Η αλήθεια για τις μονιμοποιήσεις των 263 εκπαιδευτικών Μέσης


ΤΟΥ ΘΕΜΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ*

Τις τελευταίες μέρες έχουν ακουστεί πράγματα και θαύματα για το θέμα της μονιμοποίησης 263 συναδέλφων, που πιστεύω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό και κρίνω ότι πρέπει να παραθέσω κάποια δεδομένα, για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να πάψουν κάποιοι να αφήνουν υπονοούμενα ή να ρίχνουν λάσπη.

Για το σκοπό αυτό, περιττό να αναφέρω ότι με εκφράζει πλήρως η σχετική ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ.

Το ξεκαθαρίζω από την αρχή, για να μην παρεξηγηθώ:

Πρώτο, δεν είναι πρόθεσή μου να αντιδικήσω με οποιοδήποτε ή να ανοίξω διάλογο υπέρ ή κατά του οποιουδήποτε.

Δεύτερο, καταλαβαίνω την πικρία και τον πόνο των συναδέλφων που έμειναν εκτός μόνιμου διορισμού. Είναι άδικο, όμως, να επιρρίπτονται γι’ αυτό ευθύνες στην ΟΕΛΜΕΚ. Ακόμη αντιλαμβάνομαι την αδικία σε βάρος όσων με χίλιες στερήσεις πήραν μεταπτυχιακό τίτλο και αν οι μονιμοποιήσεις γίνονταν με το νέο κατάλογο, θα περιλαμβάνονταν σ’ αυτούς που μονιμοποιήθηκαν.

Τρίτο, αδικίες μπορεί να έγιναν, όμως γι’ αυτές δεν φέρει ευθύνη η ΟΕΛΜΕΚ, και

Τέταρτο, η ΟΕΛΜΕΚ δεν κάνει διορισμούς και μονιμοποιήσεις και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι. Εκείνο που κάνει η ΟΕΛΜΕΚ είναι να επιβλέπει την εφαρμογή των κανονισμών και εκεί που δεν υπάρχουν κανονισμοί να μπαίνουν σωστά και διαφανή κριτήρια. Έτσι και έγινε στην προκείμενη περίπτωση.  Ειδικά στο θέμα των τελευταίων μονιμοποιήσεων η ΟΕΛΜΕΚ δεν έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων αριθμούς για οποιαδήποτε ειδικότητα, αλλά αναλυτικά κριτήρια ώστε να γίνει με όσο γίνεται πιο δίκαιο τρόπο η κατανομή.

Και επειδή μιλώ για κριτήρια και πολλοί αφήνουν αιχμές γι’ αυτά,  τα παραθέτω αυτούσια, όπως τέθηκαν στον αναπληρωτή ΔΜΕ σε δυο συναντήσεις που είχαμε για το σκοπό αυτό και όπως το ενέκρινε το Κ.Δ.Σ. στη συνεδρία του στις 7 Νοεμβρίου 2013.

Τα κριτήρια είναι τα παρακάτω:

  • Η ισχύς των διορισμών να είναι από 1/9/2014 (οι λόγοι ευνόητοι: Να μη μείνουν εκτός υπηρεσίας στο μέσο της σχολικής χρονιάς συνάδελφοι και τη θέση της να πάρουν άλλοι που δεν αποδέκτηκαν το διορισμό με σύμβαση αλλά θα αποδεκτούν το μόνιμο διορισμό).
  • Αναλογία των ειδικοτήτων στο σύνολο των εκπαιδευτικών.
  • Χρόνια υπηρεσίας των συμβασιούχων κάθε κλάδου.
  • Ποσοστό συναδέλφων που παρακολούθησαν την προϋπηρεσιακή κατάρτιση.
  • Ποσοστό αφυπηρετησάντων για κάθε ειδικότητα.
  • Οι διορισμοί να γίνουν με βάση τους υφιστάμενους καταλόγους (Αυτή ήταν και θέση του ΥΠΠ και των άλλων δυο εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ. Ο λόγος ξεκάθαρος. Αν περιμέναμε να αναρτηθούν οι νέοι κατάλογοι, τότε με τις ενστάσεις η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν τον ερχόμενο Μάη – Ιούνη και ως τότε κανένας δε μας εγγυόταν ότι δεν θα άλλαζαν τα δεδομένα, λόγω Τρόικας και ρευστής κατάστασης που διανύαμε και να χάναμε τις θέσεις).
  • Ποσοστό εκτάκτων στο σύνολο των μονίμων σε συνδυασμό με το ποσοστό της κάθε ειδικότητας.
  • Να ληφθεί υπόψιν η παγοποίηση των προαγωγών για τις ειδικότητες που δεν έγιναν προαγωγές.
  • Να μη ληφθεί υπόψιν μόνο η φετινή χρονιά που είναι συγκυριακά τα δεδομένα, αλλά από το 2011 που έγιναν οι τελευταίες μονιμοποιήσεις.
  • Οι ανάγκες για την επόμενη σχολική χρονιά.
  • Τα στοιχεία με τους αριθμούς των μαθητών που φαίνεται ότι ο αριθμός τους θα είναι μειωμένος και τη νέα σχολική χρονιά.

