H διδασκαλία του μαθήματος των Γραφικών Τεχνών στα Ενιαία Λύκεια


ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΕΡΓΕΝΑΚΗ*

Ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτών Γραφικών Τεχνών, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω στο άρθρο του συναδέλφου Στέλιου Σάββα, Προέδρου του Συνδέσμου Καθηγητών Τέχνης (ΣΚΤ). Όσο για τα άλλα σχόλια συναδέλφων καθηγητών Τέχνης για το άτομο μου και κατά πόσο κάνω αυτό που κάνω για προσωπικό όφελος και  προσωπικό συμφέρων θα τα αφήσω ασχολίαστα.

  1. Ισχυρίζεστε, συνάδελφε, ότι «σκοπός της ΟΛΤΕΚ και της Μ.Τ.Ε.Ε. δεν είναι άλλος από το να εξαλείψει τους καθηγητές Τέχνης από την διδασκαλία των Γραφικών Τεχνών στη Μέση Γενική Εκπαίδευση». Η πραγματικότητα που δεν θέλετε να παραδεχτείτε είναι ότι παράνομα πτυχιούχοι Τέχνης διδάσκουν το μάθημα των Γραφικών Τεχνών ( γι’αυτό και οι προσπάθειες σας για αλλαγή του ονόματος του μαθήματος σε Εικαστικές Τέχνες).  Παραπέμπω εν προκειμένω, στις πιο κάτω νομοθετικές πρόνοιες:
  • Στο άρθρο 28Β του νόμου, το οποίο προνοεί ότι «Οι πίνακες διοριστέων συντάσσονται με σειρά προτεραιότητας», η οποία καθορίζεται λεπτομερώς σε άλλα εδάφια του νόμου. Πουθενά δεν διαχωρίζεται η διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος σε Ενιαία Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Η εκπαίδευση είναι ενιαία.
  • Στο σχέδιο υπηρεσίας θέσης καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης Σ.Υ. 453/2003, όπου απαιτείται «Πανεπιστημιακό Δίπλωμα ή Τίτλος ή ισότιμο προσόν στην ειδικότητα που προορίζεται να διδάξει. Ούτε  και εδώ υπάρχει διαχωρισμός για το μάθημα των Γραφικών Τεχνών στη Μέση Γενική και τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.
  • Στο άρθρο 28Α (2) προνοείται ότι «Η δημοσίευση αναφέρει κενές θέσεις και τυχόν ειδικότητες που αφορούν τις κενές θέσεις». Ούτε αυτή η πρόνοια τηρείται κατά την ανάθεση (παράνομα) του μαθήματος των Γραφικών Τεχνών σε πτυχιούχους Τέχνης. Από τη στιγμή που το ΥΠΠ ενέταξε στα διδασκόμενα μαθήματα στο Ενιαίο Λύκειο και τις Γραφικές Τέχνες, είχε υποχρέωση να υποβάλλει γραπτή πρόταση στην ΕΕΥ, για να προκηρύσσει τις θέσεις καθηγητών Γραφικών Τεχνών, και όχι το μάθημα αυτό να ανατίθεται, ελαφρά τη καρδία, σε καθηγητές της ειδικότητας της Τέχνης.
  1. Αναφέρεστε σε 12 καθηγητές Τέχνης που θα πλεονάσουν, όταν το μάθημα θα διδάσκεται από καθηγητές Γραφικών Τεχνών. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Δώδεκα Πτυχιούχοι Γραφικών Τεχνών, οι οποίοι σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να διδάσκουν το μάθημα της ειδικότητας τους, παραμένουν αδιόριστοι για πάνω από 10 χρόνια. Μερικοί από αυτούς, με εκπαιδευτική πείρα μέχρι και πέντε χρόνια  στη δημόσια εκπαίδευση, έμειναν την περσινή και φετινή σχολική χρονιά αδιόριστοι. Όπως το θέτετε εσείς «ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν» για να μπορέσουν καθηγητές Τέχνης με πτυχία στην γλυπτική και ζωγραφική να διδάξουν το μάθημα των Γραφικών Τεχνών, για πρώτη χρονιά. Αυτό όμως δεν σας αφορά και δεν σας ενδιαφέρει. Όσο για την «ελαχιστοποίηση του κινδύνου να βρεθούν άνεργοι και εκτός υπηρεσίας συνάδελφοι και από τις δύο πλευρές», ο κ. Γεωργίου έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά γιατί βλέπει, όπως προανέφερα, εκπαιδευτικούς των Γραφικών Τεχνών με πείρα μέχρι και 5 χρόνια  να μένουν αδιόριστοι. Για ποια ελαχιστοποίηση μιλάτε; Τι δική μας; Τη φετινή σχολική χρονιά, σε σχέση με πέρσι, διορίστηκαν 6 περισσότεροι καθηγητές Τέχνης. Μερικοί από αυτούς, δεν υπηρετούσαν την περσινή σχολική χρονιά. Μήπως είναι δίκαιο ή νομικά επιτρεπτό ένας καθηγητής Τέχνης με 7 ή 8 χρόνια στον κατάλογο διοριστέων Τέχνης, να διορίζετε για να διδάξει το μάθημα των Γραφικών Τεχνών, που περιττό να αναφέρω  οι περισσότεροι δεν κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα ή γνώσεις, ποιο γρήγορα από ένα Εκπαιδευτή Γραφικών Τεχνών με 15-16 χρόνια στον κατάλογο διοριστέων Γραφικών Τεχνών;
