Η απίστευτη δήλωση του Υπουργού Παιδείας ότι στην Παιδεία «έχουμε πιάσει πάτο και δεν πάει άλλο»...


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*

Η απίστευτη δήλωση του Υπουργού Παιδείας μετά από 6,5 χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη- Ηγεσίας Συναγερμού ότι στην Παιδεία «έχουμε πιάσει πάτο και δεν πάει άλλο» αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα τα τελευταία χρόνια.
Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικές των κυβερνώντων συνεχώς επιδεινώνουνε την κατάσταση και δημιουργούν νέα προβλήματα. Το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνώντες συνεχώς κάνουν απλοϊκές αναλύσεις και προχωρούν σε μέτρα ξεκομμένα και αποσπασματικά χωρίς ένα κεντρικό σχεδιασμό και χωρίς να φέρνουν αποτέλεσμα. Μια τέτοια απλοϊκή ανάλυση είναι η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Παιδείας ότι το πρόβλημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι ότι οι μαθητές δεν διαβάζουν αρκετά
Ενώ οι κυβερνώντες συζητούν, υποτίθεται, την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησης του μαθητή, την ίδια ώρα προχωρούν  σε επιβολή του ζημιογόνου θεσμού των εξετάσεων στα τετράμηνα. Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε με τις εξετάσεις στα τετράμηνα γιατί:

  • Θα συρρικνώσει περαιτέρω τον εκπαιδευτικό χρόνο και θα μετατρέψει το σχολείο σε εργοστάσιο εξετάσεων και προετοιμασίας των μαθητών για αυτές.
  • Με τις εξετάσεις στα τετράμηνα διαφωνούν όλοι οι εκπαιδευτικοί εταίροι τους οποίους οι κυβερνώντες και οπ πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής παρακάμπτουν προκλητικά.
  • Διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών η οποία εξέφρασε την άποψη της σε δημοψήφισμα. Διαφωνεί η ΠΣΕΜ και οι μαθητές, ενώ ενστάσεις έχουν και οι οργανωμένοι γονείς.
  • Σε όλες τις επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα περιγράφεται ως υπερβολικά εξετασιοκεντρικό. Η απάντηση των κυβερνώντων είναι και άλλες εξετάσεις. Οι πολλές εξετάσεις προωθούν την απομνημόνευση και την παραπαιδεία σε βάρος της σύνθεσης της κριτικής σκέψης και της συνεργατικής μάθησης.
  • Η αύξηση των εξετάσεων θα εντείνει το φαινόμενο του αποκλεισμού μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και μαθητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν πρόσφατη σε φροντιστηριακά μαθήματα.

Ο Υπουργός Παιδείας και η ηγεσία του Συναγερμού θέλουν να αυτοδιαψευστούν. Φαίνεται ότι δεν πιάσαμε τελικά πάτο στην Παιδεία αλλά μας επιφυλάσσουν και χειρότερα.

*Μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

ygeia news rss

72