Φυσικά οι διορισμοί θα γίνονταν, όπως και έγιναν με βάση τον κατάλογο διοριστέων, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία.

Στη διάρκεια της συζήτησης το ΥΠΠ έθεσε και το εξής θέμα:

Πρέπει να μείνει ένας αριθμός εκπαιδευτικών με σύμβαση, ανάλογα με την ειδικότητα, ώστε αν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη τα δεδομένα είναι αρνητικά και θα μείνουν κάποιοι αδιόριστοι, να μην μπούμε στη διαδικασία απόλυσης μόνιμων συναδέλφων, πράγμα που φυσικά η Οργάνωση δεν αποδέχεται και δεν αποδεχόταν.

Αυτά ήταν τα κριτήρια που τέθηκαν με πλήρη διαφάνεια και όλα τα άλλα που ακούγονται είναι απλώς παραποίηση της αλήθειας και σπίλωση της Οργάνωσης.

Είναι πεποίθησή μου ότι έπρεπε όλοι να χαιρετίσουμε το επίτευγμα αυτό της Οργάνωσης, γιατί περί επιτεύγματος πρόκειται, όπου σε μια περίοδο κρίσης με τα πάντα παγοποιημένα καταφέραμε να μονιμοποιηθούν οι 263 συνάδελφοι.

Να αναφέρω σχετικά ότι μέχρι και την Τρίτη το πρωι που ανακοινώθηκαν οι διορισμοί, ως ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ δεν γνωρίζαμε τους αριθμούς που θα μονιμοποιούνταν από κάθε ειδικότητα. Επειδή λέγονται πολλά για τον αριθμό των Φιλολόγων, που επαναλαμβάνω δεν είναι η ΟΕΛΜΕΚ που αποφάσισε, να παραθέσω κάποια δεδομένα.

Κατ’ αρχήν οι συμβασιούχοι Φιλόλογοι που διορίστηκαν δεν είναι 85 αλλά μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη του 2013 ήταν 88.  Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν και 10 από τον ειδικό κατάλογο (από τους οποίους οι δυο συμβασιούχοι), καθώς και 10 σύζυγοι Ελλαδιτών αξιωματικών.  Άρα ο αριθμός ανεβαίνει στους 108 (χωρίς να υπολογίζονται ανάγκες φιλολόγων που δημιουργήθηκαν μετά το Δεκέμβρη του 2013).  Αφυπηρέτησαν 152 Φιλόλογοι, σύμφωνα με το ΥΠΠ.  Με αυτούς τους αριθμούς μπορεί ο καθένας να κάνει τους υπολογισμούς του και να εξαγάγει τα συμπεράσματά του. Τότε θα διαπιστώσει ότι τα ποσοστά είναι εντελώς διαφορετικά, και ότι δεν ευνοήθηκε ο συγκεκριμένος κλάδος, αλλά αντίθετα του αφαιρέθηκαν θέσεις από το σύνολο των θέσεων που θα έπρεπε να του δοθούν. Κατά συνέπεια, είναι παντελώς λανθασμένοι οι ισχυρισμοί του φίλτατου Ξένιου Κοφτερού «ότι την κατανομή την έκαναν οι δικοί του, οι συνάδελφοί του ως συνδικαλιστές».

