Γυμνάσιο Ακροπόλεως: 40 χρόνια ζωής και προσφοράς


ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ* 

Το Γυμνάσιο Ακροπόλεως αισίως συμπληρώνει εφέτος σαράντα χρόνια (1974-2014) γόνιμης και δημιουργικής ζωής! Ομολογουμένως, πολύμορφη και πολυσήμαντη υπήρξε σε όλα αυτά τα χρόνια η προσφορά του στον ευαίσθητο και κορυφαίο τομέα της εκπαίδευσης και μόρφωσης των νέων μας!

Δικαιολογημένα, λοιπόν, ύστερα και από σχετική απόφαση του Καθηγητικού Συλλόγου, το Γυμνάσιο θα τιμήσει την επέτειο των σαραντάχρονών του. Στόχος είναι να προβληθεί κατά τον καλύτερο

και πληρέστερο τρόπο η πολύχρονη αυτή και ευδόκιμη πορεία και προσφορά του Σχολείου. Για το σκοπό αυτό, ήδη συστάθηκε ειδική Επιτροπή, η οποία εργάζεται φιλότιμα, παραγωγικά και δημιουργικά.

Γενικά, στη διάρκεια του σχολικού έτους, θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα, βέβαια, των εκδηλώσεων θα είναι η καλλιτεχνική εκδήλωση του Σχολείου, που θα γίνει το Μάιο του 2014.

Οπωσδήποτε, η ίδρυση και λειτουργία του Γυμνασίου Ακροπόλεως υπήρξε αποτέλεσμα των φοβερών και πιεστικών εκείνων αναγκών, που προκάλεσε στον τόπο μας η βάρβαρη τουρκική εισβολή, με την προσφυγοποίηση από τη μια στιγμή στην άλλη του μισού σχεδόν πληθυσμού μας. Δύσκολες, φοβερές, ανείπωτες οι μέρες εκείνες!

Ακριβώς, όμως, η ίδρυση και λειτουργία του Σχολείου μας, πέραν των άλλων ουσιαστικών εκπαιδευτικών αναγκών, που εξυπηρετούσε, είχε και ένα άλλο σπουδαίο συμβολισμό: Με την ίδρυση και τη λειτουργία του, δηλαδή, το Γυμνάσιο Ακροπόλεως, συμβολικά, από τη μια μεριά απαντούσε στον Τούρκο εισβολέα ότι, ως λαός, δεν τα βάζουμε κάτω, δεν αποδεχόμαστε την κατοχή και τη διαίρεση της νήσου μας, και από την άλλη διατράνωνε τη θέληση και την πίστη μας για απελευθέρωση, δικαίωση και επιβίωση στη γη τούτη των πατέρων μας!

Για την Ιστορία σημειώνεται ότι το Γυμνάσιο Ακροπόλεως πρωτολειτούργησε στο χώρο του πρώην Οικοτροφείου της Αγγλικής Σχολής (ALKS HOUSE) ως εξατάξιο Κλασικό Γυμνάσιο Μέσης Εκπαίδευσης, με την ονομασία «Β΄ Γυμνάσιο Ακροπόλεως», αφού υπήρχε και το «Α΄ Γυμνάσιο Ακροπόλεως» -το σημερινό Λύκειο Ακροπόλεως- στις 21 Νοεμβρίου 1974, ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει τα Εισόδια της Παναγίας.

Διαβάζουμε, σχετικά, μέσα από το Ημερολόγιο του Σχολείου:

«Πέμπτη, 21η Νοεμβρίου 1974: Ήρχισε σήμερον την λειτουργίαν του το Β΄ Γυμνάσιον Ακροπόλεως εις οίκημα της Αγγλικής Σχολής, εν Λευκωσία, με μαθητάς του απογευματινού Γυμνασίου Ακροπόλεως και με Γυμνασιάρχην τον κ. Κωνσταντίνον Λ. Καραγιάννην... Εσχηματίσθησαν 12 τμήματα, 5 της Α΄, 2 της Β΄, 2 της Γ΄, 1 της Δ΄κλ., 1 της

Ε΄κλ. και 1 της Στ΄κλ.».

Οι πρώτοι μαθητές του Γυμνασίου Ακροπόλεως ήταν βασικά παιδιά προσφυγόπουλα, που κουβαλούσαν μέσα τους -όπως και οι δικοί τους- τον πόνο και την οδύνη του βίαιου ξεριζωμού από τα χωριά και τις πόλεις τους και του ανελέητου ξεσπιτωμού από τα σπίτια, τα όσια και τα ιερά τους, αλλά και του χαμού προσφιλών κι αγαπημένων τους προσώπων...

