Γύρισε την πλάτη στους καθηγητές της Ελλάδας η ΑΔΕΔΥ, για απεργία λόγω επίταξης


  Η Οργάνωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδας (ΟΛΜΕ) με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό την άρνηση της πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στην Ε.Ε. της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων   (ΑΔΕΔΥ) να δεχτεί την πρότασή της για κήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Παρασκευή, 17-5. «Η άρνηση αυτή της ΑΔΕΔΥ αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας» καταλήγει η ΟΛΜΕ.

Εξάλλου με επιτολή της προς τη Διεθνή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (EI),  την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ETUCE) και τις Εθνικές Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο η ΟΛΜΕ καταγγέλλει:

«Η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα για μια ακόμα φορά επέλεξαν να επιφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στη δημόσια εκπαίδευση και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών της χώρας μας.

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη (σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εξετάσεις των μαθητών του λυκείου για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) και αφού είχαν κλείσει τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα, ψήφισε νέα μέτρα τα οποία αφορούν:

-Απολύσεις 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών με την έναρξη του νέου σχολικού έτους το Σεπτέμβρη,

-υποχρεωτικές μεταθέσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών οπουδήποτε σε όλη τη χώρα,

-αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών από 2-5 ώρες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία υπεραρίθμων οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι ακόμη και για απόλυση,

-νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων και αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Αυτά τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα που ψηφίστηκαν στα τρία χρόνια της πολιτικής των μνημονίων που ασκείται στη χώρα μας από την κυβέρνηση και την τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) :

-Μείωση των δαπανών για την παιδεία κατά 33% (2009-2012) και συνολικά 47% μέχρι το 2016.

-Μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών που έφτασαν μέχρι και 45% στους νέους εκπαιδευτικούς.

-Μείωση του αριθμού των μονίμων εκπαιδευτικών κατά 12%.

-Σύνδεση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με τη μισθολογική και βαθμολογική τους εξέλιξη αλλά και με τις απολύσεις.

-Καταργήσεις σχολείων και υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, μέχρι και 32.000 χαμένες διδακτικές ώρες την εβδομάδα μέχρι και το τέλος του διδακτικού έτους εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών κ.α.

Η Ομοσπονδία μας κάλεσε την κυβέρνηση σε διάλογο πριν τη ψήφιση αυτών των μέτρων, αλλά και μετά τη ψήφιση, ζητώντας την απόσυρσή τους μέχρι να γίνει δημόσιος διάλογος, ζητώντας και τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού Παιδείας ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Μπρός την κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης για οποιοδήποτε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να προτείνει απεργιακές κινητοποιήσεις (24ωρη απεργία στις 17/5 και 5ήμερη από 20-24/5) στις συνελεύσεις των εκπαιδευτικών.

Πριν ακόμα γίνουν οι συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων των εκπαιδευτικών για να συζητήσουν την εισήγηση της ΟΛΜΕ και να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων τους, η ελληνική κυβέρνηση με μια παράνομη, πρωτοφανή και αντισυνταγματική ενέργεια και με πρόσχημα την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, αποφάσισε την «προληπτική» πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει σε όλες τις διεθνείς οργανώσεις την αντιδημοκρατική και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, ζητά να ανακληθεί άμεσα η επίταξη-επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Επίσης δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Ελληνική δικαιοσύνη άμεσα για την ακύρωση αυτής της απόφασης.

Ζητάμε την άμεση συμπαράσταση όλων των εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων με τη συλλογή υπογραφών συμπαράστασης, την έκδοση ψηφισμάτων και την αποστολή τους στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών αγαθών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










159