Ειδικά για την Πληροφορική, είμαι σίγουρος ότι ο φίλος ο Ξένιος γνωρίζει ότι είναι με ενέργειες της ΟΕΛΜΕΚ που ολοκληρώθηκε στα τμήματα της Α’ Λυκείου η εργαστηριοποίηση του μαθήματος και διορίστηκαν 4 συνάδελφοι που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα έμεναν αδιόριστοι.

Είναι η ΟΕΛΜΕΚ, πάλι, που κατάφερε και δεν εφαρμόστηκε η επιπλέον ώρα που θα είχε ως αποτέλεσμα 300 και πλέον συνάδελφοι να έμειναν αδιόριστοι.  Ίσως κάποιοι από αυτούς να περιλαμβάνονται σήμερα μέσα στους μονιμοποιηθέντες.

Τώρα για τις αποσπάσεις που προτείνει ο «επιβάτης του τρένου» Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Τρόικα μείωσε κατά 40 τις αποσπάσεις και άρα και να αποσπαστούν οι δυο συνάδελφοι που εισηγείται, θα πρέπει να φύγουν άλλοι δυο του κλάδου. Συμπέρασμα: Παραμένουμε στον ίδιο παρονομαστή.

Δεν θέλω να προχωρήσω στην παράθεση στοιχείων και για τις άλλες ειδικότητες, γιατί για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.  Αναφέρθηκα ειδικά στους φιλολόγους, επειδή τους αναφέρει στο σχετικό άρθρο του ο φίλος Ξένιος.

Τώρα, για την αποχώρησή τους από την ΟΕΛΜΕΚ πιστεύω ότι είναι λανθασμένη ενέργεια. Είναι δικαίωμα του καθενός να είναι ή όχι μέλος της ΟΕΛΜΕΚ ή οποιασδήποτε άλλης Οργάνωσης, αλλά πιστεύω ότι ενέργειες τέτοιου είδους είναι την ίδια την Οργάνωσή μας που πλήττουν. Και σίγουρα μια αδύνατη και διχασμένη ΟΕΛΜΕΚ, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε σήμερα, είναι την εργοδοσία που θα ευνοήσει, ενώ θα πλήξει εμάς τους εκπαιδευτικούς. Και ΟΕΛΜΕΚ δεν είναι οι επτά της Γραμματείας οι περισσότεροι από τους οποίους από τον ερχόμενο Ιούνιο δεν θα βρίσκονται στη θέση που κατέχουν σήμερα, αλλά όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Θέλω να επαναλάβω, πριν κλείσω, ότι πρόθεσή μου δεν είναι να αντιδικήσω με κανένα.  Καταλαβαίνω την πικρία και απογοήτευση του καθενός.  Πιστεύω όμως ότι πρέπει ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά.  Ναι, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για αποπαγοποίηση των προαγωγών, (που δεν θα είναι αποπαγοποίηση για προαγωγές φιλολόγων) ώστε να δημιουργηθούν καινούριες θέσεις και να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη μονιμοποίηση και άλλων συναδέλφων. Έκκλησή μου προς όλους είναι να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα οπλίγει, θα μας δυναμώσει για να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε επιβολές εναντίον των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Δεν μπορώ να μη σχολιάσω τη φράση του φίλου Τάσου Τάσου «επιτέλους, ελπίζω να καταλάβετε τι εστί ΟΕΛΜΕΚ».

Τον παραδίδω στην κρίση κάθε εκπαιδευτικού.  Είναι κρίμα και άδικο ένας άνθρωπος που βρίσκεται στη θέση του Διευθυντή και απολαμβάνει παχυλά ωφελήματα λόγω των αγώνων της ΟΕΛΜΕΚ να μιλά απαξιωτικά για την Οργάνωση. Τι άλλο όμως μπορείς να περιμένεις από ένα συνάδελφο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους άλλους Διευθυντές και με τον ίδιο το Σύνδεσμο Διευθυντών;

*Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










141