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του πρώτου Διευθυντή του Σχολείου κ. Κωνσταντίνου Καραγιάννη: «Έκπληξη ήταν η δήλωση όχι λίγων προσφυγόπουλων ότι διέμεναν σε ημιτελείς πολυκατοικίες, που δεν ήταν άλλο παρά σκελετοί πολυκατοικιών με εξωτερικούς τοίχους και διαχωριστικά από σεντόνια, και στην καλύτερη περίπτωση από χαρτόνια...».

Τη σχολική χρονιά 1977-78 λειτούργησε και ο κλάδος των Θετικών Επιστημών (Δ΄Τάξη), που ολοκληρώθηκε στα επόμενα δύο χρόνια.

Τη σχολική χρονιά 1981-82 λειτούργησε ως Λύκειο Επιλογής Μαθημάτων στην Δ΄ Τάξη, με τους συνδυασμούς Σ1 και Σ2.

Το Σχολείο λειτούργησε ως τριτάξιο Γυμνάσιο από τη σχολική χρονιά 1984- 1985. Εξάλλου, από τη σχολική χρονιά 1986-87 μετονομάστηκε σε «Γυμνάσιο Ακροπόλεως».

Σήμερα το Σχολείο στεγάζεται σε δύο κτίρια, το ένα πλάι στο άλλο:

α) Το παλαιό κτίριο, το οποίο προηγουμένως στέγαζε το Οικοτροφείο της Αγγλικής Σχολής. Τούτο είναι πετρόκτιστο με θαυμάσια αρχιτεκτονική, και διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας και ειδικές αίθουσες για την Πληροφορική (2), τη Βιολογία, τη Φυσική, τη Χημεία, των Γλωσσών, των Μαθηματικών και την Ιστορία.

β) Το νέο κτίριο, που διαθέτει οκτώ αίθουσες διδασκαλίας και ειδικές αίθουσες για τη Μουσική, την Τέχνη, την Τεχνολογία (2), και την Οικιακή Οικονομία (2).

Το Σχολείο διαθέτει, επίσης, μία πλήρως εξοπλισμένη και με σύγχρονες προδιαγραφές Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων η οποία χρησιμοποιείται και από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ). Βασικά, το Γυμνάσιο δέχεται μαθητές, που αποφοιτούν από τα Δημοτικά Σχολεία Αγίων Ομολογητών, Περνέρα, Αγ. Μαρίνας, Απ. Βαρνάβα και μικρό αριθμό μαθητών από άλλα Δημοτικά Σχολεία της Λευκωσίας. Την αρμοδιότητα του Γυμνασίου Ακροπόλεως έχει η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας.

Μέχρι σήμερα υπηρέτησαν στο Σχολείο οι ακόλουθοι Διευθυντές:

Κωνσταντίνος Καραγιάννης (1974-78),

Γεώργιος Χατζηνικολάου (1978-83),

Κωνσταντίνος Καραγιάννης (1983-85),

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης (1985-87),

Βάσος Χριστοδούλου (1987-88),

Ανδρέας Αγαθοκλέους (1988-89),

Θάσος Σοφοκλέους (1989-92),

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (1992-96),

Αντώνης Καλογήρου (1996-98),

Γεώργιος Σταυρινός (1998-99),

Σωτήρης Παύλου (1999-2001),

Κώστας Κυριακίδης (2001-02),

Φωτεινή Θεμιστοκλέους (2002-2004)

Συμεών Λοΐζου (2004-05),

Δέσποινα Φαντίδου (2005-06),

Ιφιγένεια Νικολαϊδου (2006-08),

Νίκη Μαυροκορδάτου (2008-09),

Αθηνά Παπαδημητρίου (2009-11), και

Αθηνά Κλεάνθους (2011- ....).

Πολύ χαιρόμαστε, γιατί σε όλα αυτά τα χρόνια, ύστερα από σκληρούς αγώνες και μεγάλες, επίπονες και φιλότιμες προσπάθειες όλων γενικά των κατά καιρούς Διευθυντών, Καθηγητών/τριών και μαθητών/ τριών, αλλά και με τη συμβολή και των Γονιών και των Συνδέσμων τους,

το Γυμνάσιο Ακροπόλεως, χάρη και στη σημαντική του προσφορά, στο σπουδαίο εκπαιδευτικό του έργο και στις πολλές και μεγάλες επιτυχίες των παιδιών του, κέρδισε την καθολική αγάπη κι εκτίμηση της κοινωνίας μας.

*Διευθύντρια Γυμνασίου Ακροπόλεως 

(Από την περιοδική έκδοση της Εφορείας Ελληνικών  Εκπαιδευτικών Λευκωσίας  («Η Φωνή μας»)  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1047