Η Βουλή άναψε πράσινο στα κρατικά πανεπιστήμια να ιδρύουν εταιρείες


ΚΥΠΕ Η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε τους βασικούς νόμους που διέπουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ και τους κανονισμούς για το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου ώστε τα δύο κρατικά πανεπιστήμια να ιδρύουν, να συστήνουν και να συμμετέχουν σε εταιρείες για την εκπλήρωση των σκοπών τους.

Οι κανονισμοί ρυθμίζουν ώστε το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου να μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμμετέχει, με ή χωρίς αντιμισθία, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και σε εταιρείες με σκοπό την αξιοποίηση αξιολογημένων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με εφευρετική δραστηριότητα.
Ο νόμος για το Πανεπιστήμιο Κύπρου ψηφίστηκε με 24 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον και για το ΤΕΠΑΚ με 26 υπέρ και 16 εναντίον, ενώ οι κανονισμοί εγκρίθηκαν με 20 ψήφους υπέρ και 15 εναντίον.
Προηγουμένως η Ολομέλεια υπερψήφισε κατά πλειοψηφία μέρος των τροπολογιών που κατέθεσαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ και ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας που αποσκοπούν στη διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα, του ρόλου και της αποστολής των δύο κρατικών πανεπιστημίων και  να διαφυλάξουν ότι το ακαδημαϊκό τους προσωπικό δεν θα εμπλέκεται σε επιχειρηματικές – κερδοσκοπικές δραστηριότητες σε βάρος του διδακτικού  και ερευνητικού τους έργου και της αποστολής τους.
Τροπολογίες που κατέθεσαν η ΕΔΕΚ και ο Παύλος Μυλωνάς, απορρίφθηκαν.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε πως το κόμμα του αρχικά είχε επιφυλάξεις, και παρουσίαζε άρνηση και σκεπτικισμό, για τα νομοθετήματα έχοντας έγνοια να μην αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων.
Στην πορεία μέσα από τη συζήτηση το ΔΗΚΟ  διασκέδασε τις επιφυλάξεις του, και τοποθετείται υπέρ των νομοσχεδίων και των κανονισμών, πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση  ότι το νέο πλαίσιο θα είναι απάντηση προς όσους ειρωνεύονται ή  αμφισβητούν την ικανότητα των Πανεπιστημίων μας να εφευρίσκουν γνώση.
«Εμπιστευόμαστε το έργο των
  πανεπιστημίων μας», συνέχισε προσθέτοντας ότι «τα φαινόμενα διαπλοκής αποτελούν εξαίρεση και όχι τον κανόνα».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, επαρχίας Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου είπε πως με το νέο νομικό πλαίσιο αλλάζει ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός των δημοσίων πανεπιστημίων.
Διευκρινίζοντας ότι το ΑΚΕΛ ουδεμία αναφυλαξία  έχει ως προς  τη δυνατότητα να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εντούτοις διαπιστώνει ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι διαπλοκής.
«Αν τελικά πέσουμε με τα μούτρα σε έρευνες για οικονομικά οφέλη θα υποβαθμιστούν άλλοι κλάδοι σπουδών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ενστάσεις για την αλλαγή του πλαισίου κατέθεσε η Νομική Υπηρεσία.
Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού δεν θα εμπλέκονται σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες.
Περαιτέρω αφού ανέφερε ότι τρέφει απόλυτη εκτίμηση για το έργο που παράγεται, στα δύο Πανεπιστήμια, ανέφερε ότι τα τραγικά που πλήγωσαν την αξιοπιστία των πανεπιστημίων δεν είναι λίγα και για τα δύο Πανεπιστήμια.
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε επίσης ότι στα τελικά κείμενα των νομοθετημάτων περιέχονται πρόνοιες που δεν επιτρέπουν να συμπεριφερθούμε καταφατικά.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, αφού παρατήρησε ότι η ενδεχόμενη διαπλοκή προβλημάτισε και αναζητήθηκαν τρόποι να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, πρόσθεσε ότι γίνει αυτεπάγγελτη εξέταση από την Επιτροπή για να διαπιστωθεί αν οι μηχανισμοί ελέγχου αποτρέπουν τη διαπλοκή και όταν διαπιστωθούν κενά θα συμπληρωθούν.
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε επίσης ότι στα προγράμματα των δύο Πανεπιστημίων είναι ενταγμένοι 3.000 με 4.000 ερευνητές. Με το νέο πλαίσιο θα μπορεί κάποιος από ερευνητής να γίνει και μέτοχος στο αποτέλεσμα της έρευνας του, συνέχισε προσθέτοντας ότι με το νέο πλαίσιο δίνονται κίνητρα για τους ερευνητές, με τρόπο που να υπάρχει όφελος για το Πανεπιστήμιο, τον ερευνητή και ακολούθως στην πολιτεία.
Δεν μπορούν τα πανεπιστήμια να σταθούν στον  διεθνή χώρο αν δεν έχουν ερευνητική δραστηριότητα, είπε και εξήγησε πως αν δεν εμπορεύονται τα αποτελέσματα της έρευνας δεν θα είναι ανταγωνιστικά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










192