ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ*
Μια σιωπηλή αλλά ενεργός Επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Ευρώπη. Η κοινοβουλευτική πενταετία που ξεκινάει την 1η Ιουλίου, θα είναι κρίσιμη για τον θεσμικό χαρακτήρα και την ταυτότητα της ΕΕ. Η Ένωση έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων όπως την ανεύρεση Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την σύνθεση του Κολεγίου των Επιτρόπων, την έξοδο από την οικονομικής κρίσης, τις θεσμικές αλλαγές και την κάλυψη του δημοκρατικού ελλείμματος. Πρέπει ακόμη να ρυθμίσει τις σχέσεις των Βρυξελών με τη Ρωσία και το ζήτημα της Ουκρανίας. Πρέπει να ρυθμίσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ που είναι εμφανές ότι επανέρχονται δριμύτερες στη Γηραιά Ήπειρο, κυρίως στα θέματα της ασφάλειας. Ταυτοχρόνως, είναι και το θέμα της Διεύρυνσης και της εμβάθυνσης, δηλαδή μιας ποσοτικά και ποιοτικά περισσότερης Ευρώπης. Όπου βέβαια περισσότερη Ευρώπη δεν σημαίνει περισσότεροι και αυστηρότεροι κανονισμοί. Σε όλα αυτά προστίθεται και το θέμα της ενέργειας που σχετίζεται άμεσα με την κρίση στην Ουκρανία, την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχας αλλά και τις προσπάθειες απεξάρτησης, που εκ των πραγμάτων σχετίζονται με την Κύπρο ως μία εναλλακτική ενεργειακή πηγή. Η οικονομική δυσπραγία εκατομμυρίων Ευρωπαίων και η ανεργία είναι δυό σημαντικά προβλήματα που αυξάνουν δραματικά το άγχος των Ευρωβουλευτών και των άλλων αξιωματούχων.
Πρόκειται για μια πολύπλοκη συγκυρία, για ένα γόρδιο δεσμό, τον οποίο όλοι καλούμαστε να ξεμπλέξουμε.
Η εκλογή του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντική. Ενώ οι πολιτικές ομάδες επέλεξαν υποψηφίους και εμείς αποταθήκαμε στον λαό ζητώντας στήριξη για την εκλογή των συγκεκριμένων υποψηφίων. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι περιδιάβηκαν χώρες και πολιτείες και έλαβαν μέρος σε φιέστες και σε τηλεοπτικές συζητήσεις για να γίνει συμμέτοχος στην διαδικασία ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης. Τώρα λέγεται ότι στο επίπεδο του Συμβουλίου, δηλαδή των αρχηγών των κρατών-μελών, ορισμένοι άρχισαν να κάνουν νερά. Πρωτοστατούντων των Βρετανών, οι οποίο ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επειδή είναι «πολύ Ευρωπαϊστής»!
Εν δυνάμει σύμμαχος του ΕΛΚ σ αυτό τον αγώνα είναι οι Σοσιαλιστές. Τα δύο κόμματα πρέπει και οφείλουν να συνεργαστούν για μια λειτουργική και πιο ανθρώπινη ΕΕ. Το θετικό είναι ότι ακόμη και η Σοσιαλιστική Ομάδα και ο ανθυποψήφιός του Γιούνγκερ , Μάρτιν Σουλτς, του αναγνώρισαν το δικαίωμα να έχει τον πρώτο λόγο, καθότι το ΕΛΚ κέρδισε πανευρωπαϊκά τις εκλογές και είναι πρώτο κόμμα. Εάν ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ο κ. Γιούνγκερ ή κάποιος από όσους εκτέθηκαν προεκλογικά, τότε θα έχουμε σοβαρότατη προσβολή και καταστροφικό κτύπημα στις προσπάθειες κάλυψης του δημοκρατικού ελλείμματος. Ο πολίτης θα γυρίζει ακόμη περισσότερο την πλάτη, το δημοκρατικό έλλειμμα θα γίνει βαθύτερο, και θα δούμε νέα αύξηση ακραίων τάσεων και ευρωσκεπτικισμού. Με αποτέλεσμα αντί να επιλυθούν, να περιπλακούν ακόμη περισσότερα τα πράγματα.
Η απόφαση ανήκει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και η θέση μου είναι σαφής: Ο Γιούνγκερ έχει τον πρώτο λόγο. Όχι μόνο επειδή είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ και κέρδισε τις εκλογές, αλλά και για έναν άλλο λόγο: Έχει όπως τον κατηγορεί ο Ντέιβιντ Κάμερον ταυτότητα. Και μάλιστα Ευρωπαϊκή. Είναι δοκιμασμένος στα δύσκολα. Έχει πείρα και θέληση. Και δεν είναι αχυράνθρωπος. Εκτός εάν ενδώσουμε στις ιταμές απαιτήσεις των Βρετανών ή και άλλων ευρωσκεπτικιστών που θέλουν μια Ευρώπη φθίνουσα, που θα εξελιχθεί στο μεγάλο ασθενή του παγκοσμίου συστήματος. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπης την οποία θα εμπιστεύεται ο πολίτης και με ρεαλισμό θα επιλύσει τα καθημερινά του προβλήματα. Υπάρχουν πολλές επαναστατικές διεργασίες εν εξελίξει στην σημερινή Ευρώπη, πολλά πράγματα θα αλλάξουν δραματικά, και αν αυτό δεν γίνει, η Ευρώπη θα διαλυθεί. Υπάρχουν αποφασισμένοι ευρωβουλευτές σε όλη την κομματική διαστρωμάτωση.
Για όλα τούτα, την Δευτέρα 16 Ιουνίου, το ΕΛΚ θα συνεδριάζει στην Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας και ως επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας θα είμαι σαφέστατη: Καμιά υποχώρηση στις διαδικασίες, καμιά έκπτωση σε αρχές. Η ΕΕ έχει και δημοκρατική ταυτότητα και αξίες και η εκλογή του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια πρώτη γερή εξέταση, ένα πολύ καλό τεστ. Και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πολίτες ότι τους θέλουμε να είναι ενεργοί και όχι όργανα των διαπλεκομένων συμφερόντων που οδήγησαν στον βάλτο. Η εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να σηματοδοτήσει μιας νέα και πιο δημοκρατική ΕΕ όπως πραγματικά την θέλουν οι πολίτες και όπως όλοι την οραματιζόμαστε. Δημοκρατική και ανθρώπινη με ηγετικό ρόλο στο διεθνές σύστημα.
*Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ-ΕΛΚ