ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ*
Πρόσφατα, έχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει το Κοινωνικό Φροντιστήριο, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου και το οποίο θα βοηθήσει, με ενισχυτικά μαθήματα άπορους μαθητές της Γ΄Λυκείου, να διεκδικήσουν θέσεις στα Πανεπιστήμια. Τα μαθήματα όπως αναφέρουν, θα γίνονται από εθελοντές εκπαιδευτικούς, σε συγκεκριμένα σχολεία και ο θεσμός του, έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, στηρίζεται από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, τον επίτροπο Εθελοντισμού και την Τράπεζα Κύπρου.
Είναι ολοφάνερο ότι , ο θεσμός του Κοινωνικού Φροντιστηρίου πλήττει ένα άλλο θεσμό που υπάρχει από το 1960, τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, τα οποία είναι υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης και επιτελούν έργο κοινωνικό, με απαλλαγές διδάκτρων σε άπορους και άριστους μαθητές καθώς και οικονομικές διευκολύνσεις σε πολύτεκνες οικογένειες. Παράλληλα, ο θεσμός των ΚΙΕ , εκτός από την ποιοτική εκπαίδευση που προσφέρει, εργοδοτεί και εκατοντάδες εκπαιδευτικούς κάθε χρόνο.
Είναι λυπηρό και απογοητευτικό, το γεγονός ότι το ΥΠΠ , εγκρίνει το θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου από τη στιγμή που υπάρχουν τα ΚΙΕ τα οποία επιτελούν τον ίδιο σκοπό και αγνοεί τον κίνδυνο, ότι πολλοί μαθητές θα απορροφηθούν από το Κοινωνικό Φροντιστήριο και θα χαθούν θέσεις εργασίας από τα ΚΙΕ. Από τη στιγμή λοιπόν, που υπάρχουν τα ΚΙΕ, θα μπορούσε το ΥΠΠ να εντάξει τους δυσπραγούντες μαθητές στα τμήματα των ΚΙΕ, βοηθώντας τόσο τα παιδιά αλλά και να προστατέψει τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δέχονται συνεχώς πλήγματα.
Καταλήγοντας, λοιπόν, θα ήθελα να τονίσω ως εκπαιδευτικός αλλά και ως πολίτης που ανήκει σε σώμα εθελοντών, πως αυτό το είδος «εθελοντισμού», στερεί από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, θέσεις εργασίας και αυξάνει το ποσοστό ανεργίας, γεγονός που κατά τη γνώμη μου, έρχεται σε αντίθεση με τις πραγματικές αξίες που πρεσβεύει ο υγιής εθελοντισμός.
*Αγγελική Ανδρέου