H Κομισιόν ζητά από την Κύπρο να αναγνωρίσει τα χρόνια υπηρεσίας Κύπριων εκπαιδευτικών στην Ελλάδα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε το δεύτερο και τελευταίαο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου, ζητώντας από τις κυπριακές αρχές να λάβουν υπόψη τις περιόδους εργασίας που πραγματοποίησαν οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα για τη θεμελίωση και τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι κυπριακές αρχές αρνούνται, προς το παρόν, να συνεκτιμήσουν τις περιόδους εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα για τη θεμελίωση και τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και δεν χορηγούν μερική σύνταξη στους εκπαιδευτικούς που έχουν εργαστεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι εν λόγω αρχές προβάλλουν ως βασικό λόγο της άρνησής τους το γεγονός ότι το ειδικό κυπριακό συνταξιοδοτικό σύστημα των δημόσιων υπαλλήλων δεν εμπίπτει στις διατάξεις του κανονισμού 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι η Συνθήκη επιβάλλει την άθροιση όλων των περιόδων εργασίας και τη διαφύλαξη του ενιαίου χαρακτήρα της σταδιοδρομίας σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης του διακινούμενου εργαζόμενου, η εφαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα εφόσον οδηγεί στην απώλεια δικαιωμάτων και στη διακοπή της σταδιοδρομίας του εργαζόμενου.

Βάσει της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλείται η Επιτροπή, ο συντονισμός των εθνικών συστημάτων εφαρμόζεται σε όλες τις νομοθεσίες που αφορούν τους οκτώ παραδοσιακούς κλάδους της κοινωνικής ασφάλισης: εφαρμόζεται στα γενικά και ειδικά συστήματα, ανταποδοτικά ή μη, καθώς και στα συστήματα που αφορούν τις υποχρεώσεις των εργοδοτών οι οποίοι συνδέονται με τους κλάδους κοινωνικής ασφάλισης.

Η απόφαση λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, που σημαίνει ότι η Κύπρος έχει στη διάθεσή της προθεσμία δύο μηνών για να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα που θα λάβει για την πλήρη εφαρμογή των κανονισμών. Εάν η απάντηση δεν κριθεί ικανοποιητική, τότε όπως τονίζει η Επιτροπή, μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










181