H διδασκαλία του μαθήματος των Γραφικών Τεχνών στα Ενιαία Λύκεια


ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΕΡΓΕΝΑΚΗ*  

Σε πρόσφατο άρθρο ο επιθεωρητής Γραφικών Τεχνών Κωνσταντίνος Γεωργίου τοποθετεί σωστά το πρόβλημα για τη διδασκαλία του μαθήματος των Γραφικών Τεχνών στα Ενιαία Λύκεια.  Ο νόμος εξάλλου είναι ξεκάθαρος. Απαραίτητο προσόν για οποιονδήποτε εκπαιδευτικό στη Μέση Εκπαίδευση (Γενική ή Τεχνική) είναι «πανεπιστημιακό δίπλωμα ή τίτλος ή ισότιμο προσόν στην ειδικότητα που προορίζεται να διδάξει». Ο Βασίλης Βασιλειάδης αναφέρει ότι «το πρόβλημα της διδασκαλίας των Γραφικών Τεχνών» είναι «θέμα του ρόλου των δύο εκπαιδευτικών κατευθύνσεων της Μέσης Εκπαίδευσης». Υπονοεί ότι τα «μαυράκια» της Τεχνικής Εκπαίδευσης δεν έχουν θέση μέσα στην «άρεια φυλή» της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Θυμίζω ότι το 45% των καθηγητών στην Τεχνική Εκπαίδευση προέρχονται από τη Μέση Γενική και ουδείς διαμαρτύρεται.

Το μάθημα των Γραφικών Τεχνών, κατά τον ίδιο, έχει «εικαστικό προσανατολισμό». Αυτό ακριβώς τονίζεται και σε άρθρο της ΟΕΛΜΕΚ στον τύπο («Φ» 15/08/2013). Εννοεί, όπως και η ΟΕΛΜΕΚ, ότι θα πρέπει να καταργηθεί το μάθημα των Γραφικών Τεχνών και να προστεθεί ακόμα ένα ειδικό θέμα στην πληθώρα των επιλογών που έχουν σήμερα οι μαθητές Β’ και Γ’ τάξης Ενιαίου Λυκείου. Οι πιο κάτω σχετικές με το θέμα αυτό πληροφορίες, αντλούνται από το βιβλίο του ΥΠΠ «Μεταγυμνασιακή Εκπαίδευση στην Κύπρο». Στην παρένθεση φαίνεται η σελίδα στην οποία υπάρχει η σχετική αναφορά:

Ως μάθημα κατεύθυνσης:

            Θέματα Τέχνης, Β’ τάξη, 4 περ. εβδ. (σ.21)

            Θέματα Τέχνης, Γ’ τάξη, 4 περ. εβδ. (σ.21)

            Ελεύθερο Σχέδιο, Β’ τάξη, 4 περ. εβδ. (σ.21)

            Ελεύθερο Σχέδιο, Γ’ τάξη, 4 περ. εβδ. (σ.21)

Ως μάθημα ενδιαφέροντος / εμπλουτισμού:

            Τέχνη Ι, Β’ τάξη, 2 περ. εβδ. (σ.24)

            Τέχνη ΙΙ, Γ’ τάξη, 2 περ. εβδ. (σ.24)

            Ιστορία της Τέχνης, Β’ τάξη, 2 περ. εβδ. (σ.25)

Γίνεται τώρα εισήγηση να καταργηθεί το μάθημα των Γραφικών Τεχνών και να προστεθεί νέο θέμα στον κύκλο των μαθημάτων της Τέχνης με το όνομα «Εικαστικές Εφαρμογές».

Αναφορικά με το σχόλιο του Αντρέα Κυπριανού, “απον αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του!” απαντώ μόνο με τούτο: Το σχόλιο σου είναι μπούμερανγκ. Οι καθηγητές Τέχνης έχουν 7 επί μέρους θέματα με 22 περιόδους εβδομαδιαίως και ζητούν να υφαρπάξουν (κατά τον ίδιο να «κλέψουν» ) και τις 4 περιόδους των Γραφικών Τεχνών και αυτό το δικαιολογεί με τη φράση «Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να έχετε και το σκύλο χορτάτο και την πίτα σωστή.» 

Το μάθημα των Γραφικών Τεχνών προσφέρεται μόνο στην Γ’ τάξη ως τετράωρο μάθημα κατεύθυνσης (ό.π., σ. 21). Η ΟΕΛΜΕΚ για χρόνια επιβάλλει, δια της συνδικαλιστικής της πυγμής σε ΥΠΠ και ΕΕΥ, την παράνομη ανάθεση και αυτού του μαθήματος σε καθηγητές Τέχνης. Εξ όσων γνωρίζω σε κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πολιτισμένης χώρας στον κόσμο δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο. Είναι ένα μοναδικό Παγκόσμιο φαινόμενο απληστίας από τους καθηγητές Τέχνης και την ΟΕΛΜΕΚ. Αντικαθίσταται το «Κράτος Δικαίου» με το «Δίκαιο της Πυγμής». Αν έτσι εννοούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ο Σύνδεσμος Καθηγητών Τέχνης και η πανίσχυρη ΟΕΛΜΕΚ, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο ουδέποτε θα γίνει.

*Πρόεδρος Συνδέσμου Εκπαιδευτών Γραφικών Τεχνών

Υ.Γ.

Μόλις ολοκλήρωσα το άρθρο αυτό διαπίστωσα ότι έστειλε τις απόψεις του ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καθηγητών Τέχνης. Ως Σύνδεσμος Εκπαιδευτών Γραφικών Τεχνών θα απαντήσουμε σύντομα και τεκμηριωμένα.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










176