Γυμνάσιο «Βεργίνα» Λάρνακας: Σχολική Ημερίδα: «Μέρα Ευρώπης»


Εικαστικό Έργο Σύνθεσης «Γέφυρα Ευρώπης»

Στο πλαίσιο του στόχου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με θέμα: Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές δράσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017», το γυμνάσιο «Βεργίνα» Λάρνακας διοργανώνει μαθητική ημερίδα στις 9 Μαΐου 2017 με θέμα «Μέρα Ευρώπης».

Το τμήμα Γ1 του σχολείου μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή τους κ. Ανδρέα Βανέζη έχουν συναποφασίσει ομόφωνα να δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο σύνθεσης. 

Για τη δημιουργία και ολοκλήρωση του έργου αυτού, οργανώθηκε και εργάστηκε  ομαδικά όλο το τμήμα συντονισμένο σε μικρές ομάδες με τη βοήθεια του Υπεύθυνου καθηγητή τους. Κάθε ομάδα, είχε σκοπό την ολοκλήρωση ενός μικρού μέρους από την όλη σύνθεση του έργου και παρουσίασης.

Τα παιδιά εργάστηκαν με ενθουσιασμό, ευσυνειδησία και μεράκι προσπαθώντας να δείξουν τις ικανότητές τους εκφράζοντας το ταλέντο τους καλλιεργώντας νέες δεξιότητες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια μοναδική οικονομική και πολιτική ένωση 28 ευρωπαϊκών χωρών, που όλες μαζί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου. Πρώτος της στόχος ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, με το σκεπτικό ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ χωρών, δημιουργούν οικονομική αλληλεξάρτηση, γεγονός που ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, τα παιδιά έχουν δημιουργήσει ένα εικαστικό έργο σύνθεσης και το ονόμασαν «Γέφυρα Ευρώπης». Με αυτό τον τρόπο, εκφράζουν την επικοινωνία και τους στενούς δεσμούς της Κύπρου που έχει από την μακρόχρονη Ιστορία της,με την υπόλοιπη Ευρώπη με ένα καράβι. Στο καράβι αυτό, περιλαμβάνει τον αρχαίο πολιτισμό της Κύπρου με αρχαιότητες, καθώς επίσης εκφράζει χέρι φιλίας, μέσω της Κυπριακής κουλτούρας και παράδοσης με προϊόντα που εξάγονται προς την Ευρώπη. Το Κυπριακό Κρασί, λίγο νερό από τη στάμνα, το παραδοσιακό Κυπριακό ψωμί σε παραδοσιακό πανέρι, ελιές και εδέσματα, όπως τα παραδοσιακά λουκούμια της Γεροσκήπου.

Η εργασία αυτή, προάγει την δημιουργικότητα, εμπλέκει την διαθεματικότητα μέσω γνώσεων από τα μαθήματα της Κυπριακής Ιστορίας, όπου Ιστορικά και Πολιτιστικά, παρουσιάζει την Κυπριακή κουλτούρα και παράδοση. Γνώσεις από το μάθημα της Τέχνης, όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν τεχνικές, υλικά και τη φαντασία τους, για την ολοκλήρωση του έργου. Γνώσεις από το μάθημα της Πληροφορικής, όπου εμπλέκεται άμεσα, με τον σχεδιασμό στον υπολογιστή του καραβιού, του πανιού, του συνοδευτικού βίντεο και την εύρεση των σχετικών πληροφοριών. Τα παιδιά του τμήματος δημιουργούν, παρουσιάζοντας ένα μικρό συνοδευτικό φιλμάκι για την χορογραφία, το οποίο παρουσιάζει τον αρχαίο, αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό, την Κυπριακή κουλτούρα και παράδοση, μαζί με τη φιλοξενία της Κύπρου που διαμορφώθηκε και αναπτύχτηκε ενταγμένη στην ενιαία Ευρώπη. Επίσης εντάσσονται γνώσεις από το μάθημα της φυσικής αγωγής, όπου επτά κορίτσια του τμήματος με δική τους πρωτοβουλία, ετοιμάζουν συνοδευτική χορογραφία, παρουσίασης του έργου, με το ορχηστρικό τραγούδι «ΔΙΑΣ» του Σταύρου Ξαρχάκου (2004).

Με την εμπλοκή των παιδιών στο έργο αυτό, τα παιδιά οξύνουν την κριτική τους σκέψη, προάγουν την φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, βοηθώντας τα αργότερα να φέρουν καινούργιες ιδέες. Γίνεται η χρήση της μεταγνώσης, όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν τις υφιστάμενες γνώσεις τους, εκφράζοντάς τες σε καινούργιες καταστάσεις. Η εργασία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μετεξέλιξη της καινοτομίας, γιατί με το έργο αυτό, τα παιδιά έχουν προχωρήσει σε τρισδιάστατες κατασκευές σύνθεσης, από παρόμοιους θεματικούς τίτλους που δόθηκαν στο παρελθόν. Με το έργο αυτό, προάγεται και ενισχύεται η συνεργασία των εκπαιδευτικών μεταξύ τους, αλλά και των παιδιών του τμήματος. 

Τα παιδιά αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι: «Με την εμπλοκή μας στο έργο αυτό, μας δόθηκε η ευκαιρία να οξύνουμε την κριτική μας σκέψη, να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και να εκφράσουμε τη δημιουργικότητά μας. Πιστεύουμε ότι κάναμε κάτι καινούργιο, δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα τρισδιάστατο σύνολο από αντικείμενα. Κάναμε κάτι το διαφορετικό και πρωτότυπο. Έχουμε διαπιστώσει ότι με την εργασία αυτή ενισχύεται η συνεργασία, η επικοινωνία και η κατανόηση των καθηγητών μας στα διάφορα εμπλεκόμενα αντικείμενα μάθησης αλλά έχουμε δεθεί περισσότερο μεταξύ μας και ως μαθητές του Γ1».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











161