Η δαιμονοποίηση του ισχύοντος συστήματος διορισμών: Προφάσεις εν αμαρτίαις


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Στην Κύπρο της κουμπαροκρατίας, του μέσου και της διαπλοκής υπάρχει ένας διαφανής και αξιοκρατικός θεσμός που παρεμποδίζει το μέσο στους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Ο θεσμός αυτός  είναι το Ισχύον Σύστημα Διορισμών, (ΙΣΔ) που εμποδίζει τα κόμματα να παρεμβαίνουν στους διορισμούς  και διασφαλίζει το διορισμό κάθε εκπαιδευτικού με  διαφανή και μετρήσιμα κριτήρια.

Μέχρι το 2004, όταν τα κρατικά Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας παρήγαγαν τόσους δασκάλους όσους χρειάζονταν τα δημοτικά σχολεία, υπήρχε κίνητρο για να σπουδάσουν εκπαιδευτικοί δημοτικής οι άριστοι, εφόσον το έπαθλο ήταν η εργοδότηση στο δημόσιο με καλούς όρους. Στα σχολεία διορίζονταν οι καλύτεροι και η ανεργία στον κλάδο ήταν ανύπαρκτη.

Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η θεοποίηση της ελεύθερης (ασύδοτης) αγοράς και η πλήρης φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας κατάστρεψαν και το διδασκαλικό επάγγελμα. Οι κινήσεις που επέφεραν την καταστροφή ήταν οι ακόλουθες:

  1. Η δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων που εκμεταλλεύτηκαν τη ζηλευτή, ως τότε, θέση του διδασκαλικού επαγγέλματος για να δώσουν, με το αζημίωτο, πτυχία δασκάλου σε όσους δεν περνούσαν στα κρατικά πανεπιστήμια. Αποτέλεσμα η ανεξέλεγκτη παραγωγή δασκάλων και η υπερφόρτωση του καταλόγου με αποφοίτους που δεν θα διοριστούν ποτέ.
  2. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, εργαζομένων και κεφαλαίου οδήγησε στην υπερφόρτωση του είδη υπέρ κεκορεσμένου καταλόγου με άνεργους δασκάλους εξ Ελλάδος.
  3. Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των διορισμένων εκπαιδευτικών που αποτελεί πανευρωπαϊκή πολιτική, αποτελεί το κερασάκι πάνω στην τούρτα της εξαθλίωσης των ανέργων δασκάλων.

Τώρα όμως που τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι πλέον σε θέση να γεμίζουν τα παιδαγωγικά τους τμήματα, αφού το κίνητρο της άμεσης εργοδότησης των αποφοίτων τους έχει εξαφανιστεί, έπρεπε να βρεθεί άλλος τρόπος για να στηριχθεί η ιδιωτική εκπαίδευση. Φυσικά δεν περίμενε κανένας από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις να πει ότι η ελεύθερη αυτορυθμιζόμενη αγορά τα έκανε θάλασσα και ότι η απληστία των ολίγων δημιούργησε χιλιάδες ανέργους δασκάλους που ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ απλώς και μόνο για να αγοράσουν κορνίζες και να βάλουν τα πτυχία τους στον τοίχο.

Οι ιθύνοντες ως συνεπείς νεοφιλελεύθεροι αθώωσαν την αγορά και είπαν ότι για όλα τα κακά της εκπαίδευσης  φταίει το.. ΙΣΔ. Για να διορθώσουν λοιπόν την κατάσταση, με βάση τη στρεβλή λογική τους και να γεμίσουν ξανά τα πανεπιστήμια με υποψήφιους εκπαιδευτικούς, εισηγήθηκαν Νέο Σύστημα Διορισμών(ΝΣΔ) με βάση τις ακόλουθες προδιαγραφές:

  1. Κατάργηση του κλειστού έτους για να πειστούν οι απόφοιτοι των λυκείων ότι έχουν ελπίδα διορισμού και να διεκδικήσουν ξανά θέσεις σε παιδαγωγικά τμήματα.
  2. Διορισμούς με εξετάσεις ( βαρύτητα 45%) για να ανοίξει νέα χρυσοφόρα αγορά ιδιαιτέρων για τους πανεπιστημιακούς.
  3. Ψηλή παραχώρηση μονάδων για μάστερ και δοκτοράτα ως προσόντων διορισμού ( Βαρύτητα ως 20% ) για να τονωθούν τα οικονομικά των πανεπιστημίων που διαθέτουν τους τίτλους αυτούς έναντι αδρών τιμημάτων.

Τώρα αν με το ΝΣΔ πέσουν θύματα εκατοντάδες συμβασιούχοι που θα κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι και χιλιάδες άνεργοι που θα μπουν στη ψυχοφθόρα διαδικασία διεκδίκησης για ελάχιστες έως ανύπαρκτες  θέσεις, σε ένα αγώνα ζωής και θανάτου με τους συμβασιούχους, αυτό δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Είπαμε: Η ελεύθερη αγορά έχει μόνο σημασία και όταν αυτή λειτουργεί, η συντριβή των ονείρων των νέων στις μυλόπετρες του νεοφιλελευθερισμού είναι λεπτομέρεια..

*Μέλος Δ.Σ. ΑΚΙΔΑ 2014-2017




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











137