ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ*
Δεν γνωρίζω αν όντως όλα όσα διαβάσαμε και ακούσαμε στον δημόσιο διάλογο γι’ αυτό το θέμα ισχύουν. Ποίοι εκ των αρχόντων συμφωνούν και ποίοι διαφωνούν. Εν πάση περιπτώσει το θέμα που προέκυψε με την "διδασκαλία της Ομοσπονδίας" στα σχολεία, κατά την δική μου εκτίμηση επικεντρώνεται στο δίλημμα: Αν θα επιχειρήσουμε την καλλιέργεια κουλτούρας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και συμφιλίωσης με τον "τουρκοκυπριακό λαό", όπως έγινε και με την προσπάθεια αλλαγής και "εκ νέου συγγραφής" της Ιστορίας, ή αν θα δημιουργήσουμε καλούς συνετούς πολίτες μέσα από την διδασκαλία σωστής πολιτικής αγωγής, με βάση σαφώς επιστημονικά παιδαγωγικά κριτήρια.
Στην πρώτη περίπτωση, αντιλαμβάνομαι ότι θα επιχειρηθεί να διδαχθούν τα παιδιά ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι μια «καλή λύση», η μοναδική λύση που μπορούμε να πετύχουμε, που μας διασώζει από την επάρατη διχοτόμηση, μας διασφαλίζει από τον εποικισμό. Η λύση αυτή θα "επανενώσει" τον τόπον μας , θα επαναφέρει την ευμάρεια και το χρήμα, και θα μας απαλλάξει από τα κατοχικά στρατεύματα. Με σιωπηρή αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής.
Η εναλλακτική επιλογή,- που νομίζω είναι σωστότερη- συνίσταται στο να διδάξουμε στα παιδιά πολιτική αγωγή. Όχι μόνο μέσα από ένα σχολικό βιβλίο ή υποχρεώνοντας τα να παπαγαλίσουν τι λέει ο δάσκαλος αλλά με κάθε δυνατό τρόπο . Κυρίως με την προβολή προτύπων καλών πολιτών. Να τα διδάξουμε το νόημα, την ιστορία και το περιεχόμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, πόσοι άνθρωποι πέθαναν χωρίς ποτές να απολαύσουν τα δικαιώματα αυτά και πόσοι σκοτώθηκαν στους αγώνες για την παγκόσμια διεκδίκηση τους. Να διδάξουμε στα παιδιά τι είναι ατομική, κοινωνική και πολιτική Ελευθερία, τι είναι Δημοκρατία τι είναι ισοπολιτεία, τι είναι σεβασμός στην ιδιαιτερότητα - Πρωτίστως τι είναι Ελευθερία . Να τα διδάξουμε ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ στην οποία ανήκουμε. Να τα διδάξουμε βεβαίως τα πολιτειακά συστήματα , την Ομοσπονδία, την Συνομοσπονδία, τα πολιτεύματα , να τα διδάξουμε πως κατοχυρώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να τα διδάξουμε τους αγώνες των Λαών για την Ελευθερία.
Αν με το μάθημα θα προσπαθήσουμε να εξωραΐσουμε την ΔΔΟ, "τετραγωνίζοντας τον κύκλο", αν παραλείψουμε να διδάξουμε ότι για μας είναι ένας οδυνηρότατος συμβιβασμός και ότι για τους Τούρκους σημαίνει να στερηθούμε τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, τότε στην ουσία θα εντάξουμε την διδασκαλία στην προπαγάνδα όλων εκείνων των "φίλων" μας, που μας λένε να μην αφήσουμε το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο να γίνει τροχοπέδη στην λύση.
Είναι πολύ σημαντικό να διδάσκονται τα παιδιά πολιτική αγωγή. Τότε που ήθελαν να αλλάξουν τα βιβλία της Ιστορίας, σε ομιλία μου στην Βουλή της Κύπρου, είχα πει πως είναι τα βιβλία της πολιτικής αγωγής που πρέπει να αλλάξουμε και όχι την Ιστορία μας. Είναι αναγκαίο να διδάσκουμε στα παιδιά μας Πολιτική Αγωγή για να γίνουν πιο υπεύθυνοι πολίτες, για να μάθουν τα δικαιώματα και τα καθήκοντα τους, για να κατανοήσουν τι σημαίνει Ευρωπαίος Πολίτης, για να μάθουν να σέβονται. Τότε το σενάριο ήταν περίπου το ίδιο: Να αφαιρέσουμε από την Ιστορία σελίδες που προάγουν την εθνική αντιπαλότητα. Να απαλείψουμε στοιχεία που προάγουν την εχθρότητα. Να μην μιλάμε για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και του Πόντου. Να μιλάμε για «συνωστισμό» στην προκυμαία της Σμύρνης.
Στα πλαίσια παρόμοιας λογικής και για την καλλιέργεια κουλτούρας λύσης δεν θα πρέπει, συνεπώς, να αναφερόμαστε στην τρομακτική στρατιωτική παρέλαση των Τούρκων την 20η Ιουλίου με τανκς, αεροπλάνα, κανόνια, ελικόπτερα, που ήρθε ως σε απάντηση των προτάσεων μας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά να προβάλλουμε την παρέλαση και τους «εορτασμούς του μίσους» ως γενόμενα στα πλαίσια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Αλλά, οι Εβραίοι δεν αφαίρεσαν από τα μαθήματα τους το Ολοκαύτωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να μην μισούν τους Γερμανούς τα παιδιά τους, δεν άλλαξαν την ιστορία, διδάσκουν στα παιδιά τους το ναζιστικό έγκλημα.
Ούτε οι Αρμένιοι την Γενοκτονίας του 1915. Απεναντίας η Γερμανία ζήτησε συγγνώμη για το ολοκαύτωμα και όλοι απαιτούμε από την Τουρκία να πράξει το ίδιο για την γενοκτονία του 1915.
Ναι είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ τι είναι Ομοσπονδία, Συνομοσπονδία , Ενιαίο Κράτος , Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία . Πρέπει να ξέρουν τι κατοχυρώνεται και τι απόλλυται με το κάθε σύστημα.
Και εφόσον όλα οργανώνονται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης «κουλτούρας λύσης» του Κυπριακού, πρέπει να τα ξέρουν όλα, για να μπορούν να παρακολουθούν και να κατανοούν τι απαιτούν οι Τούρκοι για να βρεθεί η πολυπόθητη λύση, πόσα χάσαμε εμείς μέχρι τώρα και πόσα ακόμη, είναι διατεθειμένοι ορισμένοι να παραδώσουν.
Για να πουλάμε τα ωραία κίτρα μας στους μεσογειακούς λιμένες.
*Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