώματα.  

Η μόνη εμπειρία που δεν έχει είναι στη σήψη, στην αναξιοκρατία και στη διαφθορά που ανθίζει σε κομματικούς χώρους του τόπου μας ούτε και πρόκειται να έχει. Ο Σταύρος Μαλάς ουδέποτε θα προδώσει ή θα καταγγείλει την πατρίδα του σε ξένους, όπως δεν κατέδωσε τον πατέρα του όταν σε ηλικία 6 ετών απειλήθηκε ανεπιτυχώς από ένοπλους πραξικοπηματίες για να τους ομολογήσει πού βρισκόταν.

Πιστεύω ότι είναι ο νέος, γεμάτος ενέργεια, έντιμος και μορφωμένος άνθρωπος που όλοι επιθυμούμε να έχουμε ως πρόεδρο, ως ηγέτη, όταν σκεφτόμαστε ανοικτόμυαλα, βεβαίως με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της Κύπρου μας.

*Λέκτορας Πανεπιστημίου Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










154