Γυμνάσιο Φανερωμένης Λάρνακας: Το «ταξίδι» του ΜΕΡΑ που έγινε ταξίδι στην Αθήνα


Τα χρηματικά βραβεία του διαγωνισμού «ΜΕΡΑ» (Μαθητές στην έρευνα) πρέπει να χρησιμοποιούνται για σκοπό ο οποίος έχει σχέση με την Έρευνα. Η ομάδα του Γυμνασίου Φανερωμένης Λάρνακας η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πιο πάνω διαγωνισμό χρησιμοποίησε το χρηματικό αυτό έπαθλο σε εκπαιδευτική - ψυχαγωγική επίσκεψη στην Αθήνα η οποία έγινε στα τέλη Ιουνίου.

Η ομάδα μας επισκέφτηκε την Ακρόπολη των Αθηνών και το μουσείο της...είδαν οι μαθητές και οι μαθήτριες από πρώτο χέρι τον Ελληνικό πολιτισμό "ψηλάφησαν" αυτά που διδάσκονται στο σχολείο...έμαθαν γιατί ο Παρθενώνας είναι τοποθετημένος στην Ακρόπολη στο συγκεκριμένο σημείο και για την ευμετρία του.

Περπάτησαν στα γραφικά στενά της Πλάκας και στου Ψυρρή και το βράδυ γεύτηκαν τα υπέροχα γλυκά του παραμυθένιου "Little Kook" που αυτή την περίοδο έβαλε τα "πειρατικά" του.

Επισκέφτηκαν το "Ευγενίδιο πλανητάριο" στο Παλαιό Φάληρο, εκεί συνειδητοποίησαν το άπειρο του σύμπαντος, "πέταξαν" με διαστημόπλοιο στον γαλαξία μας και "είδαν" τις φοβερές συγκρούσεις των μετεωριτών με άλλους πλανήτες, βγήκαν από την αίθουσα προβολής κατενθουσιασμένοι από την εμπειρία αυτή αλλά και προβληματισμένοι..."δεν είναι απίθανη η σύγκρουση της γης με κάποιον μεγάλο μετεωρίτη..." 

Στο δρόμο προς το λιμάνι του Παλαιού Φαλήρου είδαν το κτήριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το οποίο αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό (και όχι μόνο) στολίδι. Οι μαθητές επισκέφτηκαν και περπάτησαν στο "Θωρηκτό Αβέρωφ", Το πολεμικό πλοίο-θρύλος με τον γενναίο κυβερνήτη του, Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη που αν δεν υπήρχαν το πιθανότερο είναι ότι σήμερα τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου μπορεί να ήταν γνωστά με τουρκικά ονόματα. Δίπλα, ένα ομοίωμα μια αρχαίας Αθηναϊκής τριήρους έδωσε νόημα στην ιστορία που διδάσκονται στο σχολείο...το μπρούντζινο έμβολο που είδαν στην πλώρη της εμβόλιζε τα περσικά πλοία στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, μάλλον αν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχε ούτε και ο Παρθενώνας που επισκέφτηκαν την προηγούμενη μέρα.

Οι μαθητές μας επίσης ανηφόρισαν στο Λυκαβηττό από όπου είδαν την απεραντοσύνη της Αθήνας και άναψαν το κερί τους στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Στο Εθνικό Ίδρυμα ερευνών ξεναγήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες στα διάφορα τμήματα και έμαθαν για τον ρόλο και την αποστολή αυτού του τόσο σημαντικού ιδρύματος. Άκουσαν για πρώτη φορά επιστημονικούς όρους όπως "in-vitro" και "in-vivo", είδαν στο μικροσκόπιο τα "σκουλικάκια" που χρησιμοποιούνται για πειράματα και εκπλάγηκαν όταν έμαθαν ότι ο λόγος που χρησιμοποιούνται είναι επειδή το DNA τους είναι πολύ κοντά στο ανθρώπινο. Έφυγαν από εκεί και ίσος στο μυαλό τους να δημιουργήθηκε η επιθυμία κάποτε να γίνουν και οι ίδιοι μέλη ερευνητικών ομάδων σε κάποιο ερευνητικό ινστιτούτο.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητικό σύλλογο του γυμνασίου Φανερωμένης Λάρνακας που αποδέχτηκε την εισήγηση για την πραγματοποίηση της πιο πάνω εκπαιδευτικής επίσκεψης και επίσης το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που διοργανώνοντας αυτούς τους διαγωνισμούς δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές που διακρίνονται να ζήσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες που τελικά γίνονται εμπειρίες ζωής.

Θεόδωρος Δημοσθένους

καθ. Σχεδιασμού και Τεχνολογίας

Γυμνάσιο Φανερωμένης Λάρνακας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











199