H Επιχειρηματικότητα στο μάθημα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας


ΤΟΥ ΑΒΡΑΜΗ ΔΕΣΠΟΤΗ*

Η οικονομική κρίση που έπληξε τον τόπο μας, δημιούργησε νέες ανάγκες αλλά επέβαλε και νέους προσανατολισμούς. Ένας τέτοιος προσανατολισμός είναι η επένδυση στην παιδεία, η ανάπτυξη της δημιουργικής και επιχειρηματικής σκέψης και η καινοτόμος δράση.

Το μάθημα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, ανοιχτό στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, συνειδητοποίησε ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων μας, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η καινοτόμος δράση και η επιχειρηματικότητα θα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο.  Έτσι λοιπόν, μέσα από τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα επέλεξε να εντάξει την επιχειρηματικότητα τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Λυκείου σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους μαθητές, από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, να διευρύνουν την σκέψη τους και να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και δεξιότητές τους δημιουργώντας ευκαιρίες, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και τονώνοντας την οικονομία.

Μέσα από το μάθημα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, οι μαθητές θα μπορούν να:

  •  εξοικειωθούν με τις έννοιες που διέπουν την επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό πλάνο.
  •  αξιολογούν, να αξιοποιούν, να ταξινομούν και να συντονίζουν στην πράξη την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση.
  •  καθορίζουν και να εφαρμόζουν κριτήρια.
  •  λαμβάνουν αποφάσεις και να υποστηρίζουν τις προτάσεις τους με επιχειρήματα.
  • αναπτύσσουν την ικανότητα αξιολόγησης.
  •  επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να συντονίζουν τις δραστηριότητές τους.

Η καλλιέργεια επιχειρηματικής νοοτροπίας και η  ενθάρρυνση της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στους νέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθολική, αφού διαφαίνεται πως αποτελεί το κλειδί για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Το μάθημα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, υποβοηθά στο να καλλιεργηθούν τέτοιες επιχειρηματικές αξίες έτσι ώστεη Ευρώπη να δημιουργήσει σταδιακά μια νέα γενιά ατόμων

όπου η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας θα είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα αυτό επιτυγχάνεται μέσω διαφόρων σχολικών δράσεων καθώς και από την συμμετοχή των καθηγητών του μαθήματος με ομάδες μαθητών  σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας.

Η Μέση Εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια αυτής της κουλτούρας και το μάθημα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας κάνει το πρώτο βήμα προσδοκώντας να ακολουθήσουν και άλλοι.

*Καθηγητής Σχεδιασμού και Τεχνολογίας

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











143