Η σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα – Οι άνθρωποι πίσω από τις δικαστικές αποφάσεις», την οποία συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά το Τμήμα Νομικής και το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό της Βενετίας (EIUC: http://www.eiuc.org), δίνει το λόγο σε ανθρώπους, που με την απόφασή τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους με ένδικα μέσα, συνέβαλαν σημαντικά στην εμπέδωση και στην έμπρακτη κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Δίνει το βήμα σε ανθρώπους, οι οποίοι, σε δύσκολες και ενδεχομένως ανέλπιδες για τις προσδοκίες τους εποχές, πήραν θαρραλέες πρωτοβουλίες, άνοιξαν νέους δρόμους και συνέβαλαν σημαντικά στην καθιέρωση σημαντικών αρχών στα διεθνή νομικά δρώμενα.
Η διάλεξη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014, είχε ως βασικούς ομιλητές την ακτιβίστρια για πολιτιστικά θέματα, κ. Τασούλα Χατζητοφή και τον ThomasR. Kline, δικηγόρο της Κύπρου στην υπόθεση της Κανακαριάς. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, με συντελεστές την Επίκουρη Καθηγήτρια και Αντιπρόεδρο του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό της Βενετίας Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου και τον Επίκουρο Καθηγητή Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Μύρωνας Νικολάτος.
«Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλοι θρησκευτικοί ηγέτες, ανεξαρτήτως δόγματος, επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα της ειρήνης και της συνεργασίας σε όλους τους πιστούς. Αν οι θρησκείες έχουν ως κύριο μήνυμα τους την αγάπη και την ανοχή, τότε ο σεβασμός των μνημείων και των παραδόσεων που έχει κάθε μια από αυτές αποτελούν τον λίθο μιας αρμονικής σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί όμως διότι τα κίνητρα πίσω από κάθε καταστροφή είναι πιο πολύπλοκα από όσο φαίνονται,» ανέφερε η κ. Τασούλα Χατζητοφή, ιδρύτρια του ΜΚΟ, Walk of Truth, τονίζοντας πως ο απώτερος σκοπός του οργανισμού είναι η προώθηση μιας καλύτερης κατανόησης της σημασίας των εικόνων και των ειδώλων, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κόσμο πολιτισμού και να ζούμε όλοι μαζί ειρηνικά.
Η κ. Χατζητοφή αναφέρθηκε επίσης στη συστηματική λεηλασία του βόρειου μέρους της Κύπρου, η οποία συνεχίζει εδώ και 40 χρόνια. «Γίνεται λεηλασία των εκκλησιών και μετατρέπονται σε δημόσιες τουαλέτες, κτίζονται τζαμιά στην απέναντι μεριά του δρόμου. Τα ονόματα των χωριών και των δρόμων μετατράπηκαν σε τουρκικά και η πολιτιστική κάθαρση στην Κύπρο είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο – και ο κόσμος παραμένει σιωπηλός μάρτυρας»
Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε «γυρίζω τον κόσμο και λέω την ιστορία μου για να ευαισθητοποιήσω και να ενημερώσω για ό,τι έχει γίνει και σας ζητώ να ενώσετε κι εσείς τις δυνάμεις σας μαζί μου σε αυτό τον αγώνα για προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έτσι ώστε να στηρίξουμε τον αγώνα των ανθρώπων της Κύπρου να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Σημειώνεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2014, η κ. Χατζητοφή θα μιλήσει στην Βουλή των Λόρδων σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από την Baroness Berridge με θέμα: “Blood, Treasures, andIslamicStat: War, ExtremismandtheLootingofCulture”.
«Καθώς το WalkofTruth συνεχίζει να απευθύνεται σε πολίτες και πολιτικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, τους καλεί να συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα για τη διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τους ακραίους και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν αρχίσει πόλεμο εναντίον των θρησκευτικών μας ελευθεριών» δήλωσε, κάνοντας ειδική αναφορά στο Ισλαμικό κράτος.
Ο Thomas R. Kline ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα του επαναπατρισμού όταν αντιπροσώπευσε την Εκκλησία της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαστικό αγώνα εναντίον μιας εμπόρου τέχνης στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ. Η έκβαση του αγώνα οδήγησε στον επαναπατρισμό και τη διεκδίκηση Βυζαντινών μωσαϊκών τα οποία είχαν κλαπεί από την Εκκλησία της Κανακαριάς στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.
Στην ομιλία του σημείωσε ότι «Πολύ λίγες πληροφορίες ήταν γνωστές για το οργανωμένο δίκτυο της λεηλασίας που συνέβαινε στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου το 1989, όταν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αμερική, Ανδρέας Ιακωβίδης, μου ζήτησε να αντιπροσωπεύσω την Κύπρο για τη διεκδίκηση των μωσαϊκών της Κανακαριάς από μια έμπορο τέχνης στην Ινδιανάπολη».
«Το νομικό προηγούμενο που δημιουργήθηκε μετά την υπόθεση της Κανακαριάς, άνοιξε μετέπειτα το δρόμο για πολλές δικαστικές αγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδυνάμωσε τον αγώνα για διεκδίκηση άλλων κλεμμένων αντικειμένων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είχαν σχέση με τον επαναπατρισμό κειμηλίων που ανήκαν σε Εβραίους και άλλα άτομα και είχαν κλαπεί από τους Ναζί», είπε ο Kline.
«Η νίκη της Κύπρου στην υπόθεση της Κανακαριάς εκτόξευσε τη χώρα σε μια ηγετική θέση διεθνώς όσον αφορά τον επαναπατρισμό κλεμμένης τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς. (Ακόμη και η Τουρκία επικαλείται την υπόθεση της Κανακαριάς ως προηγούμενο στην προσπάθεια να ανακτήσει τις απώλειες στην πολιτιστική της κληρονομιά)».
Ο Thomas Kline πρόσθεσε ότι «η Κύπρος έχει επιδιώξει και άλλους επαναπατρισμούς και διεκδικήσεις σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ήταν η πρώτη χώρα στην περιοχή της Μεσογείου που κατάφερε να κάνει εφικτή την ύπαρξη ενός Μνημονίου Κατανόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποτρέψει το παράνομο εμπόριο και την παράνομη εξαγωγή αρχαιοτήτων».