Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στο επίκεντρο Διάλεξης του Ινστιτούτου Κύπρου


Διάλεξη με το διακεκριμένο ερευνητή του Κέντρου Μελέτης Αρχαίων Εγγράφων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δρ. Κυριάκο Σαββόπουλο και θέμα «Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου: Μια ματιά στην Αιώνια Κοσμόπολη του αρχαίου κόσμου, με βάση αρχαιολογικά στοιχεία» διοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016, στις 4μμ, στην Αίθουσα Διαλέξεων "Guy Ourisson" στις εγκαταστάσεις του ΙΚυ στην Αθαλάσσα.

H Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου χαρακτηρίζεται συχνά ως η απόλυτη μητρόπολη του αρχαίου κόσμου, έχοντας υπάρξει μεταξύ άλλων: η πρωτεύουσα του μακροβιότερου ελληνιστικού βασιλείου με αυτοκρατορική προοπτική, υπό την ηγεμονία της ιδιαιτέρως φιλόδοξης δυναστείας των Πτολεμαίων, ο «φάρος της παγκόσμιας γνώσης», η έδρα της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου, το σημαντικότερο λιμάνι και εμπορικό κέντρο της Μεσογείου.

Στη διάρκεια της διάλεξης ο Δρ. Σαββόπουλος θα επικεντρωθεί σε μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρο, η οποία αναδεικνύει την πόλη του Αλέξανδρου όχι μόνο ως μητρόπολη, αλλά και ως πρώτη πραγματική κοσμόπολη. Η Αλεξάνδρεια υπήρξε ένα μοναδικό πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, σημείο συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης πολιτισμών - κυρίως του ελληνικού και του αιγυπτιακού - και των εκπροσώπων τους. Ήδη από τις αρχές της ελληνιστικής περιόδου ξεκινά μια συνεχής και άκρως ποικιλόμορφη διαδικασία διαπολιτισμικής αφομοίωσης, διαμορφώνοντας ένα μοναδικό πολυπολιτισμικό οικοδόμημα, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο ως «Αλεξανδρινό». Και ενώ ο πολιτικός ρόλος της ως πρωτεύουσα του Πτολεμαϊκού βασιλείου ολοκληρώνεται το 30 π.Χ., η πολιτισμική δυναμική της Αλεξάνδρειας παραμένει ισχυρή για αιώνες στο πλαίσιο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Παράλληλα ο Δρ. Κυριάκος Σαββόπουλος στην παρουσίαση του, θα αναφερθεί στο ρόλο δύο δυναμικών κοινωνικό-πολιτισμικών παραγόντων στην Αλεξάνδρεια της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, της «Μακεδονίας» και της «Αιγύπτου», εξετάζοντας αρχαιολογικά δεδομένα, που συσχετίζονται τόσο με τον δημόσιο όσο και ιδιωτικό βίο της πόλης, όπως εκφράσεις ιδεολογίας και ταυτότητας, θρησκευτικές δραστηριότητες και ταφικά έθιμα.

Η Διάλεξη, θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Για συμμετοχή και πληροφορίες επικοινωνείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση events@cyi.ac.cy ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cyi.ac.cy.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










202