Η Βουλή καταψήφισε το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων


Με τις 36 ψήφους του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγων  και Ζ. Κουλία και 19 αποχές του ΔΗΣΥ η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων  που πρότεινε το Eurogroup.

Νεοφύτου: Να εξευρεθεί η τρίτη εναλλακτική επιλογή

Ο ΔΗΣΥ τήρησε αποχή στην ψηφοφορία  και δια του Αναπληρωτή του Προέδρου κάλεσε να εξευρεθεί η τρίτη εναλλακτική επιλογή. Είπε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ δεν υψώνει λευκή σημαία και θα βρίσκεται δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες που καταβάλλει.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η στάση αποχής είναι η  πιο εποικοδομητική στάση που θα μπορούσε να τηρήσει η παράταξη-εφόσον απορρίφθηκε η πρότασή του για αναβολή της σημερινής ψηφοφορίας-και είναι έκφραση απόλυτου σεβασμού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την  σκληρή μάχη που έδωσε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν θέλουμε να κόψουμε γέφυρες συνεννόησης στο εσωτερικό και  στο εξωτερικό και θα εργαστούμε δίπλα στον Πρόεδρο για να εξευρεθεί μια αξιόπιστη αντιπρόταση ενώπιον των εταίρων μας. Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι , και σημείωσε ότι δεν απορρίπτεται οποιαδήποτε  άλλη πρόταση αρκεί να είναι σωτήρια  για το τόπο μας και να οδηγεί τους εταίρους μας σε σοφότερες σκέψεις. Σημείωσε ακόμη ότι τα δεδομένα αλλάζουν καθώς η Κύπρος από το μαύρο πρόβατο φαίνεται ότι αντικρίζεται τώρα διαφορετικά από όλα τα αξιόπιστα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο εξωτερικό.

Στην ομιλία του ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση βρέθηκε ενώπιον της ολέθριας κληρονομιάς της τελευταίας πενταετίας και διατύπωσε επικρίσεις γιατί κάποιοι σκέφτονται το κομματικό συμφέρον αντί το εθνικό. Απαντώντας στο ΑΚΕΛ που εισηγήθηκε απόσυρση της αίτησης μας για οικονομική βοήθεια, είπε ότι αυτό θα ήταν καλύτερο εάν κάποιοι δεν οδηγούσαν τη χώρα ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία. Αναφορικά με το αίτημα του κ. Κυπριανού για να δοθούν οι λίστες όσων έβγαλαν λεφτά έξω από την Κύπρο είπε ότι η έρευνα πρέπει να αρχίσει από εκείνους που ευθύνονται, που η Κύπρος έφθασε μέχρι εδώ.

Κυπριανού: Να αποσύρουμε την αίτηση για βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης

Να αποσύρουμε την αίτηση μας για βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης και να επιδιώξουμε άλλες λύσεις, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σε ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει επεξεργαστεί προτάσεις οικονομικού χαρακτήρα που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την Τρόικα και εντός της Ευρωζώνης.

Το ΑΚΕΛ, είπε, ετοίμασε πακέτο από μέτρα σε περίπτωση καταψήφισης του νομοσχεδίου με βασικό πυλώνα την έκδοση Εθνικού Ομολόγου Αλληλεγγύης 10ετούς διάρκειας, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τις ανάγκες της οικονομίας.

Όσον αφορά στις ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους μέχρι και το 2016 θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε από ξένη πηγή χρηματοδότησης με δανεισμό από τρίτη χώρα ή ξένες τράπεζες που έχουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο, είπε.

Ζήτησε επίσης να γίνει έρευνα δημοσιευτούν τα ονόματα όσων απέσυραν λεφτά από τις κυπριακές τράπεζες το τελευταίο διάστημα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ως λαός βρεθήκαμε μπροστά σε δυσκολίες. Τώρα διαθέτουμε ακόμα ένα μεγάλο όπλο: το φυσικό μας πλούτο και την πολλή δουλειά που έγινε για να έχουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης του», είπε.

Καρογιάν: Ωμός εκβιασμός, με χαρακτήρα βαρβαρότητας

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν Καρογιάν χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων «ένα ωμό εκβιασμό, ένα εκβιασμό που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι προέρχεται από εταίρους».

Εξήγησε ότι «το ‘όχι’ μας δεν σημαίνει ‘ναι’ στη διαιώνιση των παθογενειών και των ελαττωμάτων του σημερινού μας αναπτυξιακού μοντέλου αλλά σημαίνει ‘όχι’ στον αφανισμό της χώρας μας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης». Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η  «η πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση και ούτε λάθη δικαιολογούνται, ούτε ολιγωρίες επιτρέπονται και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».

Στην παρέμβασή του ο κ. Καρογιάν είπε ότι η απόφαση για «κούρεμα», «έχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικής ηθικής και συνιστά απερισκεψία, αλλά και ωμό εκβιασμό». «Είναι πρωτοφανή αυτά που μας ζητούν. Είναι υστερόβουλα. Είναι άδικα και προδίδουν μια ανεξήγητη και αδικαιολόγητη εκδικητική διάθεση», είπε ο κ. Καρογιάν.

Διερωτήθηκε «εάν ειλικρινά, υπάρχει λογικό όν που θεωρεί  αυτά που επιχειρούν να μας επιβάλουν η Τρόικα και οι σκληροί παίκτες του Eurogroup, ως βοήθεια και στήριξη στην Κύπρο και την κυπριακή οικονομία». Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «πρόκειται για ένα ωμό εκβιασμό, που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι προέρχεται από εταίρους».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «απέναντι, στην Ευρώπη των εκβιασμών, εμείς πρέπει να επιμείνουμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης ενώ απέναντι στην Ευρώπη της καταστροφής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των κρατών-μελών, εμείς επιμένουμε στην Ευρώπη της ανάπτυξης και της δίκαιης κατανομής των βαρών».