  2. Αναφέρεστε επίσης στη διδασκαλία των μαθημάτων «Ελεύθερο Σχέδιο»  και «Ιστορία της Τέχνης» στις Τεχνικές Σχολές και την παράληψη του κ. Γεωργίου να το αναφέρει . Πρόκειται για ελάχιστες ώρες που τα μέλη σας αποποιούνται, προκειμένου να υποκλέψουν πολλαπλάσιες ώρες στο μάθημα των Γραφικών Τεχνών στα Ενιαία Λύκεια. Κανείς πτυχιούχος Τέχνης δεν ζήτησε να διδάξει τα μαθήματα αυτά στις Τεχνικές Σχολές. Προφανώς, ο ΣΚΤ και η ΟΕΛΜΕΚ θεωρούν υποτιμητικό να μπαίνουν μέλη τους στις Τεχνικές Σχολές. Γιατί δεν εισηγείστε όπως και τα τρία αυτά μαθήματα διδάσκονται από τους ειδικούς σε κάθε περίπτωση καθηγητές;
  3. Γνωματεύσεις και σχετική Δικαστική Απόφαση: Ενώ υποτιμάτε και επιχειρείτε να υποβαθμίσετε τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, του ανώτατου συμβουλευτικού νομικού οργάνου του κράτους παραπέμπετε στη «γνωμάτευση της Επιτρόπου Διοικήσεως». Ουδόλως υποτιμώ τις γνώμες της Επιτρόπου Διοικήσεως. Αντίθετα, τις σέβομαι και τις εκτιμώ. Αναφέρεστε προφανώς στην «Έκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως αρ. Α/Π 10999/2003». Η γνωμάτευση αυτή αφορούσε παράπονο του ΣΚΤ, σχετικά με τη διδασκαλία των μαθημάτων «Σχέδιο» και «Γραφικές Τέχνες». Στην εν 14 σελίδων Έκθεση της, η Επίτροπος Διοικήσεως πουθενά δεν εισηγείται όπως το μάθημα των Γραφικών Τεχνών στα Ενιαία Λύκεια διδάσκεται από καθηγητές Τέχνης. Σας συμβουλεύω να μελετήσετε προσεκτικά την ενλόγω «Έκθεση», και θα αντιληφθείτε ότι έχω δίκαιο. Συνάδελφε, αναφέρετε επίσης ότι ο κ. Γεωργίου παραπέμπει σε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που «δεν είναι απόφαση δικαστηρίου». Λυπούμαι να σας πω ότι παραπλανείτε τους αναγνώστες και τα μέλη σας. Προσποιείστε ότι δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση. Πρόκειται για την υπόθεση αρ.934/2004, 12/07/2006. Σε προσφυγή πτυχιούχων Τέχνης εναντίον πτυχιούχων Γραφικών Τεχνών το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των πτυχιούχων Τέχνης γιατί αυτοί «δεν περιλαμβάνονταν στον Πίνακα της ειδικότητας η οποία χρειαζόταν»(σελ. 6 της απόφασης).
  4. Αναφέρεστε επίσης και στα «πορίσματα της επιστημονικής επιτροπής». Πρόκειται προφανώς για την «Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής για τη διδασκαλία του μαθήματος ΣΧΕΔΙΟ στο Λύκειο». Όπως σημειώνεται και στον τίτλο, η Επιτροπή εκείνη εξέτασε τη διδασκαλία του μαθήματος «Σχέδιο», που το έπραξε με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια. Στη σελίδα 8 της ‘Έκθεσης, παρ. 4, αναφέρονται και τα εξής: «παρουσιάζεται προβληματική και η κατάσταση γύρω από το μάθημα των Γραφικών Τεχνών, ένα μάθημα εφαρμογής-εξειδίκευσης». Η επιτροπή αντιπαρέρχεται τον εμβόλιμο αυτόν προβληματισμό με κομψό τρόπο. Δεν προβαίνει σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη εισήγηση. Και αυτό είναι φυσικό, αφού το πρόβλημα που τέθηκε ενώπιον της ήταν η διδασκαλία του μαθήματος «Σχέδιο».

Ο συνάδελφος, Πρόεδρος του ΣΚΤ, παραπέμπει σε ανύπαρκτα θέματα και γνωματεύσεις. Επίσης αμφισβητεί τις καλές προθέσεις και προτάσεις του επιθεωρητή των Γραφικών Τεχνών κ. Γεωργίου, για οριστική επίλυση του θέματος. Ταυτόχρονα απορρίπτει την αδιαμφισβήτητη, τη συγκεκριμένη, την κρυστάλλινη και καίρια επί του προβλήματος γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, σχετικά με τη διδασκαλία των Γραφικών Τεχνών στα Ενιαία Λύκεια. Η ξεκάθαρη γνώμη-εισήγηση είναι ότι το μάθημα των Γραφικών Τεχνών, πρέπει να διδάσκεται μόνο από πτυχιούχους Γραφικών Τεχνών.

  *Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτών Γραφικών Τεχνών

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










175