Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Λιβαδιών επιλέγηκε να ενταχθεί στο πρόγραμμα Europeana


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιβαδιών έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europeana την ψηφιακή βιβλιοθήκη, μουσείο και πινακοθήκη της Ευρώπης για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης «το πρόγραμμα Europeana, επιτρέπει στους ανά τον κόσμο χρήστες του διαδικτύου να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, προερχόμενα από τις εθνικές βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Σ’ αυτό το πρόγραμμα συνέχισε, «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει επιλέξει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Λιβαδιών να συμμετάσχει, με ιδιαίτερη έμφαση στα παραδοσιακά επαγγέλματα και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Ο Δήμος ετοιμάζει ένα φιλμάκι το οποίο θα περιέχει όλα τα παραδοσιακά επαγγέλματα με επίκεντρο την καλαθοπλεκτική που είναι το παραδοσιακό επάγγελμα των Λιβαδιών».
Στα πλαίσια του προγράμματος Europeana, πρόσθεσε ο Δήμαρχος, «σκοπεύουμε να εντάξουμε και τη δημιουργία παραδοσιακών μουσικών οργάνων όπως το Νέυ που κατασκευάζεται από καλάμια τα οποία ευδοκιμούν στα Λιβάδια. Το όργανο Νέυ κατασκευάζεται από ένα δημότη μας και είναι παραδοσιακό μουσικό όργανο με μεγάλη και ιδιαίτερη ιστορία, αφού έχει χαρακτηριστεί ως όργανο ιερής μουσικής και όχι ψυχαγωγικής, που είναι η σημερινή του κυρίως χρήση. Πρόγονοί του Νέυ είναι οι σωληνωτές φλογέρες που συναντώνται σε διάφορους πολιτισμούς ακόμα και σήμερα», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «τα όργανα αυτά παίζονταν από τις ιέρειες του μαντείου των Δελφών κατά την διάρκεια των εορτών της εαρινής ισημερίας".
Ο Δήμαρχος ανέφερε πως «η συμμετοχή της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης στο πρόγραμμα Europeana αποτελεί μεγάλη τιμή και πρόκληση για μας λαμβάνοντας υπόψη ότι το 1928 το περιοδικό National Geographic είχε δημοσιεύσει ειδικό αφιέρωμα για τα Λιβάδια και την καλαθοπλεκτική».
Ο κ. Αρμένης σημείωσε ακόμα ότι ο Δήμος «προσανατολίζεται στην υποβολή αίτησης εντός Μαΐου για συμπερίληψη του στη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς . Τα Λιβάδια θα προσπαθήσουν να εντάξουν την καλαθοπλεκτική ως στοιχείο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεδομένου ότι η τέχνη αυτή γεννήθηκε στα Λιβάδια και διατηρείται μέχρι σήμερα», ανέφερε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










248