Ομήρου: Ζητούμε από την Κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση

 «Κάποιοι εκτός Κύπρου θέλουν να μας γυρίσουν σε καθεστώς αποικίας και να μετατρέψουν την Ευρώπη από Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της συνοχής σε Ευρώπη της αδικίας , της αναλγησίας, της φτώχιας και του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ανακοινώνοντας ότι η ΕΔΕΚ τάσσεται εναντίον του νομοσχεδίου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι αύριο στην σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό μέγαρο, θα καταθέσει εισηγήσεις  για εναλλακτικές προτάσεις, μεταξύ άλλων την έκδοση εθνικών ομολόγων και εγγύηση των εσόδων από φυσικό αέριο και εξασφάλιση χρόνου ώστε μετά την πώληση μιας τράπεζας στο νησί, να υπάρξει δυνατότητα σμίκρυνσης του ποσού που θα συλλεγεί για να εξασφαλιστεί η δανειακή σύμβαση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το ληστρικό νομοσχέδιο, η καταστροφή δεν αποφεύγεται αφού οι ξένοι καταθέτες θα σηκώσουν τα χρήματά τους από την Κύπρο.Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, λέγοντας ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο ο Πρόεδρος θα έχει την πλήρη και ανεπιφύλακτη συμπαράσταση της ΕΔΕΚ.

"Ζητούμε από την Κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της επαχθούς καταστροφικής και χωρίς προηγούμενο απόφασης του Euro group  για κούρεμα των καταθέσεων. Είναι αδιανόητο να υπάρχει η εκβιαστική απαίτηση από τους εταίρους μας να υποκύψουμε  χωρίς την παραμικρή διαβούλευση σε μια εξόφθαλμα παράνομη ρύθμιση η οποία όχι μόνο δεν διασώζει την κυπριακή οικονομία αλλά οδηγεί σε ταπείνωση και ευτελισμό τον Κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία", είπε.

Συλλούρης: Όπως τους παλιούς τοκογλύφους

Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης την απόφαση του Eurogroup. O κ. Συλλούρης επισήμανε ότι η κατάσταση είναι τραγική και ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, γιατί το πρόβλημα θα παραμένει.

Συνεχιζοντας εξέφρασε όμως βεβαιότητα ότι η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να βρει τη λύση.«Η προσέγγιση από τους υποτιθέμενους δανειστές μας που δεν ήρθαν ούτε τουλάχιστον όπως τους παλιούς τοκογλύφους δεν ήταν προσπάθεια για στήριξη και δανεισμό για λεφτά που θα επιστρέφαμε πίσω. «Μας μιλούσαν για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά πίσω στο μυαλό τους είχαν τη διάλυση του πιο βασικού πυλώνα της οικονομίας μας, του τομέα των υπηρεσιών», είπε.

Πρόσθεσε ότι πίσω από αυτή την διάλυση, ήθελαν να κυνηγήσουν τους Ρώσους ολιγάρχες «που κατά αυτούς βρίσκονται μόνο στην Κύπρο για ξέπλυμα χρήματος».

Μίλησε για προσβλητική στάση των Γερμανών βουλευτών στις επαφές τους στην Κύπρο. «Μας έλεγαν για ξέπλυμα ωσάν και αυτό δεν γίνεται στη δική τους τη χώρα. Μας μίλησαν για δελτίο των μυστικών τους υπηρεσιών. Θα θέλαμε να το δούμε και να δούμε τι λένε οι δικές τους υπηρεσίες για ξέπλυμα στη δική τους τη χώρα. Αν έχουν διαφορές με τους Ρώσους και θέλουν να τις λύσουν, το γήπεδο της επίλυσης δεν είναι η Κύπρος».

Περδίκης: Μας οδηγούν σε μια νέα μορφή αποικοκρατίας

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι "είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος της επιβολής μιας νέας μορφής ξένης επικυριαρχίας που στο πολιτικό λεξικό αναφέρεται ως χρεοκρατία. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια νέα μορφή αποικιοκρατίας, όπου οι χώρες και οι λαοί  χάνουν την ανεξαρτησία τους και τον απόλυτο έλεγχο της διαχείρισης των φυσικών τους πόρων μέσα από παράλογες και υπερβολικές δανειακές συμβάσεις που συνάπτουν με τους δήθεν σωτήρες τους.

Ο κ. Περδίκης επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόρριψης του νομοσχεδίου κατέληξε με τα εξής: «Σε αυτό το νομοσχέδιο όμως που δυστυχώς έφερε η δική μας κυβέρνηση εμείς λέμε «όχι». Δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλουν αυτό που ουσιαστικά οδηγεί στην υποδούλωση του λαού μας για πολλά πολλά χρόνια. Σε μια νέα μορφή αποικοκρατίας. Όσα χρειάζονται να γίνουν μπορούμε να τα κάνουμε και μόνοι μας. Κατ’ ακρίβεια πρέπει να τα κάνουμε μόνοι μας. Ξέρουμε τι κάναμε λάθος πλέον. Ξέρουμε τη συνταγή. Ας πούμε σήμερα τολμηρά «όχι» αλλά μετά πρέπει να αποδείξουμε την ικανότητα μας να διαχειριστούμε το «όχι» στην πράξη».

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










376