Γνωμάτευση Δικηγορικού Γραφείου Παναγιώτου και Πελεκάνος στο ΔΣ της ΠΟΕΔ για το Σύστημα Διορισμών


Τo Paideia-News δημοσιεύει τη γνωμάτευση που έστειλε στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ το Δικηγορικό Γραφείο Παναγιώτου και Πελεκάνος για το θέμα του προτεινόμενου νέου Συστήματος Διορισμών του ΥΠΠ:  

Αναφέρει στη γνωμάτευση :

«Διοικητικό Συμβούλιο ΠΟΕΔ                                                                  31/3/2015

Νέο σύστημα διορισμών. Διασφάλιση Υπηρετούντων

Σε απάντηση επιστολής σας ημερομηνίας  23.3.2015 επιθυμούμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα.

1-. Ο ισχυρισμός ότι, δεν είναι νομικά επιτρεπτή η καθιέρωση «πλεονεκτήματος» για τους υπηρετούντες μή μόνιμους εκπαιδευτικούς, μπορεί να αποτελεί μια νομική άποψη, όχι όμως και απόλυτη ανάλογα με την περίπτωση.

Από την άλλη όμως υπάρχει η νομική αρχή ότι όσοι απέκτησαν κάποια δικαιώματα βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, αυτά θα πρέπει να διασφαλίζονται και όχι να ανατρέπονται από μεταγενέστερες νομοθεσίες.

Οι υπηρετούντες μή μόνιμοι εκπαιδευτικοί εκρίθησαν δυνάμει της υπάρχουσας νομοθεσίας και ως κατέχοντες τα απαιτούμενα προσόντα κατετάγησαν στην ανάλογη σειρά του καταλόγου διοριστέων και δυνάμει τούτου εκλήθησαν ήδη και υπηρετούν στην εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρούνται ότι απέκτησαν δικαιώματα τα οποία θα ήταν δίκαιο και ορθό να διασφαλισθούν.

Αυτό θα πρέπει να θεωρείται νομικά επιτρεπτό και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα:

- Με μεταβατική διάταξη στη νέα νομοθεσία ότι, για τους υπηρετούντες μή μόνιμους εκπαιδευτικούς κατά τον χρόνο εφαρμογής της νέας νομοθεσίας ή/και υπηρέτησαν πριν την εισαγωγή της νέας νομοθεσίας, θα εφαρμόζεται το υφιστάμενο σύστημα διορισμού.

Όπως διαπιστώνουμε και στις προτάσεις του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προβλέπεται μεταβατική περίοδος τριών χρόνων για διορισμούς με το υφιστάμενο σύστημα. ώστε να απορροφηθούν οι υπηρετούντες ή τουλάχιστο το μεγαλύτερο ποσοστό τούτων.

-Εν τοιαύτη περιπτώσει γιατί όχι όλοι και να αδικηθούν κάποιοι από αυτούς.

ή

- Με τη διεύρυνση της μεταβατικής περιόδου για διορισμούς με το υφιστάμενο σύστημα, κατά τέτοιο χρονικό διάστημα (4 ή 5 χρόνια) που προβλέπεται ότι μπορούν να απορροφηθούν όλοι η υπηρετούντες.

2.   Η προϋπηρεσία θεωρείται νομικά αποδεκτή και τη συναντάμε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ως απαραίτητο προσόν διορισμού ή προαγωγής, οπωσδήποτε δε ως στοιχείο και κριτήριο αξιολόγησης της πείρας.

Ως στοιχείο και κριτήριο αξιολόγησης το συναντάμε σε πολλούς υπάρχοντες νόμους, αλλά και στις προτάσεις του νέου συστήματος αξιολόγησης του Υπουργείου. Είναι επίσης καθιερωμένο και από τη νομολογία.

Το θέμα είναι πόση βαρύτητα μπορεί να του δοθεί σε σχέση και με τα άλλα κριτήρια αξιολόγησης.

Μετά τιμής

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ & ΠΕΛEKANOΣ Δικηγόροι




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











479